På grund av att det är extremt torrt i skog och mark har kommunerna i Sjuhärad beslutat om skärpt eldningsförbud.
På grund av att det är extremt torrt i skog och mark har kommunerna i Sjuhärad beslutat om skärpt eldningsförbud. Bild: David Scherman

Skärpt eldningsförbud i Mark

Sedan tidigare råder eldningsförbud Marks kommun och de flesta kommuner i Västsverige. Men nu skärps eldningsförbudet i Sjuhärad. Nu får man inte ens grilla på utsatta grillplatser.

ANNONS
|

I förra veckan införde de flesta kommuner i Västra Götaland eldningsförbud i skog och mark. Mark var sist ut.

Eftersom det inte regnat på minst en månad är det nu torrare än torrast i marken, enligt räddningstjänsten. Det gör att eldningsförbudet i Sjuhärad nu skärps.

– Det är ingenting som kommer ändras förrän vi får ordentligt med regn. Och det behövs mycket regn, säger Johannes Corbee, brandingenjör vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund till SVT Sjuhärad.

Ett eldningsförbud innebär att det inte är tillåtet att elda i skog och mark och ett skärpt eldningsförbud gör det även förbjudet att grilla med ved och kol på utsatta grillplatser som finns lite här och var.

Enligt brandingenjör Johannes Corbee är det så torrt i skog och mark nu att han anser att ordet extremt inte räcker till.

– På de skalor vi använder har vi gått förbi nivån för extremt och en bit över det. Så det är fruktansvärt torrt, säger han till SVT.

Enligt honom är det torrt både i de översta lagren men även ner på djupet.

– Det gör att skogsbränder väldigt snabbspridna och väldigt svåra att bekämpa.

Än så länge är det dock tillåtet att grilla på sin egen tomt.

Det skärpta eldningsförbudet gäller från och med 9 juni klockan 12 och gäller tills vidare.

Vad innebär eldningsförbudet?

Förbudet gäller eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning, bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter gräs, ris, grenar etcetera), användning av pyroteknik samt förbränning av gas- eller vätskeformiga bränslen.

Förbudet gäller dock inte användning av utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska under förutsättning att dessa är placerade så att faran för antändning och spridning är låg.

Får jag elda och grilla på min tomt?

Det är inte tillåtet att, inom områden med sammanhållen bebyggelse, elda med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera) i annat syfte än grillning och matlagning.

Du får grilla på din egen trädgårdstomt, på innergårdar och gårdar till flerbostadshus, på din kolonilott, i parker och på vissa campinganläggningar. Campar du på en naturcamping, eller bor enskilt i skog och markområde, bör du ta reda på vad som gäller för just det området.

Får jag grilla på fasta grillplatser?

Det är inte tillåtet att grilla på fasta grillplatser utanför sammanhållen bebyggelse.

Det är tillåtet att använda utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska, till exempel olika typer av friluftskök under förutsättning att dessa är placerade så att faran för antändning och spridning är låg.

Vad händer om jag eldar under eldningsförbud?

Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till brott och kan ställas till svars i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor. Den som orsakar brand genom oaktsamhet kan åtalas för allmänfarlig vårdslöshet och dömas till böter.

Hur länge gäller eldningsförbudet?

Beslutet om eldningsförbud gäller fram till att annat meddelas.

Råd till allmänheten

• Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela vart det brinner.

• Släng aldrig glödande cigarettfimpar på marken.

• Kontrollera alltid om eldningsförbud råder. Du tar enkelt reda på hur hög brandrisken är i appen BRANDRISK Ute eller läs på SMHI:s webbplats.

• För dig som arbetar i skog och mark med maskiner som kan orsaka gnistor eller varmgång, till exempel motorsågar, slåtteraggregat, markberedningsmaskiner m.m, vill vi också uppmana till stor försiktighet.

Källa: Marks kommun

LÄS MER:Här hittades 75-åringen – platsen sökts av tre gånger

LÄS MER:Länsstyrelsen: Risk för vattenbrist – spara vatten

LÄS MER:Både hett och kallt vatten används på plantorna i Marks kommun