Så drabbades grannarna i Rydal av laxprojektet

Notan för Marks kommun landar på över 2 miljoner kronor inklusive ombyggnationen. Även grannarna till det konkursade laxodlingsföretaget i Rydal drabbades av problem när företaget behövde mer och mer utrymme.
– Jag tyckte att det var en katastrof för mig, säger Glen Sporrenhof som driver ett lampföretag.

ANNONS

I korridorerna intill Rullsalen i museibyggnaden i Rydal syns resterna efter det konkursade laxodlingsföretaget. Det handlar om Sjuhärads fisk & skaldjur med systerföretag som hyrt olika lokaler i museibyggnaden sedan 2021.

Hundratals kilo med potatis håller på att ruttna i korridoren och i några av säckarna förvaras något som ser ut som sågspån.

Företaget Rydal lampdesign, som har lokaler på samma våningsplan, påverkades både av att våningsplanet byggdes om och av att det samlades lastpallar med jordbruksprodukter i de gemensamma utrymmena.

– Konsekvensen är att mitt företag har gått åt skogen. Jag tyckte att det var en katastrof för mig, säger Glen Sporrenhof.

Han är sedan flera år tillbaka indragen i en hyreskonflikt med Marks fastighets AB och det hela hänger enligt honom ihop med hur han blivit behandlad efter att de nya hyresgästerna flyttade in.

– Det här var såpass viktiga hyresgäster så de fick gå i första hand.

Glen Sporrenhov beskriver i ett mejl till Mark-Posten att laxodlingsföretaget ”ockuperade alla offentliga utrymmen utanför sin egen och min lokal med cirka 65 ton jordbruksprodukter och gödning och allt vad som detta hör till samt två stora uppblåsbara pooler som var till odlingarna, det finns ingen brunn i detta stora odlingslandskap på cirka 800 kvadratmeter.”.

Han var orolig för att det skulle bli en vattenläcka som kunde drabba hans utrustning.

Företag som renoverar gamla lampor

Tidigare drev han en elfirma men sedan åtta år tillbaka hyr han även en 170 kvadratmeter stor lokal i museibyggnaden där han driver företaget Rydal lampdesign som renoverar klassiska lampmodeller. Nu är han pensionär, att ägna sig åt lampföretaget var tänkt att bli ett komplement till pensionen.

– Sådana här lampor behöver kunderna se i verkligheten, de går inte att köpa över nätet.

Planen var att ha ett samarbete med Rydals museum och herrgården och arrangera gruppresor i buss där besökarna kunde besöka alla verksamheterna i Rydal och även titta på lampor. På samma våningsplan fanns en handikappanpassad toalett och ett pentry där det gick att ordna med fikapaus. Det passade bra med tanke på att deltagarna på den typen av bussresor ofta är lite äldre.

Han hade tänkt köra igång sin verksamhet efter pandemin men då kom det plötsligt information om att våningsplanet skulle byggas om. Marks fastighets AB satte upp nya väggar och ventilationsutrustning för att kunna anpassa den stora Rullsalen till laxodlingsföretagets behov.

– Jag tror det tog ett år när de byggde om här, jag kom knappt in i mina lokaler, säger Glen Sporrenhov.

I samband med ombyggnationen så försvann även handikapptoaletten.

Vill bevara kulturbyggnaden

Sedan startade en mängd aktiviteter på våningsplanet. De nya hyresgästerna placerade ut pallar med olika jordbruksprodukter i korridorerna med hjälp av pallyftare.

– Det var säckar med havre och allt mellan himmel och jord. Här har varit tomat- och jordgubbsodling, det har väl ingenting med fisk att göra? De låg även över här i tid och otid och när jag kom sent för att se över verksamheten upplevdes jag som störande. Till slut blev det ångestframkallande att ens besöka platsen, menar han.

Han berättar att stanken, rörigheten och bråten blev för mycket. Det blev längre och längre mellan besöken i lokalen.

– Det var en vidrig tid som varade i nästan tre år utan intäkter utan enbart kostnader.

Konsekvensen blev att han aldrig kom igång med sitt företag.

– Hur ska jag kunna ta hit kunder?

Att handikapptoaletten försvann ser han som en villkorsförändring i hyresavtalet. På grund av tvisten har han hållit inne sina hyresinbetalningar sedan en tid tillbaka.

Glen Sporrenhov säger också att han har rent principiella motiv.

– Jag har försökt att stoppa detta och inte bara för min egen skull. Jag tycker att det är bedrövligt att man gör så här med en kulturbyggnad. Jag väntade bara på vattenläckan och konkursen. Nu undrar jag, vad kostade det här totalt?

Internationellt vävcenter fick flytta

Mark-Posten har tidigare skrivit om att Rydals museum har drabbats av vattenläckan, där bland annat en bomullsbal förstördes.

En annan aktör som drabbades indirekt var föreningen Internationellt vävcenter.

– Vi fick ju ett besked i höstas att vi skulle flytta för att de skulle expandera. Det ställde ju till det, säger styrelseledamoten Helena Jönsson som också är en av projektledarna i föreningen.

Hon är noga med att påpeka att föreningen har fått det bra sedan de flyttade in i de nya lokalerna i februari i år.

– Vi tycker väl att vi har fått bra lokaler nu. Det löste ju sig, det blev bra för oss ändå. Att Marks fastighets AB vill hyra ut lokalen, det kan man förstå.

Att de blev av med handikapptoaletten bidrog till att de såg fördelar med att flytta, till en byggnad intill museet.

Hemlighetsmakeri kring laxodlingsföretaget

Det var ändå en omställning för föreningen. Det tog tid för medlemmarna att först packa ner och sedan packa upp och montera de sjutton vävstolarna igen, tillsammans med all annan utrustning. Efter pandemin hade de också sett fram mot att komma igång med kursverksamhet igen men just då fick de besked om flytten.

Något som var bekymmersamt var hur det hela presenterades.

– Det var ju sådant hysch-hysch, vi fick inte veta så mycket. Och sedan blev vi ombedda att flytta.

Sedan funderade hon med flera i fastigheten över om det var lämpligt med stora kar med vatten ovanför museet.

För någon veckan sedan blev det känt att företaget gått i konkurs.

– Då blir man lite trött. Vi väntade lite på en katastrof med tanke på vattnet.

Ombyggnation kostade 2,1 miljoner kronor

Svante Dahlquist tillträdde som VD i Marks fastighets AB under 2022 när laxodlingsföretaget redan flyttat in i museibyggnaden.

Han efterträdde Tommy Västerteg (C) som under en period dubblerat som styrelseordförande och tillförordnad vd.

Han bekräftar den siffra som nämns i fastighetsbolagets protokoll. Ombyggnationen för att bygga om Rullsalen och den delen av våningsplanet för att kunna anpassa lokalerna till den nya hyresgästens behov landade på 2,1 miljoner kronor.

Det handlade både om underhåll och en investering för framtiden. Hyresskulderna för de konkursade laxodlingsföretagen beräknas till 240 000 kronor enligt de senaste beräkningarna.

– Det blir ju en osäkerhet för oss hur det här kommer att påverka Marks fastighets AB. Det är för tidigt att säga hur utgången blir, vi får avvakta, säger vd Svante Dahlquist.

Han tillägger att lokalerna i museibyggnaden hade stått tomma länge, därför var det positivt att få in en hyresgäst. Kostnaderna för ombyggnationen handlade både om nödvändigt underhåll och en anpassning.

Samtidigt har han förståelse för att andra hyresgäster störs vid en stor ombyggnation, med tanke på transporter och oljud.

– Det påverkar naturligtvis.

Marks fastighet såg en fördel med att få in en hyresgäst och att det skulle startas ett företag i fastigheten.

– Sedan är det väl en utmaning att starta upp den här typen av företag. Det är väldigt olyckligt att vi hamnat i den här situationen, säger Svante Dahlquist.

LÄS MER:Konstkollot på Rydals museum ger mersmak för skapande

LÄS MER:Nycirkusfestivalen i Rydal får kulturpengar från VGR – igen

LÄS MER:Laxföretag i Rydal har strandat – går i konkurs