Skenebo åtalad för bedrägeri mot äldre par: ”Vem som helst kan bli lurad”

Skenebon anklagas för att ha lurat ett äldre par i Solna på flera hundra tusen kronor genom att ha fått dem att använda bank-id. Mannen förnekar brott, men nu väcks åtal vid Borås tingsrätt.
– De som gör det är duktiga på det de gör, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell vid Borås åklagarkammare.

ANNONS
|

Det var i början av oktober 2022 som en äldre man i Solna fick ett samtal från en man som påstod sig jobba för Länsförsäkringar. Under samtalets gång lyckades den uppringande mannen få mannen i Solna att legitimera sig med sitt bank-id.

”För att bevisa att jag var jag så var jag tvungen att gå in på min bankdosa och slå in siffror jag fick av honom och sen säga vad det stod i dosan”, berättar mannen i förhörsprotokollet.

Senare under samma dag ringdes det även till den äldre mannens maka, i samma ärende. Även hon lurades att identifiera sig med sitt bank-id.

Då de varit på sin bank upptäckte de att de saknades stora summor pengar. Sammanlagt utsattes paret för ett bedrägeri på totalt 527 114 kronor, varav 175 000 kronor har kunnat spåras till den misstänkte mannens konto.

Någon vecka senare fick den äldre mannen ännu ett samtal från samma man som ringt tidigare. Enligt förhörsprotokollet menade han att han skulle hjälpa den äldre mannen att få tillbaka sina pengar. Genom att scanna en QR-kod som mejlats till honom skulle pengarna komma tillbaka. Makan tog telefonen och bekräftade att det var samma man, varpå paret lade på samtalet.

Paret har fått tillbaka merparten av de förlorade pengarna från Länsförsäkringar. Kvinnan har fått tillbaka 33 000 kronor och mannen 438 000 kronor. Självrisken om 12 000 kronor per person finns nu som skadeståndskrav mot den misstänkta mannen, en 20-åring folkbokförd i Skene.

Nekar till brott

I förhör uppger den misstänkte Skenebon att han känt sig tvingad att låna ut sitt konto till en annan man som kontaktade honom, då dennes konto inte ska ha fungerat.

"Jag hade inget val eftersom killen sa att jag var skyldig honom en tjänst”, säger han bland annat.

"När jag fått massa pengar då fattade jag att det var konstigt med pengarna, innan visste jag inte”, säger han.

Förhörsledaren frågar mannen om han godtar ersättningsanspråket från det äldre paret som drabbats.

”Jag tycker inte att jag ska betala tillbaka jag har också varit lurad.”

På bilder syns mannen ta ut kontanter från sitt konto i nära anslutning till bedrägeriet mot det äldre paret.

Chefsåklagaren: ”Vem som helst kan bli lurad”

Chefsåklagaren Per-Erik Rinsell vid Borås åklagarkammare säger att det misstänkta bedrägeriet, som kallas för vishing då man via telefon försöker få tillgång till andra människors konton, är en ny form av brottslighet.

– Förr kanske man stal pengar från bankkontor eller personer på stan. Bankrån finns inte numera. Värdetransportrån likaså. Det som händer nu är att man lurar personer att överföra pengar elektroniskt, säger han till Mark-Posten.

Hänger lagstiftningen med?

– Det gör det på ett sätt. Lagstiftningen finns där, men det är mer svårutrett. Det finns inte de fysiska spåren, och de digitala spåren kommer inte alltid finnas tillgängliga för oss. Det är enkelt att föra pengar i flera led.

Är det ovanligt med den typen av storlek på bedrägeri?

– Det kan vara både högre och lägre, säger chefsåklagaren och fortsätter:

– Vem som helst kan bli lurad. De som gör det är duktiga på det de gör. De lever på att människor tror att kriminella låter på ett visst sätt. Men de som gör den här typen av brott är väldigt vältaliga och är förtroendeingivande.

Den åtalade är under 21 år, påverkar det brottsrubriceringen och eventuellt straff?

– Då gäller särskilda regler för domstol, ärendet behandlas mer skyndsamt. Man får viss straffrabatt vid förmögenhetsbrott. Det är borttaget för våldsbrott, men för förmögenhetsbrott kan man få ett lägre straff.

Vad kan straffet bli?

– Skalan är fängelse upp till ett antal år. Den normala påföljden är villkorlig dom och böter om man är tidigare ostraffad. Är man tidigare straffad är det fängelse några månader.

Den åtalade Skenebon förnekar brott.

Per-Erik Rinsell, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Borås.
Per-Erik Rinsell, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Borås. Bild: Thomas Carlgren

LÄS MER:Parkering vid Landvetter flygplats kopplas till inbrott

LÄS MER:Arne fick hjärtstillestånd – räddades av tre personer

LÄS MER:Arne var kliniskt död – räddades genom HLR