Saga och Idolkompisarna bjuder in till folkfest i Kinna

På lördag uppträder Saga Ludvigsson på Mor Kerstins torg i Kinna tillsammans med Idolvinnaren Cimberly Wanyonyi och bronsmedaljören Simon Näslund. Marks kommun hoppas på folkfest och Saga själv hoppas att publiken hittar dit.
– Jag hoppas att det kommer mycket folk, sedan kan man aldrig veta, säger Saga Ludvigsson till Mark-Posten.

ANNONS
LocationKinna|

Hon kom på en hedrande andraplats i finalen förra fredagen. Den senaste veckan har hon varit tillbaka i vardagen i Örby.

– Jag har tagit det lugnt och laddat batterierna inför turnén och jag har varit väldigt mycket med min bästa kompis. Det är väldigt lugnt här, säger Saga Ludvigsson.

Hon ser både för och nackdelar med detta. Efter några intensiva månader i Stockholm så blickar hon ditåt även om hon trivs hemma i Örby.

– Det är skönt att sova i sin egen säng men jag längtar till Stockholm. Det kommer att bli en flytt till Stockholm, när är oklart.

Bakgrunden är att det finns större möjligheter för henne att arbeta som artist om hon utgår från huvudstaden.

Saga Ludvigsson är lite hemlighetsfull om exakt vad som väntar efter att Idolturnén är avslutad. Hon nämner att hon planerar att släppa musik och att det blir framträdanden.

– Jag har ett gäng förfrågningar på lite gig.

Idolvinnaren Cimberly Wanyonyi uppträder

På lördag ser hon fram mot att träffa sin hemmapublik på nytt. Senast hon uppträdde där för två veckor sedan kom det mycket folk. Förutsättningarna den här gången är att hon uppträder tillsammans med Idolvinnaren Cimberly Wanyonyi och bronsmedaljören Simon Näslund.

– Vi ska sjunga och förhoppningsvis prata med lite folk. Vi har en scen denna gången, det är ungefär det jag vet. Jag hoppas att det kommer mycket folk, sedan kan man aldrig veta, säger Saga Ludvigsson.

De tre Idol-pristagarna har blivit till en tätt sammansvetsad trio under hösten.

– Det har vi verkligen blivit, vi har umgåtts mycket i tre månader.

Saga Ludvigsson hoppas att Cimberly Wanyonyi och Simon Näslund också ska hinna med att hälsa på hemma i Örby nu när de ändå är här.

– Det tänker jag att vi ska få till.

På Mor Kerstins torg kommer de att sjunga två låtar var med start klockan 15 på lördag. Senare i december och i början av januari blir det ytterligare framträdanden på åtta olika platser runtom i Sverige.

– Lucia är jag på turné men på julen är jag hemma, det är tacksamt.

Mervärde för Marks kommun

För kommunens del så finns det en förhoppning om att konserten ska skapa ett mervärde både för invånarna och för handlarna runt torget.

– Vi gör detta som en folkfest för Markborna för att de har ett så stort intresse, säger näringslivschef Åsa Qvist Ek.

Hon och hennes kolleger har märkt att det finns ett stort engagemang kring den resa som Saga Ludvigsson har gjort och Åsa Qvist Ek säger att den unga artisten också är en positiv förebild för många.

I samband med att Saga Ludvigsson tog sig hela vägen till final så fattades det ett snabbt politiskt beslut i kommunen att avsätta en budget på maximalt 200 000 kronor för de båda gratiskonserterna. Det är framför allt scenbygge, toaletter och vakter som kostar pengar.

Kommunen valde att ha konserten utomhus eftersom det ger utrymme för en större publik och lite kringarrangemang. Förhoppningen är att så många Markbor som möjligt ska vilja vara med och att det kanske även kommer folk utifrån.

Redan från klockan 12 på lördagen kommer det att finnas tält på torget med försäljning och fika samt, för alla barn, en tomte.

– Det skapar också engagemang för handlarna och restauratörerna. Det är tanken att göra en folkfest som är positiv för väldigt många.

Åsa Qvist Ek märker redan att Idoltävlingen har skapat ett positivt medialt intresse för kommunen och för Örby, att skapa ett sådant här evenemang ser hon som en investering inför framtiden.

– Det är ett fint exempel på vad man kan samlas runt i positiv anda.

LÄS MER:Kvartsfinal för Saga Ludvigsson i Idol

LÄS MER:Saga Ludvigsson tillbaka på hemma-Mark

LÄS MER:En Sagolik Idolresa är över – Ludvigsson är hela Marks stolthet