Så gick det till när Sveriges första sommarland öppnade

Åren 1983-84 tog Tostared, med lite över 200 invånare, emot 220 000 besökare. Anledningen var fyra killars galna idé – Sveriges första sommarland.

ANNONS

Kenneth Jonasson pekar bort längs vägen, den som går från Fotskäl till Fjärås och vidare, där en ensam motorcyklist får illustrera var den stora portalen till Tostared Sommarland en gång var placerad.

– Själva entrén var där motorcykeln är... Nu! Och åkern bakom där var parkeringen, säger han.

Han och Sven-Olof Carlsson har tagit sig ner till ett småruggigt Eskekärrs säteri, en inte särskilt lång färd för dem. Tostared har de varit trogna sedan det begav sig på 80-talet, och längre än så. Förutom en avstickare till Skara. Kanske har du redan listat ut varför men vi ska gå in närmare på det senare. Först ska vi till 1982.

Inspiration från Danmark

Sven-Olof Carlsson drev sin mors affär i Tostared, numera nedlagd. Kenneth Jonasson var chef över ett hundratal städare i kommunen. De träffades i affären och blåste i slutet av 1970-talet tillsammans liv i den lokala idrottsföreningen.

– Vi hade turneringar mellan de olika byarna här och det var lokala drabbningar i fotboll. På fotbollsplanen som vi byggde med ideella krafter, säger Kenneth Jonasson.

På den tiden ägdes Eskekärrs säteri med tillhörande marker av en Carl Gustav Lindberg. Han hade varit i Danmark på Djurs Sommerland och tipsade Sven-Olof Carlsson om att åka dit med familjen. Det gjorde ett bestående intryck.

– När vi kom hem därifrån satte jag mig på altanen och ringde Kenneth, han hoppar alltid på sådana grejer. Karl Gustav var redan med på tåget, säger Sven-Olof Carlsson.

Ett samtal gick också till Henrik Linjer som Mark-Posten tidigare skrivit om. Just då drev han resebyrå och hade koll på ekonomi och marknadsföring. Så var kvartetten fullbordad.

– Vi bestämde oss på hösten och jag tror inte att den här kommunen har beviljat bygglov och miljötillstånd på bara två månade varken före eller efter detta, säger Kenneth Jonasson.

Men ett bygglov gör inget sommarland. Till sommaren skulle allt stå färdigt.

– Vi gick ner med motorsågen på nyårsafton, då hade vi fått klartecken, säger Sven-Olof Carlsson.

Var ni lite på pickalurven då?

– Nej, inte än, säger Sven-Olof Carlsson och skrattar till.

Lokala företag reste sommarlandet

Kommunen ställde upp med ett arbetslag för markarbeten och flera lokala förmågor såg till att alla förströelser fanns på plats.

– Ramar till studsmattor gjorde väl Lars och så var det Stefan i Fjärås, säger Kenneth Jonasson.

Cementklossar göts nere vid sjön för bryggorna, expertis för vattenrutschkanan fick kallas upp från Malmö. Ett företag i Dalarna gjorde det stora servicehuset och monterade allt med yxor.

– Det var asfaltering, elen skulle dras in... Det var nybyggaranda, fortsätter Sven-Olof Carlsson.

Så var det dags. Och det blev succé. Första året hade sommarlandet 130 000 besökare. Något överväldigande för lilla Tostared med drygt 200 invånare.

Hells Angels ville skjuta gevär

Sven-Olof Carlsson och Kenneth Jonasson har nu flytt undan duggregnet i det öppna lusthus där det går att fika vid ett besök hos kaféet vid Eskekärrs säteri. Förutom tidigare nämnda betongklossar nere vid sjön är lusthuset det enda som är kvar av sommarlandet.

– Det var två käringar som skulle köra tillsammans på vattenrutschkanan vi hade där, man åkte liksom på en matta kan man säga. Och de fick sådan fart att de flög ju över vallen, säger Kenneth Jonasson.

En annan gång kom Hells Angels på besök för att testa gevären.

– Det var stora pojkar, men jag fick ordning på dem. En ryckte loss geväret och skulle skjuta åt andra hållet, men det gick faktiskt att snacka med dem. ”Ni kan inte hålla på såhär, där är ju barn här”, säger Kenneth Jonasson.

– Jaså, det där kommer jag inte ihåg, säger Sven-Olof Carlsson.

Men ungarna hittade på sina bus de med. Vid pilbågsbanan siktade de långt över för att pilarna skulle landa i skogen bakom. På natten gick de och samlade in pilarna. Kennet Jonasson listade ut planen och ställde sig bakom ett träd framåt kvällen.

– Det räckte att jag hostade, de sprang ju som sjutton, säger han.

Historierna fortsätter att hagla. Det 100 000:e besöket uppmärksammades med fritt inträde, gratis mat och godis till barnen. En familj från Holland fick ett minne för livet .

– Jag har aldrig haft så skoj i hela mitt liv, säger Kenneth Jonasson.

– Vi jobbade kanske 18 timmar om dygnet men så roligt vi hade, säger Sven-Olof Carlsson.

Undergången – Skara Sommarland öppnade

Att sommarlandet öppnade var också en bidragande orsak till att Tostaredsvägen asfalterades. Men allt roligt har ett slut.

Andra året blev inte fullt lika lyckat även om 90 000 besökare idag ter sig som smått ofattbart där nu bara åkrar och skog breder ut sig. En investering i ytterligare ett timmerhus skulle betalas och samtidigt ökade konkurrensen.

Sommarland poppade upp lite varstans i Sverige och en viss Bert Karlsson storsatsade i Skara. Banken sade stopp till mer pengar. Kommunen som stod i borgen för kalaset kom med påtryckningar. Dessutom hade Karl Gustav Lindberg höjt arrendet. Det bar sig inte och konkursen var ett faktum.

– Det hade nog kunnat sluta på ett bättre sätt, säger Kenneth Jonasson.

– Jag vet inte, det var nog bra på sätt och vis också. Vi satte hela bygden på kartan och av de här 130 000 besökarna var det nog 50 000 som handlade i butiker. En del butiker hade stängt på sommaren, de öppnade upp när det kom semesterfirare och ville handla, säger Sven-Olof Carlsson.

Hur kändes det då, när det hela brast?

– Vi satt inte och grät, det var bara att gå vidare, säger han.

– Med facit i hand borde vi inte byggt ett våffelhus med toaletter vid vattenrutschkanan, säger Kenneth Jonasson.

– Men då var det rätt, det är lätt att se facit efteråt, säger Sven-Olof Carlsson.

I år har det gått 40 år sedan det galna upptåget. Nästan tio av dem spenderade Sven-Olof Carlsson på Skara Sommarland, under ett år var han till och med vd. Kenneth Jonasson reparerade under en period hushållsmaskiner i eget företag men gick sedan vidare till ett fastighetsbolag i Borås. Som konsulter fick de två besöka Norge för att vara med i planeringen av Bø Sommarland i Norge, som nu är en av Europas största vattenparker.

Det mesta av Tostared Sommarland såldes till nöjesparken Himleriket i Varberg, senare Fun City och numera också den nedlagd. Nu betar kor där man för fyra decennier sedan spelade minigolf.

– Det hade sina sidor men kul har vi haft, säger Kenneth Jonasson.

LÄS MER:Antikviteter och räkmackor – Eskekärrs säteri satsar stort

LÄS MER:Konditorn från kocklandslaget öppnar nytt i Tostared

LÄS MER:Henrik Linjer återvänder till Örby för att fira födelsedag