Nekades jobb – misstänker diskriminering för diagnos

Anklagelser om diskriminering riktas mot Marks kommuns bemanningsenhet efter att personer nekats jobb.
– Ju mer man tänker på det ju mer förbannad blir man, säger arbetssökande Barbara Guerrero till Mark-Posten.

ANNONS
LocationMark|
|

Skenebon Pernilla Franzén hade sökt en timanställning inom förskoleverksamheten i kommunen. Via mejlkontakt hade hon fått en intervju inbokad en förmiddag i januari.

Samma dag två timmar innan intervjun ska hållas blir hon uppringd av chefen för enheten. Då får hon till svar att hon inte längre var aktuell för intervju, till följd av en ”referenskoll”.

Pernilla har försökt få svar på varför intervjun inte blev av, och vilka referenser som tagits, men säger sig inte fått någon återkoppling.

– Jag har ingen aning vad den ansvarige har fått för information. Jag får inget svar från henne.

Öppen om autism

Pernilla Franzén har på tidigare arbetsplatser varit öppen med att hon har autism, men betonar att det inte har varit något som inneburit något hinder för henne i arbetet tidigare.

– Jag har aldrig haft problem tidigare. Mina tidigare arbetsgivare har vetat om att jag haft autism. Det är inget att dölja. De har varit jättenöjda.

Pernilla menar att det är diskriminerande, då hon drar kopplingen att det har att göra med hennes diagnos. Hon är även kritisk till framförhållningen att ställa in intervjun.

– Jag blev självklart ledsen. Vad sjutton har jag gjort? Det tog hårt på mig. Hur ska man få chansen om man inte får komma på intervju?

Kommunhuset i Kinna, Marks kommun.
Kommunhuset i Kinna, Marks kommun. Bild: Gustaf Hallin

Barbara Guerrero från Kinnahult har en liknande upplevelse av kommunen, enligt henne. Det var för ett par veckor sedan som hon var på intervju hos samma chef, för en timanställning inom förskolan.

Hon jobbade tidigare inom förskolan i kommunen, men slutade när hon gick på mammaledighet 2019. Hon hade även varit sjukskriven i perioder, då hon kämpade med psykisk ohälsa.

– Jag ville inte jobba inom förskolan mer. Den perioden mådde jag inte bra. Det kändes bättre att sluta helt.

Enligt henne fick hon under intervjun frågan om varför hon varit sjukskriven. Barbara förklarade sin bakgrund, men uppgav att hon mår mycket bättre idag, och att hon fått hjälp. Bland annat är hon under utredning för någon form av diagnos som kan förklara hennes mående.

– Jag har lärt mig att hantera dipparna. Jag har gått till kuratorn, och jag får hjälp på vårdcentralen, säger Barbara Guerrero.

Barbara Guerrero.
Barbara Guerrero. Bild: Privat

Efter att ha förklarat att hon var under utredning för diagnos fick Barbara till svar att hon inte var aktuell för jobbet.

”Vi kan inte erbjuda något just nu. Jag kan inte lita på att du kommer till jobbet”, ska chefen ha sagt, enligt Barbara.

Barbara fick intrycket att det hade med hennes eventuella diagnos att göra, vilket hon reagerar på.

– Det är första gången jag känt mig kränkt.

Efter arbetsintervjun har hon anmält kommunen till diskrimineringsombudsmannen, (DO), som ännu inte bestämt sig för om myndigheten ska ta upp ärendet.

Känner inte igen bilden

– Jag hoppas att det görs något. När man vill försöka jobba så får man inte chansen. Jag kände mer att det var för diagnosen.

Hon fortsätter:

– Hon har gjort att man skäms. Jag har alltid försökt prata om mitt mående. Just nu under de här dagarna har det varit jobbigt. Jag vet inte om det är på grund av det här. Jag har kämpat jättemycket för att må bra och hitta en balans.

Mark-Posten har varit i kontakt med Ann Nielsen, som är den chef som pekats ut. Hon är enhetschef på barn-och utbildningsförvaltningens kansli men jobbar även med bemanningen. Hon känner inte igen bilden som målas upp genom personerna Mark-Posten pratat med.

– Nej. Det gör jag inte. Jag vet inte hur många av de anställda vi har som har diagnos eller inte.

Hon säger att hon inte kan kommentera enskilda anställningsintervjuer, men beklagar upplevelsen som målas upp.

– Vi har trehundra vikarier hos oss som har en anställning. Det är alltid tråkigt när någon inte är nöjd.

Nekar till diskriminering

Ann Nielsen menar att Marks kommun inte lägger någon värdering i om någon person har en diagnos likt autism, vid rekryteringstillfällen.

– Ibland tvingas jag till att göra en bedömning att personen inte ska jobba hos oss av olika anledningar, och då blir det så att jag tackar nej till en anställning. Jag tycker det är tragiskt att de har upplevt det så här, säger Nielsen.

Hon beskriver hur uppdraget ser ut, och vad man tittar på vid anställningar av ny personal inom enheten.

– Det handlar om att man har ansvar för barn. Man blir på ett sätt ansvarig för en barngrupp att kunna hantera den, och utifrån samtal och situationer man kan behöva lösa som en vikarie gör jag en bedömning om man kan klara av uppdraget eller inte.

Hon fortsätter:

– Jag har ett ansvar för de enheterna där ute att bemanna med personer som har en förmåga att klara av uppdraget. Vi har det yttersta ansvaret för barnen och eleverna på skolorna och förskolorna vilket gör att man behöver förstå vilket uppdrag man kommer till och arbete man behöver utföra.

LÄS MER:Ny Montessoriförskola till Kinna - ”Den kommer att bli visningsskola”

LÄS MER:Polisen söker vittnen efter branden i Sätilaskolan

LÄS MER:Efter hot och våld – nioårig elev avstängd från skolan