Skenebon Sonny är bäst i Sverige på ölbryggning

Många tycker om öl, och vissa tycker om att brygga eget öl. Ytterligare några råkar vara duktiga på det. Sonny Knudsen i Skene tillhör den senare skaran. Faktiskt bäst i Sverige.
– Det har blivit lättare med åren att få tag på ingredienser. Det finns alla möjligheter i världen att få till ett bra öl, säger han.

ANNONS
LocationSkene|
|

I garaget hemma i Skene har Sonny Knudsen byggt upp ett mikrobryggeri. Där brygger han olika ölsorter, som han sedan sparar för eget bruk, eller ger bort till vänner och släkt.

Han beskriver det som att ölintresset alltid funnits där, men att det steg till nya höjder i början av det nya millenniet, efter en resa till Latinamerika.

– Det verkliga intresset startade när vi var i Chile 2001 och kom på ett öl som var bryggt ganska lokalt där min fru kommer från. Då hade vi förmånen att träffa bryggaren som tillverkade ölet och fick besöka honom i hans lilla bryggeri. Han gjorde fantastisk öl och då tänkte jag det där måste jag testa.

Sagt och gjort. Sonny var fast. När han och hans fru kom tillbaka till Sverige började han undersöka möjligheten att göra egen öl.

Sedan dess har han byggt upp ett högst fungerande mikrobryggeri.

– Det var redan på gång för många ölintresserade då.

Vill öka produktionen i bryggeriet

Väl inne i garaget i Skene möts Mark-Postens utsända av en rad med säckar längs ena väggen, som utgör ett maltlager.

– Vi har basmalter i större säckar och det vi kallar för specialmalter, säger han.

Hur får du tag i allt detta?

– Jag köper via Humlegården eller Ölkompaniet. Jag har även köpt lite råkorn från Skene Vallskvarn, säger han.

Tunnor, dunkar och kylskåp pryder rummet. Glas och flaskor står uppradade på en av arbetsbänkarna i garaget. Längre in i garaget har han ställt flera behållare.

För tillfället är han mitt inne i att montera en ny tunna, som ska kunna göra flera olika delar av bryggandet, och på sikt öka hans produktionstakt.

Han har en dator som gör att han kan kontrollera temperatur på vätskan i en av tunnorna exempelvis, och följa processen.

– Mitt nästa steg att det ska här ska synka med varandra. Då blir det 200-liters batcher till slut. Då brygger jag 200 liter på typ nio timmar istället för 20 liter på åtta timmar. Det är ganska mycket mer volym.

Vill sälja öl till Systembolaget

Hur lätt är det att få tag på?

– Det finns naturligtvis men det är ganska dyrt om man ska köpa en. Den här kostar 160 000 med ett bryggsystem till, säger han och lägger till:

– Då känner jag att det där kan jag bygga själv.

Det är en ganska dyr hobby du har?

– Så blir det, men jag väljer inte att lägga pengar jag inte har, utan det här får växa med den storleken på plånboken man har. Det ska vara roligt och inget tvång i sista änden.

Målsättningen är att kunna börja sälja kommersiellt.

– Dels brygger man mot Systembolaget och restauranger som eventuellt kan ha intresse av den ölen man har. Sen önskar väl jag i och för sig att få sälja i egen regi, att man har någon form av bryggeripub i förlängningen.

Tillsammans med sin fru har han tävlat på flera SM i mikrobryggning genom åren. Senast under året. Då blev det en guldmedalj i folkets val-klassen, för bästa lager.

– Det är roligt. Vad gör man när man vill veta hur man ligger till i kvalité och smak? Man måste nå ut till en bredare publik. Framförallt vill man se hur långt man kan nå rent kvalitetsmässigt.

Döpte Lindeegards bryggeri efter sin pappa

Sonny vill också kunna ställa upp i den internationella tävlingen World Beer Cup.

– Det är också en av anledningarna till att vi måste bli kommersiella. Det ölet du tävlar med måste gå att köpa, säger han och fortsätter:

– Det är likadant om du ska tävla i europeiska sammanhang. För mig är det en naturlig utveckling i min bryggarkarriär.

Vad är dina bästa tips för att lyckas med att brygga hemma?

– Det finns inga genvägar utan man behöver hitta rätt för att komma rätt i slutändan. Det finns massa information i form av böcker och internet.

Noterbart är att han också har döpt mikrobryggeriet till Lindegaards, efter sin pappa.

– Min pappa var dansk så han hette Knut Lindegaard. Jag valde att ta Lindegaard som namn. Det finns med lite släktdrag i bryggeriet.

LÄS MER:Nu blir det säkrare vid skolorna längs Gästgivaregatan i Skene

LÄS MER:Enorma huset har ingen ägare – någon använder det som förråd

LÄS MER:Ungdomar från hela landet tävlade i datorspel i Skene