Två Skyttlar samlar in julklappar till Kvinnojouren

För många kvinnor och barn som utsatts för våld är julen extra påfrestande då ekonomin ofta inte tillåter så mycket under granen. Hotellanläggningen Två Skyttlar struntar i julklapparna till kunderna och skänker till Kvinnojouren istället.
– Känns som att det är vad julen handlar om, säger Malin Västerteg, en av ägarna.

ANNONS

Det är svårt att hitta parkering utanför Två Skyttlar. Flera konferenser är igång och i matsalen råder ett konstant sorl. Malin Västerteg som tillsammans med sin man Claes Västerteg driver stället möter upp Mark-Posten i receptionen.

– Det här är tredje året vi gör detta, vi började efter pandemin, säger Malin Västerteg.

Efter att ha kommit ur pandemin helskinnade kände de en tacksamhet men också att alla inte varit lika lyckosamma.

– Det fanns också människor som inte hade mått så bra och att kvinnor och barn varit en utsatt grupp. Det kändes viktigt att göra något, säger hon.

Skänker och samlar in

Då togs beslutet att de julklappar som tidigare gick till kunder kunde göra bättre nytta någon annanstans.

– Vi har tidigare köpt julklappar för några tusenlappar till våra kunder, nu gör vi inte det utan det går till kvinnojouren istället, säger hon.

Och dessutom uppmanar hon andra att göra likadant. I Två Skyttlars reception finns en julgran där det redan ligger en ansenlig hög med klappar.

– Man kan komma till oss, vi har öppet alla dagar från sex till midnatt, och tarmed sig julklappen. Den får gärna vara märkt med vem det passar till, barn eller ungdom, kille eller tjej, så lägger vi den under vår julgran.

Önskar sig inte begagnat

Den 21 december lämnas klapparna över till Kvinnojouren i Mark och de har också kommit med lite vägledning om vad som är extra uppskattat.

– När vi lyssnar på de som jobbar där beskriver de att det ska vara nya saker. De möter också människor som är på flykt som inte har med sig något så hygienartiklar men också något roligt att göra, en bok att läsa, vad som helst, säger Malin Västerteg.

Och folk verkar uppskatta tilltaget.

– Vi får jättefin respons och möter otroligt fina människor som kommet hit och skänker. Det finns ett stort engagemang och vi får många fina samtal. Det har blivit en fin tradition, säger hon.

Kvinnojouren: ”Betyder väldigt mycket”

Annelie på Kvinnojouren i Mark, Svenljunga och Tranemo bekräftar att det är ett uppskattat initiativ.

– Det betyder väldigt mycket. Just under högtider som jul där alla barn får julklappar och det inte finns en ekonomi att köpa själva är det guld värt att någon vill skänka och samla in, säger Annelie.

Men det finns också möjlighet att lämna julklapparna direkt till Kvinnojouren om man inte har möjlighet att ta sig ut till hotell- och konferensanläggningen i utkanten av Örby.

– Det går att ta kontakt med oss direkt, definitivt. Då kan vi mötas upp någonstans så tar vi emot det, säger hon.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för våld

Vid akut fara: 112

Kvinnojouren i Mark, Svenljunga och Tranemo: 0320-351 51

Kvinnofridslinjen - 020-50 50 50

Stödlinjen för män: 020-80 80 80

RFSL:s stödmottagning för Hbtqi-personer: 020 – 34 13 16

LÄS MER:Kvinnojouren: ”Alla känner någon som varit utsatt”

LÄS MER:Kvinnojouren i Mark får fortsatt stöd – samma ersättning per invånare sedan 2010

LÄS MER:Kyrkan är hackad – nu tvingas prästerna använda papper och penna