Störd sömn en vanlig åkomma – här är expertens tips

Många människor lider av sömnbesvär, och omställningen efter sommarlov och semestrar kan vara kämpig. För dig som blivit nattuggla under sommaren har sömnforskaren John Axelsson ett speciellt tips: dygna.

ANNONS

Augusti är en månad när många måste ställa om dygnet efter lång en tids ledighet. Vid återgången till vardagen är det viktigt att komma i fas och skapa fasta sovrutiner. Det menar John Axelsson, professor och sömnforskare på Stockholms universitet, även om det kan vara svårt att komma i säng på kvällen.

– Du kanske får leva med att du sover lite för lite första perioden när du kommer tillbaka till skolan eller arbetet. Men om det inte blir så många timmars sömn en natt kan det också vara lättare att somna på kvällen, säger han.

”Gör ett frivarv”

Om du gjort stora förändringar i din dygnsrytm föreslår John Axelsson en speciell metod.

– Det är svårt att ställa om för dem som är riktiga nattmänniskor och kanske inte kommer i säng förrän tre, fyra på natten. Då kan du göra ett frivarv, som det heter, vara vaken ett helt dygn och sedan gå och lägga dig tidigt på kvällen. Det är naturligtvis jättejobbigt och inget jag rekommenderar för unga barn.

Sömnforskarens tips för god sömn

”Var ute mycket och var fysisk aktiv.”

”Om du vaknar av stress på natten finns olika tekniker, till exempel mindfulness och avslappningsstrategier. Det finns också appar som hjälper dig att koncentrera dig kognitivt på något istället för att oroa sig.”

”Sätt på en ljudbok. När jag har haft problem att somna ibland har jag lyssnat på en ljudbok som jag hört flera gånger men som har en berättarröst jag gillar.”

”Det är lättare att somna när du är varm och kroppstemperaturen sänks. Hjälp kroppen genom att träna fysiskt. Framför allt äldre har problem med kroppsreglering och ett sätt att fuska lite är ta varm dusch innan läggdags.”

För de flesta tar det bara några dagar att komma tillbaka till normal dygnsrytm, men tröttheten kan sitta i.

– Att anpassa sig till högre krav, känna sig produktiv och fungera optimalt kan ta lite tid. Vissa har lätt att komma tillbaka medan vissa behöver en vecka eller ett par veckor för att komma in i arbetet eller skolarbetet igen. Folk upplever återgången lite olika men varför det är så vet vi väldigt lite om, säger John Axelsson.

När ska du ta hjälp?

För många är störd sömn inte så allvarligt, berättar John Axelsson.

– Däremot finns det en grupp på ungefär tio procent av den vuxna populationen som har kliniska sömnstörningar och då bör man naturligtvis ta hjälp och göra något åt det, säger han.

LÄS MER:Kyrkklockor får kritik från granne i Öxabäck

LÄS MER:Fortsatta frågetecken kring kritiserade Montessoriskolan i Sätila

LÄS MER:Talangen Stina Almqvist om drömlivet på college