Snart börjar rivningen av byggnader vid Örby sågverk

För att få bort gifter i marken vid det gamla sågverket i Örby behöver kommunen först riva två av husen i områden. Sedan väntar sanering av marken.

ANNONS

Projektledaren David Grönbäck visar vägen in i området som är avspärrat för allmänheten. Han arbetar vid teknik- och serviceförvaltningen i Marks kommun men när det gäller Örby sågverk så arbetar han på uppdrag av kommunstyrelsen.

– Det är rätt häftiga omgivningar, säger han.

Det känns som att röra sig i en övergiven Vilda Västern-stad med stora trähus, med stora ytor mellan byggnaderna som bidrar till känslan av att det är en övergiven plats där tiden har stannat.

Att området är inhägnat och försett med grindar beror på att personer har tagit sig in i området tidigare. Det syns spår av klotter och skadegörelse. Förra året inträffade en brand i en av byggnaderna.

Det finns förstås flera anledningar till att området är inhägnat, flera av husen är i väldigt dåligt skick så det finns risk för den som vistas i byggnaderna att komma till skada.

Sedan finns det mer osynliga risker – med kemikalier i marken.

I mitten av förra seklet började dåvarande sågverksägaren att impregnera virket med pentaklorfenol.

– Träet höll sig oerhört länge. Problemet var restprodukterna, säger David Grönbäck.

Kommunen har gjort omfattande markprover i området.

Marks kommun är huvudman

Nuvarande fastighetsägaren Derome Timber har inget ansvar för föroreningarna och för den verksamhet som tidigare varit på fastigheten.

Det har varit många turer kring sågverket genom åren och det har funnits oklarheter över vem som ska betala för arbetet.

Helena Blomqvist, förste kommunjurist i Marks kommun, har gjort utredningen som ligger till grund för ansökan om statliga medel.

– Man förstår att det finns intresse från länsstyrelsen eftersom det är ett område som behöver åtgärdas. De har varit positiva när vi sökt medel, säger Helena Blomqvist.

Ursprungligen skulle den tidigare verksamhetsutövaren stå för 40 procent av kostnaden för saneringen men eftersom det företaget har gått i konkurs står staten för hela kostnaden. Marks kommun är huvudman för projektet i juridisk mening.

Naturvårdsverket betalar för saneringen

För att marken ska kunna saneras ska två av husen närmast Ljungaån rivas och det är Marks kommun som håller i genomförandet.

– De andra husen ska vi inte röra även om de är fallfärdiga, de är Deromes ansvar, säger David Grönbäck.

Han poängterar att det är statliga pengar som bekostar både rivningen och saneringen.

– Vi ska inte lägga en krona av Marks kommuns pengar, det är Naturvårdsverket som betalar.

Fokuset i år är att komma igång med rivningen och saneringen, kommunen ska förbereda en upphandling av det arbetet.

När upphandlingen är klar så skulle rivningsarbetet kunna påbörjas i höst och förhoppningen är att saneringen är klar till våren 2024.

Anledningen till att de husen är i centrum för saneringen är att virket har doppats i kemikalier precis där.

– För att kunna gräva upp måste vi riva huset.

Det som komplicerar arbetet är att sågverket ligger i ett vattenskyddsområde.

– Det är väldigt viktigt att det här tas om hand på ett säkert sätt. Vi kan inte bara riva huset och slänga materialet vind för våg.

Därför är han glad över att Naturvårdsverket är med i projektet, de säkerställer att marken saneras på ett korrekt sätt.

Oklart vad som händer med området

Så snart huset har rivits behöver kommunen se till så att föroreningen tas om hand på ett säkert sätt, både för grävarna och för vattentäkten. Det är angeläget att grävarbetet kan komma igång så snart som möjligt.

Vad som ska hända med resten av sågverksområdet är oklart.

– Vi har haft lösa diskussioner med Derome men de vet inte vad de vill göra med området.

David Grönbäck har hört talas om förslag från privatpersoner om att anlägga en travbana exempelvis.

Kommunen har inga egna planer och så länge området bedöms som vattenskyddsområde så går det inte att göra så mycket.

– När man börjar sanera så blir marken mer attraktiv så att man kan göra något med den. Det ligger jättefint vid vattnet. Nu står den bara och förfaller, säger David Grönbäck.

Han tillägger att även själva sågverket hade kunnat vara värdefullt att ta vara på som ett kulturarv efter en industriepok men byggnadernas skick medger inte att de kan bevaras.

– Det värker lite i hjärtat att man inte vet vad man ska göra med det här stället.

Fastigheten är tillgänglig för köp

Linda Andersson som är vd för fastighetsägaren Derome Timber berättar att de har planer för att riva även resten av byggnaderna.

– Vi har en dialog med kommunen kring framtiden för området. Vi har föreslagit en mycket större rivning. Den får vi stå för i så fall, säger vd Linda Andersson.

Derome Timber avvaktar med sina planer tills de vet hur kommunen ser på planerna, de vill kunna samordna sig med Marks kommun.

När Derome Timber köpte Örby sågverk från början använde de byggnaderna till att lagra biobränsle. Det gör de inte längre, för närvarande används inte fastigheten alls och om samtliga byggnader rivs så finns det ingen anledning för Derome att fortsätta äga fastigheten.

– Vi är öppna för om någon är intresserad av att förvärva fastigheten, säger Linda Andersson.

Saneringen vid Örby sågverk

Örby sågverk var verksamt mellan 1943 till 1999, sedan dess har byggnaderna stått mer eller mindre övergivna.

Tidigare utredningar gjorda av miljönämnden har visat på att det finns föroreningar efter sågverksverksamheten på fastigheten. Det rör sig om kemikalierester efter impregneringen av virke som gjordes på platsen. Kemikalier som dioxiner och pentaklorfenol finns kvar i marken och grundvattnet samt i sediment vid dammen.

Det är länsstyrelsen i Västra Götalands län tillsammans med Naturvårdsverket som ansvarar ekonomiskt för saneringen som ska genomföras i dialog med Marks kommun.

2019 tog mark- och miljödomstolen beslut om att dammen intill sågverket ska få rivas ur för att skapa en fiskväg. Den rivningen ska samordnas med saneringsarbetet på marken. Åtgärderna ska vara genomförda senast i augusti 2024. Det första som måste göras innan dess är en utredning för att ta reda på hur rivningen av dammen kan genomföras på ett miljösäkert sätt.

LÄS MER:Lösning närmar sig för damm vid gamla sågverket

LÄS MER:Långhelg på Hanatorps camping - då kommer gästerna

LÄS MER:Trendiga besöksmålet – paret Herderssons trädgård i Örby