Nytt skyfall och kraftig åska drar in

En gul varning har utfärdats där både skyfall och åska väntas. Det kan innebära ytterligare översvämningar.
– Blixtar och åska ska man vara beredd på, säger Linus Karlsson, meteorolog.

ANNONS
|

En gul vädervarning har utfärdats för Marks kommun med omnejd. Varningen gäller skyfallsliknande regn och kraftig åska från 11.00 på tisdagen.

– Det är ganska så kraftiga skurar vi ser i vår radar, med blixtar och åska till viss del, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

”Kan svämma över lättare”

Ovädret väntas dra vidare norrut innan midnatt. Varningen täcker ett stort område och det är svårt att säga exakt vilka platser som kommer att drabbas, enligt Linus Karlsson.

– Det skyfallsliknande regnet kommer inte drabba hela området. Men bor man i området eller befinner sig där ska man vara beredd på kraftiga skyfall, säger han.

Efter stormen Hans förra veckan har markerna mättats på vatten på många håll och dagens skyfall kan därför leda till nya översvämningar.

– Det har regnat mycket i markerna vilket gör att det lättare svämmar över i källare och liknande. Det kan snabbt få konsekvenser med ytterligare tillförsel av regn.

Vägtrafiken kan påverkas

SMHI vill även göra allmänhet uppmärksamma på att vägtrafiken kan påverkas och flyta på långsammare än vanligt.

Trafikverket har även förberett sig för mycket regn.

– Det vi gör är att vi går upp i beredskap om det behövs. Det kommer att vara mer personal redo, både trafikledning och driftpersonal, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Hon berättar vidare att det finns få förebyggande åtgärder man kan göra.

– Det behöver vi ta när det sker, bland annat kan vi leda om trafiken. Det som var ett problem tidigare i veckan var att det redan var blött i marken och då kunde inte vattnet rinna undan så snabbt. Det hade nästan regnat nästintill varje dag i flera veckor.

Vänta med onödiga resor

Trafikverket uppmanar till att ta det lugnt i trafiken.

– Märker man att det är dåligt väder kan man avvakta med att ge sig ut och vänta med onödiga resor. Det är bra att hålla koll på trafikläget, även om det blir översvämningar är det inte säkert att det är avstängt, säger Felicia Danielsson.

Gul varning utfärdad

Regnskurar väntas som kan vara mycket kraftiga och kraftig åska kan förekomma.

Tisdagen varning gäller Halland, södra och östra Västra Götalands län, Jönköpings län, norra Kronoberg, norra Kalmar län, Östergötland, södra Örebro län samt södra Sörmland.

Källa: SMHI

LÄS MER:Ovädret Hans är på ingång – Marks kommun är rustad

LÄS MER:Översvämmad väg vid Letebo