Två Markbor tävlar i Idol – träffades först på audition

Det är unikt att två personer från samma kommun går vidare till slutaudition. Men nu har det hänt i Marks kommun. Saga Ludvigsson, 17, och Jonathan Bohlin, 21, har bägge två gått vidare i Idol:
– Om fem år vill jag kunna jobba heltid med musik, säger Saga.

ANNONS
LocationSkene|
|

Mark-Posten träffar Saga Ludvigsson, 17, från Örby och Jonathan Bohlin, 21, från Skene utanför Marks gymnasieskola. De sätter sig bredvid varandra på en grässlänt utanför skolan. Septembersolen värmer fortfarande, så bägge två är sommarklädda.

Trots att de är uppvuxna i samma kommun känner de inte varandra sedan tidigare, utan träffades första gången under inspelningen av Idol. Fast de är konkurrenter finns det inte en gnutta av rivalitet eller känsla av konkurrens hos dem. De ställer gärna upp på bilder tillsammans och gör till med ”high-five” med sina respektive handflator tryckta mot den andres.

För Jonathan Bohlin spelar det ingen roll om han eller Saga Ludvigsson vinner. Det viktigaste är att priset går till kommunen:

– Det är samma familj skulle man kunna säga, säger han.

Saga nickar leende och instämmer.

Det är ju i det närmaste unikt att en så pass liten kommun som Marks kan få fram två stycken som går vidare i Idol. Är det luften? Är det vattnet?

Saga svarar skrattande:

– Det är något med luften och musiken!

– Det är trollkonst, svarar Jonathan med ett stort leende.

Saga Ludvigsson har sjungit sedan hon var väldigt liten. Hon var fem när hon uppträdde första gången och det har blivit många scenframträdanden sedan dess.

– Jag sjunger och dansar i alla familjefilmerna som togs när jag var yngre. Jag ville alltid bli filmad, berättar hon.

Jonathan Bohlin var cirka sju år när han började sjunga. Men egentligen har han aldrig riktigt stått på en scen eller uppträtt tidigare. Nu har han gjort sin debut i Idol.

– Det kändes pirrigt och väldigt nervöst minuten innan jag skulle in, berättar han.

Sjungit så länge han kan minnas

Men trots att Jonathan känner sig nervös inför ett scenframträdande skulle han föredra en solokarriär och erkänner att han inte passar så bra i ett band, utan är nog mer av en ensamvarg.

Först var det opera sedan blev pop och rock och mycket musik som han plockade upp från melodifestivalerna genom tiderna.

Men för Saga är det helt annorlunda. Hon njuter av att stå i rampljuset och ser sig själv som sångerska om några år.

– Musik är det enda jag vill göra och kan tänka mig att göra, säger Saga med beslutsamhet och fortsätter:

– Om fem år vill jag kunna jobba heltid med musik. Turnera hade varit jättekul.

Även om hon har siktet inställt på en karriär som sångerska är hon medveten om att det kanske finns en risk att hon inte kan förverkliga sina planer, så just nu går hon andra året på Marks gymnasieskola, på industriprogrammet. Det ”gäller ju att ha en plan B” menar hon.

Vill skriva egna låtar

Jonathan tänker också på sin framtid och håller just nu på att läsa in gymnasiekompetensen på distans. Han har siktet inställt på att jobba med barn i framtiden, även om han allra helst hade hållit på med musik.

– Jag skulle kunna tänka mig att göra musik, skriva egna låtar, berättar Jonathan.

Helst sjunger han äldre låtar och har Paul Anka och Elvis Presley som förebilder. Eftersom Jonathan Bohlin har basröst passar den bra för deras musik och han nämner Tom Jones som ett annat exempel på en artist han gillar:

– Min röst drar ju åt det hållet, förklarar Jonathan.

Allätare inom musik

Saga Ludvigsson beskriver sig som allätare när det gäller musik. Hon lyssnar på nästan allt förutom dansband. Men hennes förebilder skiljer sig totalt både vad gäller tidsepok och stil från Jonathans. För henne är det Lady Gaga och Dolly Parton som gäller. Hon håller med om att vid en första anblick kan både Dolly Parton och Lady Gaga ses som väldigt olika. Hon är väldigt fascinerad av det ”extrema” hos Lady Gaga:

– Men Dolly Parton var väl lite dåtidens Lady Gaga också. För på den tiden var det väl ganska extremt med hennes utseende och så, säger Saga.

Idol har betytt mycket

På frågan om vad hennes deltagande i Idol betytt stannar hon upp och tänker till innan hon svarar:

– Jag tror att det är jättebra att synas. All tv-tid man kan få är ju guld, så man får ju hoppas att rätt personer ser det, säger Saga.

När Jonathan får samma fråga kommer svaret omedelbart:

– Väldigt mycket! Väldigt mycket. Detta är ett sätt att visa upp sig.

Han förklarar sedan att det att det gett honom ”självförtroende” och delvis är en slags revansch att visa för de som inte tyckt att han kan sjunga, att de hade fel.

– Jag lovade mig själv att jag skulle stå där framme och sjunga. Det var ju själva drömmen, säger Jonathan.

Men de som verkligen trott på honom och har stöttat honom under hela resan är hans föräldrar och sex syskon. Men hans största fan är utan tvivel hans faster framhåller han.

Även för Saga, som fortfarande bor hemma hos mamma, pappa och lillebror, har familjens stöd betytt mycket.

Slutaudition som de bägge kommit vidare till har redan spelats in. Men varken Jonathan eller Saga får avslöja några detaljer. Om några dagar kan tv-tittarna se resultatet. Än så länge kan Markborna bara hålla tummarna för de bägge Markambassadörerna. Kanske blir en av dem årets Idolvinnare.

LÄS MER:Saga Ludvigsson från Örby vidare i Idol

LÄS MER:Alla var där– Mingel i Mark drog storpublik

LÄS MER:Operaföreställning för barns bästa kommer till Rydal