Nyårskulan är tillbaka med spelare från hela regionen

Futsalcupen i Arenahallen är populär i hela Västsverige. I veckan spelar ett åttiotal lag och det var efterlängtat efter det två år långa pandemiuppehållet.

ANNONS
LocationSkene|
|

– Det är kul att spela fotboll och att vara med laget och att se en massa andra fotbollslag, säger Edwin Brisslert i Lindome GIF P09.

Han och de andra spelarna i laget deltog i futsalcupen Nyårskulan för första gången. Det gällde för flera av de andra spelarna också och en anledning till det är att arrangören Kinna IF tvingades göra uppehåll i två år på grund av pandemin.

– Vi var ett gäng som drog igång det för sex år sedan, säger Tomas Aspenskog.

Han är fotbollstränare och har haft flera olika roller i Kinna IF genom åren. Cupen började i mindre skala men blev snabbt populär. Som mest har de haft 130 lag som deltagit i cupen. Den vänder sig till juniorspelare från 13 år och uppåt och brukar pågå i fem eller sex dagar. I år håller de på från 27 december till 3 januari med uppehåll för nyårsfirande.

80 deltagande lag

Att antalet lag just i år ligger på 80 lag kan bero på flera olika saker, tror Tomas Aspenskog. Förutom uppehållet så har intresset för futsal ökat vilket gjort att det finns fler tävlingar att välja på. I år är det dessutom kortare jul- och nyårshelger.

– Vi är ändå ganska nöjda över att vi har fått ihop 80 lag, säger han.

Han hoppas att fler flicklag ska vilja vara med i framtiden, i år är det nästan uteslutande pojklag som deltar. De deltagande lagen kommer från Marks kommun och grannkommunerna men även orter som ligger längre bort i Västra Götaland.

Cupen är uppbyggd så att varje årskull spelar alla sina matcher och finalen samma dag. Det innebär att det är omsättning på lag hela tiden. Tomas Aspenskog tror att deltagarna gillar konceptet, med musik och matservering som höjer stämningen. Föräldrar och de spelare som inte har match ställer upp och hjälper till.

– Det är mycket ideella funktionärer.

Tomas Aspenskog.
Tomas Aspenskog. Bild: Gustaf Hallin

Han tror att cupen fyller en viktig funktion för de ungdomar som inte har så mycket att göra under jullovet. Att det är cirka 80 lag som spelar innebär att det totalt över 1000 personer som besöker Arenahallen i Skene under cupen.

– Från början var det en rolig grej men sedan har det blivit en viktig inkomstkälla. Det är en bra affär för oss att driva cupen.

Daniel Johnsson som är ledare i IFK Örby uppskattar evenemanget.

– Jag gillar den här cupen. Det är bra att det är en årskull per dag. Och vi vann ju faktiskt i går. Helt otroligt, det var en stor skräll, säger Daniel Johnsson.

Lindometränarna Mikael Brisslert och Calle Axelsson besöker också cupen för första gången.

– Det är bara kul. Vi vill att alla ska få vara med. Vi toppar inte laget, säger Mikael Brisslert.

Calle Axelsson fyller i:

– Det är kul att möta andra lag än de vi annars möter, säger han.

Mikael Brisslert och Calle Axelsson.
Mikael Brisslert och Calle Axelsson. Bild: Gustaf Hallin

LÄS MER:Första VM-medaljen för Skenefostrade simmaren

LÄS MER:Basketsvepet: Julskinka och influensaattack