Det är oklart hur Marks kommun påverkas av Humanas hotade tillstånd.
Det är oklart hur Marks kommun påverkas av Humanas hotade tillstånd. Bild: JENNY INGEMARSSON

Så påverkas kommunen av Humana-beskedet

Under tisdagen kom beskedet att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, drar in Humanas tillstånd att bedriva verksamhet inom personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst.
– Vi kommer göra allt för att det ska gå så bra som möjligt för våra kunder och medarbetare, säger Patrik Silverudd, presstalesperson på Humana.

ANNONS
LocationMark|
|

Hur det påverkar Marks kommun är fortfarande oklart. Under onsdagen väntas företaget lämna in en överklagan till förvaltningsrätten.

I Västra Götaland finns 350 brukare och 2 200 personliga assistenter, enligt Patrik Silverudd. Hur många av de som finns i Marks kommun är dock oklart.

– I vissa kommuner har vi en eller två kunder. Då är det risk för att vi röjer sekretessen, säger han.

Humana hoppas nu på att få gehör för överklagan.

– Vi räknar med att få besked inom en vecka till tio dagar.

– Vi rekommenderar att ha is i magen till våra kunder, och att man kan tala med sin handläggare inom Humana om man vill veta vad som händer.

Sedan tidigare driver Humana ett HVB-hem i Rydal, men det är dock inget som omfattas av Ivo:s beslut, utan det gäller personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst.

Skulle Ivo:s beslut stå fast efter att Humana överklagat, får brukarna vända sig till respektive kommun, enligt Patrik Silverudd.

– Det är klart att respektive kommun har det yttersta ansvaret att verksamheten kan fortgå. Vi kommer göra allt för att det ska gå så bra som möjligt för våra kunder och medarbetare.

LÄS MER:Humanas tillstånd återkallas

LÄS MER:Hemtjänsten märker av ökat behov i centrum