Olaglig tipp på tomten – Markbo riskerar fängelse

En man i Mark har under flera år tippat stora mängder schaktmassor på sin tomt. Själv hävdar han att det handlar om en anläggning för skogsbruk. Nu åtalas han och riskerar fängelse.

ANNONS

Det var egentligen flera år sedan som förekomsten av den olovliga tippningen kom till kommunens kännedom. Ett tips från allmänheten gjorde gällande att det luktade illa från en bäck.

– Jag var där med en kollega och det stank från bäcken, säger Anders Bruce, miljöinspektör på Marks kommun.

Enligt den anmälan som lämnades in till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål 2020 gjordes bedömningen att det kunde bero på järnbakterier, som kan bildas då järn oxiderar.

Vid en närmare undersökning hittades också stora mängder schaktmassor som dumpats i närheten. Det ska röra sig om närmare 4 000 kvadratmeter och en landhöjning på 10 meter. Det motsvarar lite drygt en halv fotbollsplan.

– Det var överskottsmassor som bedömdes vara avfall, alltså att de uppkommit på annan plats, säger Anders Bruce.

Saknade tillstånd på strandtomt

Fastighetsägare kan ta emot schaktmassor men måste anmäla detta och ange ett rimligt skäl för att dumpa dem. Behovet är stort i närheten av stora städer, inte minst här i Västsverige med tanke på de stora arbeten som pågår med Västlänken i Göteborg, ett fenomen som Mark-Posten tidigare skrivit om.

Något tillstånd hade i detta fall inte inhämtats, dessutom har det skett på ett område som omfattas av strandskydd.

I förhör berättar den åtalade personen att hela projektet är en ”timmeruppläggningsplats” inom ramen för det skogsbruk han bedriver. Arbetet har han, allt enligt förundersökningsprotokollet, utfört tillsammans med sin far sedan sent 1990-tal. Efter faderns bortgång har arbetet fortskridit.

Vidare berättar han i förhör att massorna kommer från ”olika projekt land och rike runt” och att han ”ibland får betalt och ibland inte.” Han menar vidare att han inte provtagit massorna då de kommit från ”jungfrulig mark”, alltså mark som det inte varit någon verksamhet eller bebyggelse förutom lant- eller skogsbruk.

Finns gifter i schaktmassorna

De provtagningar som senare gjorts under utredningens gång visar på vissa förhöjda halter av miljöfarliga ämnen i de massor som dumpats. Anita Sjöstrand, som är kommunbiolog i Marks kommun, vill dock inte spekulera i vilken miljöpåverkan de kan ha.

– Men det är klart att det påverkar om man dumpar över träd till exempel och upp på stammen. Då får rötterna inget syre och träden kommer dö. Likaså växtligheten och det som funnits under i och med att man höjer marknivån, säger Anita Sjöstrand.

Ett tillsynsärende är upprättat mot mannen men någon uppföljning av om åtgärderna som kommunen kräver har utförts har inte gjorts på ett drygt år.

– Då kan någon tycka att det gått långsamt och det kan jag hålla med om, säger Anders Bruce, miljöinspektör.

Nu väcks alltså åtal mot mannen vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Åtalspunkterna är otillåten miljöverksamhet för den olovliga dumpningen och brott mot områdesskydd då det skett på en strandskyddad tomt. Påföljd för båda brotten är böter och fängelse i högst två år.

LÄS MER:Leran från Västlänken och Varbergstunneln ska bli bostäder i Ubbhult

LÄS MER:IBK Tygriket tappar en av sina stjärnspelare till Norge

LÄS MER:Zebeda chocolate importerar choklad från hela världen