Magnus Ringman är Mark-Postens chefredaktör och ansvarig utgivare.
Magnus Ringman är Mark-Postens chefredaktör och ansvarig utgivare. Bild: Boel Ferm

Magnus Ringman: Robotjournalister finns redan på Mark-Posten

Är framtidens journalist en robot med artificiell intelligens? Delvis är det redan så – här på Mark-Posten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är idag 28 dagar sedan Mark-Posten öppnade porten till internet och startade med daglig publicering av nyheter på vår sajt.

Den första tiden har varit (och är fortfarande) oerhört rolig, både för mig, men också för mina kollegor Boel Ferm, Arvid Adrell, Ola Pilhem och Gustaf Hallin.

Hittills har vi bjudit på allt från julhundar – vår uppskattade adventskalender designad av Boel Ferm – till nyheter, som exempelvis Arvid Adrells artikel om att Marks kommun planerar att anställa dansare i projektet Koko (en förkortning av kommunkoreograf). Eller Gustaf Hallin som granskade kaoset på kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Men lika viktigt är att berätta om alla sköna människor som bor i den här kommunen. Ta Emma Ågren, som Ola Pilhem berättade om. Hon planerar att bygga om ett av kommunens ödehus till bostad.

Det har varit många kärva år för Sveriges dagstidningar. Trots att digitaliseringen i media pågått i snart trettio år – Aftonbladet var först ut i Sverige med en nyhetssajt som invigdes den 25 augusti 1994 – så har många mediehus haft svårt att hänga med.

Stampen Lokala Medier i framkant

I dag publicerar i stort sätt alla tidningar digitalt – men det räcker inte. Utvecklingen i branschen går blixtsnabbt. Begrepp som AI, ”artificiell intelligens” – har redan satt avtryck, även här i Mark-Posten. Nyhetsrobotar levererar automatiskt så väl fastighetsköp som näringslivsnyheter och sportresultat på vår sajt. Den utvecklingen kommer att fortsätta. Och det är mycket spännande. Här kommer vår ägare Stampen Lokala Medier att ligga i framkant.

Samtidigt måste växlingen från papper till mobiltelefon också generera intäkter från läsarna. Vi måste ta betalt för journalistiken. Och det kommer Mark-Posten också att göra en gång i framtiden. Det är inget konstigt med det. God journalistik kostar pengar.

I takt med digitaliseringen och skenande tryck- och distributionskostnader så kommer många papperstidningar att försvinna de närmaste åren.

Sorgligt, tycker många.

En logisk utveckling, enligt mig.

Det finns enorma fördelar med digital publicering. Inte bara snabbheten och möjligheten att direktkommunicera med läsarna – en tidning kan publicera mer material än vad som någonsin ryms i en papperstidning.

Mark-Posten kan helt enkelt bli mer relevant för boende i Mark. Vi kan täcka fler händelser och evenemang – och dessutom göra det i realtid.

Vi slipper att hugga ner träd och skonar samtidigt vårt klimat.

För tack och lov är det så: publiceringsformerna må ändras, men innehållet, det vi rapporterar om, är alltid det centrala.

Det är människors berättelser som gör journalistik kul att jobba med.

Hoppas att ni hänger med oss på vår fortsatta resa här i Marks kommun.

LÄS MER:Skjut inte budbäraren

LÄS MER:Använd den frihet andra är beredda att dö för

LÄS MER:Så blir du bäst informerad i Marks kommun

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.