Stora problem för personer med diagnos att få jobb

En rapport visar att personer med adhd och autism har det tufft på arbetsmarknaden.
– Där framkommer det att många känner sig sämre behandlade, eller till och med diskriminerade. Det är väldigt tydligt, säger Matilda Berglund Calais, intressepolitisk utredare på Attention.

ANNONS
LocationMark|
|

Under lördagen skrev Mark-Posten om Barbara och Pernilla som båda kände sig diskriminerade i samband med rekryteringsprocesser hos Marks kommun, till följd av eventuella diagnoser. Något som ansvarig chef på Marks kommun tillbakavisade.

Matilda Berglund Calais är intressepolitisk utredare på Riksförbundet Attention, en organisation som arbetar med frågor kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hon kan inte kommentera enskilda ärenden, men det är inte ovanligt att personer upplever liknande saker som Barbara och Pernilla gjort, menar hon.

Undersökning som visar på svårigheter

– Absolut att vi får höra om det.

Hon refererar till en undersökning som Attention gjort, där det visar sig att det finns stora svårigheter för personer med NPF–diagnoser som befinner sig ute på arbetsmarknaden.

– Där framkommer det att många känner sig sämre behandlade, eller till och med diskriminerade. Det är väldigt tydligt.

Matilda Berglund Calais.
Matilda Berglund Calais. Bild: Privat

I undersökningen som Attention gjort, tillfrågades över 1 000 personer. Mer än 30 procent har mötts av negativa attityder från arbetsgivaren och 31 procent har utsatts för mobbing och trakasserier på sin arbetsplats. Nästan 15 procent har en eller flera gånger blivit uppsagda på grund av sin funktionsnedsättning.

Attention skulle vilja se fler möjligheter till anpassning för personer med NPF-diagnoser, enligt Matilda Berglund Calais.

Handlar om kunskap

– Mycket handlar om att man måste ha en god dialog med sin chef. Det är väldigt viktigt att chefen och de närmaste kollegorna har en förståelse och kunskap för vad det innebär att ha en diagnos, och hur den kan ta sig uttryck, säger hon och fortsätter:

– Vi tänker att det främst handlar om kunskap. En attityd kring att öppna upp för en större mångfald på en arbetsplats. Att man kan se fördelar med skillnader hos människor. Att man behöver tänka på ett annat sätt, och ha en ökad kunskap om diagnoserna för att inte vara så rädd för att anställa någon.

NPF-diagnoser

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, AST, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som adhd, autismspektrumtillstånd (AST), språkstörning och Tourettes syndrom.

(Källa: Attention.se)

LÄS MER:Nekades jobb – misstänker diskriminering för diagnos

LÄS MER:Företag i Mark försätts i konkurs

LÄS MER:Därför varslar Almedahls