Priserna på villor ökar något i Mark

Villapriserna har gått upp i Marks kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 3 procent. Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som nyhetsbyrån Newsworthy har analyserat.
– Vi känner oss positiva inför nästa år, säger Pär Brundin vid Svensk fastighetsförmedling.

ANNONS

I hela Västra Götaland däremot sjunker villapriserna. I hela länet noterades en prisnedgång på 1 procent. Priserna på villor sjunker i 109 av landets kommuner, medan de stiger i 39 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar).

Pär Brundin, fastighetsmäklare Svensk fastighetsförmedling i Kinna märker att Marks kommun skiljer sig något jämfört med andra kommuner.

– Jag tycker att vi sticker ut lite här om vi jämför med kollegorna. Jag tycker att vår marknad klarar sig ganska bra.

Svensk fastighetsförmedling i Kinna utsågs till månadens butik inom kedjan i oktober. Även om det förekommer toppar och delar menar Pär Brundin att det finns anledning till se fram emot 2024.

– Min upplevelse är att det har stabiliserat sig och att det rullar på ganska stabilt. Vi känner oss positiva inför nästa år, säger Pär Brundin men lägger

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på villor i 15 av 24 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Svenljunga där priserna sjönk med 13 procent. I Falköping däremot steg priserna med 10 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för villor i 25 av länets 49 kommuner.

Sammanlagt såldes 64 villor i Marks kommun mellan september och november till ett genomsnittligt pris på 2,5 miljoner kronor. I fjol gjordes 58 affärer vid den här tiden på året.

I hela Västra Götaland såldes 2 200 villor för i snitt 3,8 miljoner kronor.

Gjorde all time high i november

En annan som tycker att läget i Mark är lite bättre än på ett tag är Malin Petermann, mäklare på Fastighetsbyrån Mark och Svenljunga.

– Det vi kan säga är att vi faktisk gjorde all-time-high i november för november månad.

Nu vill hon inte dra för stora växlar på detta. Det handlar om objekt som de arbetat med under en längre tid.

– Vi resonerar väl lite som att de försäljningar som vi gjorde i november skulle ha skett i augusti eller september, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det är positivt att det går åt rätt håll och vi hoppas att det innebär att fler vågar sälja nu. Många har avvaktat en bättre marknad och det vet vi inte när den kommer.

Malin Petermann säger att det kommer att dröja innan siffrorna är tillbaka på nivån så som det såg ut för ett till två år sedan.

– Det senaste räntebeskedet som innebar oförändrad ränta kan ha påverkat marknaden positivt, att räntan ser ut att stabilisera sig istället för att höjas. Det kan innebära att fler som väntat med att köpa vågar göra det nu, säger hon.

27 sålda bostadsrätter

Mellan september och november gjordes sammanlagt 27 affärer med bostadsrätter i Marks kommun. Det kan jämföras med 20 vid motsvarande tid i fjol.

De sålda bostadsrätterna i Marks kommun hade ett genomsnittligt pris på 1,5 miljoner kronor.

I hela Västra Götaland såldes 3 726 bostadsrätter för i snitt 2,6 miljoner kronor.

Eftersom det gjorts färre än 20 försäljningar redovisas inga uppgifter om prisutveckling för bostadsrätter i Mark den här månaden.

Priserna på bostadsrätter sjunker i 71 av landets kommuner, medan de stiger i 34 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar).

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på bostadsrätter i tio av 16 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Lidköping där priserna sjönk med 8 procent. I Vänersborg däremot steg priserna med 22 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för bostadsrätter i 33 av länets 49 kommuner.

Två försäljningar av fritidshus

Mellan september och november gjordes sammanlagt två affärer med fritidshus i Marks kommun. Det är lika många affärer som vid motsvarande tid i fjol.

De sålda fritidshusen i Marks kommun hade ett genomsnittligt pris på 1,2 miljoner kronor.

I hela Västra Götaland såldes 103 fritidshus för i snitt 2,6 miljoner kronor.

Eftersom det gjorts färre än 20 försäljningar redovisas inga uppgifter om prisutveckling för fritidshus i Mark den här månaden.

Priserna på fritidshus sjunker i 37 av landets kommuner, medan de stiger i bara två (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar).

Så har datan analyserats

För bostadsrätter mäts prisutvecklingen genom att följa förändringen av det genomsnittliga kvadratmeterpriset. För villor och fritidshus mäts prisutvecklingen genom att följa förändringen av K/T-talet, det vill säga kvoten mellan pris (köpesumma) och taxeringsvärdet.

För villor och bostadsrätter redovisar vi tre månaders prisutveckling, för fritidshus tolv månader.

Samtliga uppgifter om antal försäljningar, prisutveckling och slutpriser redovisas som glidande medelvärden. För villor och bostadsrätter handlar det om ett medelvärde för de senaste tre månaderna, för fritidshus tolv månader. Syftet är att tona ner tillfälliga variationer och tydligare kunna se utvecklingen över tid.

Alla uppgifter kommer från Svensk Mäklarstatistik.

LÄS MER:”Flockledare” vanskötte sin häst – döms för djurplågeri i Marks kommun

LÄS MER:Mark basket förlorade mot Luleå basket i Kinnahallen

LÄS MER:Till och med tomten ville träffa Saga och Idolerna i Kinna