Naturskadesamordnaren Anders Lindhjem, Länsförsäkringar, uppmanar alla att ta in lösa föremål.
Naturskadesamordnaren Anders Lindhjem, Länsförsäkringar, uppmanar alla att ta in lösa föremål. Bild: Privat

Så skyddar du dig när stormen Otto slår till

Plocka undan lösa föremål utomhus eller förankra dem och parkera bilen på ett säkert ställe. Det är några av råden från naturskadesamordnaren Anders Lindhjem.

ANNONS
|

SMHI har gått ut med en varning för stormen Otto som drar in över västra Sverige under fredagseftermiddagen.

– Den kommer att toucha Horred och Mark. Det kommer väl att börja märkas där så sakteliga vid lunch skulle jag tro, säger Anders Lindhjem.

Han arbetar som naturskadesamordnare vid Länsförsäkringar Älvsborg och vill uppmärksamma allmänheten på hur de ska gå tillväga för att förebygga skador.

– Det är bäst att hålla sig inne och hemma. Plocka undan lösa föremål som kan blåsa iväg, vi pratar alltid om studsmattor. Det står mycket snöskyfflar och sådant ute.

Parkera säkert

Om det inte går att plocka undan föremålen så är det viktigt att förankra eller surra fast dem på något sätt. Dessutom är det viktigt att fälla in markiser.

– Det kan vara värt att tänka på var man parkerar bilen om det blåser i väg takpannor. Sedan också att man tänker till om det blir strömavbrott.

Hans råd är att byta batteri i ficklampan, ta fram stearinljus och tappa upp vatten.

– När det blåser upp till storm så kan det bli strömavbrott under lite längre tid.

Eftersom han jobbar på försäkringsbolag så vill han också påminna om vikten att ha bra försäkring, även för uthus och växthus. Det finns många försäkringsbolag man kan vända sig till.

Efter stormen är det bra att ta ett varv och kontrollera eventuella skador och höra av sig till sitt försäkringsbolag. Akuta skador åtgärdas först, vid mindre akuta skador så går det bra att göra anmälan digitalt eftersom försäkringsbolagen kan räkna med många telefonsamtal efter en storm.

LÄS MER:Stormen Otto är på ingång – SMHI utfärdar varning

LÄS MER:Höga flöden i Viskan – varning för översvämning

LÄS MER:”Mus-teriet” bakom strömavbrottet löst