Svenska Kraftnäts besked om elstöd till företag

Svenska kraftnät föreslår att elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer – och med ett maxtak på två miljoner euro. När det kan betalas ut är fortfarande oklart.
– Det dröjer ytterligare tid, vilket är otroligt olyckligt, säger Malin Stridh, avdelningschef för elmarknad på Svenska Kraftnät.

ANNONS
|

Vid en presskonferens 22 december berättade energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) att regeringen inte kunde gå vidare med det föreslagna elstödet till företagen eftersom det bröt mot EU:s statsstödsregler.

Därför gav regeringen Svenska kraftnäts i uppdrag att senast 4 januari lämna in en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen om hur ett elstöd till företagen skulle kunna se ut.

På onsdagen inkom Svenska kraftnät, SvK, med sin nya ansökan till Energimarknadsinspektionen.

– Den bygger på den gamla modellen, med skillnaden att det nu finns ett tak för utbetalning. Det taket är på två miljoner euro, säger Malin Stridh, avdelningschef för elmarknad på Svenska Kraftnät.

För näringsidkare i elprisområde 3, där Mark och Västra Götaland ingår, innebär det att stöd föreslås för förbrukning på upp till cirka 44 miljoner kWh, då stödet per kWh är 50 öre.

Oklart hur många som överstiger taket

Redan nu står det klart att vissa undantag kommer att finnas.

– Dels om det går över 22 miljoner kronor, sedan finns det speciella regler för fiskeriverksamhet, jordbruksverksamhet och lantbruksverksamhet. Där behöver jag hänvisa till statsstödsreglerna. Mycket av detaljerna kommer tydligare längre fram, säger Malin Stridh.

Hur många juridiska personer och näringsidkare som överstiger taket om två miljoner euro blir en fråga för regeringen, menar Svenska kraftnät.

– Vi har gjort vår del nu. Detaljerna får förtydligas av regeringen sedan; vilka verksamheter det rör och hur många de är, säger Malin Stridh.

Vad gäller för föreningar och organisationer?

– De behandlas som alla andra i det här förslaget, näringsidkare och juridiska personer. De omfattas av det här förslaget.

I det första förslaget, som korrigerades och godkändes av Energimarknadsinspektionen 16 november, fanns ett tak på tre miljoner kWh eller 1,5 miljoner kronor. Förbrukning utöver det skulle kräva en ansökan och ett godkännande.

Den delen är borttagen i den nya modellen.

– De allra flesta företagen kan utgå från sin elförbrukning mellan oktober 2021 och september 2022 när de ska räkna ut sitt stöd. Det tak som finns är två miljoner euro, säger Malin Stridh.

Svenska kraftnäts ansökan

”För att få elstödet ska näringsidkare och juridiska personer ha haft ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 och 4 den 17 november 2022.”

”Den som har tecknat avtal efter detta datum får därmed inget elstöd för den eluttagspunkten. Taket som ej får överstiga 2 miljoner euro avser även koncerner som kan bestå av flera juridiska personer”.

Källa: Svenska kraftnät

Energimarknadsinspektionen måste godkänna förslaget

Elin Broström är enhetschef på Energimarknadsinspektionen och ledde arbetet med att godkänna Svenska kraftnäts ansökan senast.

Om den nya ansökningsprocessen, som inleds nu, säger hon följande:

– Jag fick den för bara en halvtimme sedan och har inte hunnit gå igenom den i detalj. Jag kan konstatera att den i grunden är baserad på samma modell som den tidigare ansökan.

Hur lång tid kommer ni behöva på er?

– Vi kommer jobba så skyndsamt och prioriterat vi kan. Vi har inte satt oss ihop och pratat ännu.

Det tog tre veckor senast. Är det rimligt med något liknande nu?

– Det är väl ett riktmärke att förhålla sig till, säger Elin Broström.

När Energimarknadsinspektionen är klar med sin del ska en ansökan till EU-kommissionen, om att upplägget omfattas av statsstödsreglerna, skickas in.

Först när ett sådant godkännande finns kommer regeringen fatta beslut om en förordning om hur elstödet ska betalas ut – och vilken myndighet som ska stå för utbetalningarna.

Svenska Kraftnät om väntan för företagen: ”Otroligt olyckligt”

Malin Strid på Svenska kraftnät kan inte svara på när det kan bli aktuellt med utbetalning.

– Det är det väldigt svårt att sia om. Det dröjer ytterligare tid, vilket är otroligt olyckligt eftersom det är så otroligt många företag som har det kärvt och behöver de här pengarna. Vi har hemställt till regeringen om att en annan myndighet ska hantera utbetalningarna.

Hur blir det för norra Sverige?

– Det här stödet kommer bara att betalas ut till södra Sverige. Vi har tittat på norra Sverige, men även om vi beaktar de senaste månadernas högre elpriser kommer det inte upp till referenspriset på 75 öre. Så det kommer inte att gå ut något stöd till norra Sverige.

Vad tänker du om de reaktioner det tidigare förslaget gav och vad som kan vänta nu?

– Hur förslaget än ser ut kommer det finns synpunkter på just den modellen, säger Malin Stridh.

Sedan tidigare har regeringen beslutat om ytterligare ett stöd om 2,4 miljarder kronor till elintensiva företag i elområde 3 och 4.

För att komma ifråga ska företaget ha en förbrukning på minst 0,015 kilowattimme per omsättningskrona för perioden oktober till december 2022.

Även detta stöd behöver godkännas som statsstöd hos EU-kommissionen innan regeringen kan gå vidare och fatta beslut.

LÄS MER:Köerna till 1177 är långa – nu stärker regionen upp med fler nummer

LÄS MER:Ägg återkallas – salmonella upptäcktes vid rutinkontroll