Patrik Isaksson om låtarna till sönerna, sin kunskap om Mark och om spelningen i Kinna

Ikväll spelar Patrik Isaksson på Sommarfredagen. Tillsammans med bland annat Lillasyster intar Patrik Mor Kerstins torgs scen och kommer spela de älskade klassikerna och helt ny musik. Nu berättar han om kommande skivor, turnélivet med sin nya fru och vilka låtar han absolut inte spelar.

ANNONS
|

Efter genombrottet med låten Du får göra som du vill för 24 år sedan är det fortfarande spelning framför publik som lockar Patrik Isaksson mest med musiken. Ikväll, fredagen den 4 augusti, kommer han till Sommarfredagen i Kinna.

– Jag kan inte så mycket om Mark. Jag hade väl kunnat Googla upp lite inför den här intervjun, men man ska ju vara ärlig. Men det ska bli väldigt kul, säger Patrik Isaksson och skrattar nervöst.

Besökarna av Sommarfredagen kan förvänta sig en blandning av gamla låtar som alla kan sjunga med i och låtar från nya skivan som släpptes i maj i år.

– Vi kommer spela alla hits som alla känner igen och någon udda låt typ spår sju på min fjärde platta. Bandet har fått vara med och välja lite så det är roligt, berättar Isaksson.

“Det är en så jävla dålig låt …”

Artisten berättar att många ofta inte vet om att det är han som skrivit hitsen som Du får göra som du vill och Faller du så faller jag, som har hängt med i över tjugo år.

– Det är inte alltid folk kommer ihåg dem, men när man spelar dem kan de flesta dem. Jag spelade med Danny Saucedo för några år sen och då sa han “fan jag kunde varenda låt”, berättar Patrik Isaksson.

Han ser fram emot kvällens spelning och hoppas att det kommer mycket folk. Själv älskar han att spela sin låt 1985, men det finns en låt han inte spelar, ens om den önskas.

Det sägs att Magnus Uggla är trött på att spela Kung för en dag, har du någon låt du inte vill spela?

– Jaha, jag tror inte att det stämmer, Magnus gillar när folk gillar hans musik liksom. Men jag har en i alla fall. Under mitt tunna skinn gillar jag inte alls, det är en så jävla dålig låt, säger Patrik direkt.

Varför tycker du så illa om den?

– Det var såhär, Christer Björkman bad mig skriva en låt som lät som Hos dig är jag underbar till Melodifestivalen. Men det går inte att kopiera sig själv, det går bara skit. Det var så dåligt att jag skäms, så den spelar jag aldrig, fortsätter han.

Låten till sonen: “Det var svårt…”

Det är tolv år sedan Patrik Isaksson släppte sitt näst senaste album, No.6. Nu släpper han tre skivor på tre år varav det första skivan, Mellan hopp & förtvivlan, släpptes för ett par månader sedan. Han säger att han har hållit inne mycket under lång tid.

– I frånvaro från att jag släppt skivor på länge har jag så mycket att få ur mig. Jag har gjort grejer men inte en hel skiva så nu blir det tre åtta spårskivor. Det var så länge sedan jag släppte något så nu släpper jag mycket bara för att jävlas, säger Patrik och skrattar varmt.

Nyligen har Patrik Isaksson släppt singeln Bortom rop, bortom skratten, en låt där man nästan kan ta på känslorna och där lyssnaren kommer artisten ovanligt nära inpå. Den är tillägnad Patriks 16-åriga son Alex. Efter uppbrottet med Fråga doktorn-profilen Sofia Rågenklint bor sonen mestadels hos henne nere i Skåne, över 50 mil från sin pappa, och låten handlar om svårigheterna att vara en bra förälder på avstånd.

– Det var svårt när han flyttade. Men när han fick höra låten blev han lite stolt, det är ju kul eftersom att han är 16. Tomas Ledin sa en gång till mig ”Var glad så länge de fortfarande gillar din musik, det kommer en tid när de inte gör det”, säger han stolt.

2006 skrev Patrik låten Vinternatt till sin äldsta son. Redan när yngsta sonen Alex var stor nog att förstå att brorsan fått en låt undrade han när han skulle få en.

– När han var typ fem år undrade han när han skulle få en låt. Då frågade jag honom vad han tyckte att låten skulle heta och han funderade en stund och sa “Batman”. Då tänkte jag; okej, då blir det nog ingen låt, berättar Patrik och skrattar till.

Hos henne är han stark

Patrik Isaksson har gjort flera spelningar runt om på Västkusten. När han ringer Mark-Postens reporter är det från en herrgård utanför Stenungsund där han och bandet tar det lugnt inför kommande spelningar.

– Det är jättemysigt att bara hänga med bandet och min fru. I går var vi lediga så det var första festkvällen. Man orkar inte festa när man spelar, fast vi som spelar musik är väl de enda som faktiskt får dricka på jobbet, skojar Patrik.

Tidigare i år gifte sig Patrik med sin fru Linda Hedlund som nu är med på turnén. Mellan spelningarna ser de till att få kvalitetstid tillsammans.

– Nyss tog jag och min fru en promenad genom hästhagarna här, min fru älskar hästar, vi gick runt och klappade hästar hela förmiddagen. Eller ja, hon klappade hästar, jag höll mig på avstånd, berättar Patrik.

Men trots att Patrik, Linda och bandet befinner sig på Västkusten har det inte blivit något saltvattenbad i havet för Patrik.

– Det är första sommaren jag inte har badat i havet en enda gång, det har nog aldrig hänt. Jag brukar alltid bada på västkusten men det har varit för kallt för det, säger Patrik.

Fakta

Patrik Isaksson kommer till Sommarfredag i Kinna fredagen 3 augusti.

Han spelar mellan 21.00–22.00.

Senare i sommar kommer Patrik bland annat till Hasselbacken i Stockholm.

LÄS MER:Optimism inför regnrisk på Sommarfredag i Kinna: “Vi brukar ha tur med vädret”

LÄS MER:Hundskoj i Rydal – en aktiv förening för hundälskare

LÄS MER:Slagsmål efter fotbollsmatch – två personer slagna i ansiktet