Sverige vidare i VM – till Hyssnabornas stora glädje

Ett 20-tal Hyssnabor samlades på bygdegården under fredagen för att heja fram Sverige i VM. Nervositeten inför matchen ersattes med glädje, innan det blev nervöst igen. Till slut slog Sverige Japan med 2-1.
– För helvete! Hur jävla svårt ska det vara att rensa? var ett av de tillrop som hördes under matchen.

ANNONS

Det var mycket som darrade i luften på Hyssna bygdegård under fredagsförmiddagen. Nerverna och anspänningen var påtaglig inför och under kvartsfinalen mellan Sverige och Japan. Ett tjugotal närboende hade samlat framför projektorduken i den mörklagda lokalen.

Besökarna var så fokuserade på matchen att tystnaden var så spänd att det skulle gå att höra kaksmulor falla till golvet – fram till matchens 32:a minut då Arsenal-försvararen Ilestedt dundrade in Sveriges ledningsmål.

– JAAAAAA!, utropade publiken och framför allt den främre raden, där Rolf Edberg satt.

Han berättar för Mark-Posten:

– Vi är ett gäng gubbar och tanter som samlas på puben varje fredag. Det är en tradition sedan 30 år tillbaka, men idag valde vi att flytta träffen till bygdegårdens lokal för att kunna se matchen, säger han.

Spännande andra halvlek

Inför matchens andra halvlek var han uppmuntrad av Sveriges spel.

– Sverige spelar riktigt riktigt bra och nu gäller det att bara hålla ihop i andra halvlek, säger han. Vi har ju problem med att internet laggar och att bilden frusit ett par gånger, men det kan ge en extra spänning.

Sveriges väg till kvartsfinalen bjöd på en spännande åttondelsfinal mot de regerande världsmästarna USA. Landslaget kvalificerade sig efter en millimetervinst under straffsparksläggningar. Japan

Det dröjde bara fem minuter in i andra halvlek innan Sverige utökade sin ledning. Japanskorna hade dansat sig fram genom VM och kanske varit det mest imponerande landslaget under turneringen. Det dröjde dock bara fem minuter in i andra halvlek innan dagens andra glädjerop på bygdegården.

– JAAAAAA!

Efter en handssituation i Japans straffområde rullade Angeldal in 2-0 till Sverige.

– Jag var väldigt nervös innan matchen började, men Sverige spelar väldigt bra och det är en bra match nu, säger Arvid Ivarsson som har sommarlov och är på plats med sina bröder Max och Hugo, samt farfar Håkan Ivarsson.

Även Birgitte Ståhl och Solveig Lilja var på plats under fredagen. Trots att de inte är särskilt fotbollsintresserade har de till viss del blivit medryckta i samband med Sveriges framryckning.

– De e la en bra match. Jag själv är inte så intresserad av fotboll. Det är mer gubbarna som är det, säger Birgitte och Solveig tillägger:

– Jag förstår inte spänningen i att alla ska springa efter en och samma boll. Ge dem varsin boll istället. Men jag lyssnade på radion när Sverige vann över USA i straffar, och det var spännande.

I takt med att andra halvlek fortlöpte slappnade Sverige av delvis, med en komfortabel 2-0-ledning. En i publiken i Hyssna nämner att det är livsfarligt att slappna av. Och strax därefter tilldelas Japan en straff – som tar i ribban, men glädjen, som var kortvarig ersattes snabbt med spänning, då Japan lyckades få in en boll till slut.

– Man kan lugnt säga att det ändrade matchbilden. Vi har ju sett hur Japan spelat och visst är man nervös nu, säger Claes Sigfridsson med två minuter kvar av matchen, och strax därefter utropar han:

– För helvete! Hur jävla svårt ska det vara att rensa? under Japans sista offensiv innan domaren blåste av matchen.

Klockan 11.30 stod det dock klart – Sveriges jakt på VM-guld är högst levande – och nu väntar Spanien i semifinal på tisdag.

– Vi får det nog lika tufft som idag, tror jag. De kvarvarande lagen är alla lika bra och det är ingen som är överlägsen så vem som helst kan vinna, säger Andreas Johansson.

Claes Sigfridsson ser hur intresset för dam-fotboll ökat i takt med att det svenska landslaget imponerat allt mer.

– Nu när det börjar närma sig semifinal är alltfler intresserade. Det gör även folk som inte har ett fotbollsintresse taggade. Det var 1,8 miljoner som såg matchen mot USA, säger Claes Sigfridsson.

Strax efter slutsignalen lämnade besökarna för att fortsätta sina fredagar, men säkert med extra stolthet och glädje i kroppen, och det surrades redan då om ännu en allmän visning på tisdag när svenskorna ställs mot Spanien.

LÄS MER:Kane från Tokyo på besök i Kinna – uppskattar naturen och mångkulturen

LÄS MER:ISA glider tyst fram på Lygnern – på fyra ton batterier

LÄS MER:Marks damtränare om fotbolls-VM