Så här kan framtidens Mark se ut i studenternas vision

När arkitektstudenterna på Chalmers först fick uppgiften tog de ut svängarna rejält. Sedan tänkte de ett varv till. Nu presenterar de ett antal spännande och fullt genomförbara visioner för framtiden.

ANNONS
|

Vad sägs om en by med mobila småhus i Ubbhult? Eller en gammal kvarn som byggs om till mikrobryggeri, bageri och kafé.

– Vår grupp fokuserade på rika kulturella och historiska miljöerna och naturmiljöerna, vi ville stärka upp det för att för att förstärka intrycket av vad mark har att erbjuda, säger Axel Uhren.

Han är ursprungligen från Tyskland och läser mastersprogrammet i arkitektur på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Utbildningen heter Architecture and planning beyond sustainability . Eleverna studerar olika metoder där arkitekturen tar hänsyn till både de lokala förutsättningarna och till att de vill skapa en hållbar framtid.

– Det har varit roligt. Jag tror att utställningen visar på en väldig bredd, säger Ebba Gordon.

Hittade rätt nivå

Hon beskriver en process där de första idéerna var väldigt experimentella men att de sedan när de satte sig ner med de konkreta förslagen så landade de på en mer realistisk nivå.

– Det har funnits mycket frihet. Det handlar om hur vi tror att Marks samhälle kan utvecklas. Jag har jobbat med småhus, säger Andrea Ottander.

När hon säger småhus så menar hon verkligt små hus, 30 kvadratmeter stora mobila bostäder som enligt skissen skulle kunna placeras i Ubbhult. Det skulle bli som ett litet minisamhälle. Storleken på husen gör att det går att spara in på materialkostnader och uppvärmningskostnader.

Studenterna, de är 31 stycken, har gjort mycket research i kommunen och bland annat har de pratat med tonåringar om vilket samhälle de vill se.

– Vi körde runt hela samhället och det är roligt att se hur mycket som redan existerar vad gäller kultur och natur, säger Laura Oestringer från Tyskland.

Hennes och Ebba Gordons förslag heter (Åter)upptäck Mark där de har förstärkt identiteten på vissa platser genom att lägga till ny arkitektur.

Nu utsiktsplats

Några av förslagen handlar om att bygga en bastubrygga i trä för att göra Ramhultafallet mer attraktivt för besökare eller att bygga ett utsiktstorn i närheten av platsen där Örestens fästning stod. Medeltidsfästning är nedbrunnen sedan länge, utsiktstornet är ett sätt att återskapa platsen.

Chalmers har haft den här typen av projekt i omkring tjugo år där högskolan valt att samarbeta med olika kommuner i samma storlek som Marks kommun. Studenterna har hållit på med projektet sedan september och utställningen i konserthuset pågår hela januari.

Julia Lindahl som är översiktsplanerare i kommunen ser det som ett samarbete där kommunen får en chans att visa upp sig och visa på vilken potential som finns samtidigt som studenterna får en chans att testa sina idéer.

– Det finns flera förslag här som skulle kunna genomföras. Vi får ju nya idéer, säger Julia Lindahl.

Hon tillägger att det inte bara är kommunen som kan använda förslagen, hon hoppas att andra fastighetsägare också ska bli inspirerade.

Läraren Ida Röstlund, konstnärlig universitetsadjunkt vid Chalmers, säger att de fick mycket positiv respons vid presentationen under fredagen.

– Jag tycker det har fungerat jättebra, det har varit ett väldigt fint mottagande av Mark och det kul att så många kom och lyssnade, säger Ida Röstlund.

LÄS MER:Emma Ågren har förvandlat spökhuset till sitt drömhus

LÄS MER:Ny fotoutställning vill berätta om spåren vi lämnar

LÄS MER:Extra allt i Kinnas nya resecentrum