Upphandlingen gick snett – kommunen fick städa upp

Bolaget som fått uppdraget att sköta den sista biten av rivningen av Lyckeskolan har inte bara misskött uppdraget utan även försenat det.
– Vi har fått göra det de inte gjorde, säger Stefan Gabrielsson, projektledare i Marks kommun.

ANNONS
|

Uppdraget var att riva resterande del av gamla Lyckeskolan samt utföra fyllning och återställning av marken på en yta av cirka 3 900 kvadratmeter.

– Kontraktet sades upp då entreprenören inte färdigställde rivningen inom avtalad tid. Kommunen färdigställde därefter rivningen med avrop på befintliga ramavtal, säger Annika Folkesson, en av kommunens entreprenadupphandlare.

Hon har inte varit delaktig i beslutet.

I augusti 2021 stod den nya Lyckeskolan i Kinna färdig för att ta emot elever. Marks kommun har projekterat och Skanska byggt. Skolan ersätter den gamla 60-talsskolan samt en paviljongsskola från 2017.

Baksidan av nya Lyckeskolan.
Baksidan av nya Lyckeskolan. Bild: Boel Ferm

I samband med rivningen behövde tomten saneras inför kommande bygge. Här planeras för ett nytt p-hus samt eventuellt bostäder.

Kommunen sade upp kontraktet

År 2021 gjordes en upphandling för att få bort det sista på tomten. Lägst anbud låg på 2 159 000 kr och näst lägsta på 3 681 000. Uppdraget gick till företaget med lägst pris, som påbörjade saneringen.

Det visades sig att arbetet inte utfördes på önskat sätt och dels drog det ut på tiden. Därför sa kommunen upp kontraktet med entreprenören.

– De har inte gjort klart rivningen. Vi har fått göra det de inte gjorde, säger Stefan Gabrielsson som arbetar med lokalförsörjningen i kommunen.

Han förklarar att en stor del av betongen återvinns som underlag till bottenplattan.

– En sådan här yta är inte bara att sopa rent, den ska packas så den kan byggas på. Vi har kontrollerat och i stort sett gjort färdigt jobbet. Rivningen är klar, förutom några småjusteringar.

Den gamla betongen i grundplattan har krossats med hjälp av grävmaskin. Armeringsjärnen har plockats bort och kvarvarande betong har krossats och utgör bottenplattan och återfyllnad av källare.

I stort sett klart med återställning av mark. Här finns befintliga skyddsrum bland annat och det ska utgöra källardel till nybyggnad.
I stort sett klart med återställning av mark. Här finns befintliga skyddsrum bland annat och det ska utgöra källardel till nybyggnad. Bild: Boel Ferm

I ena änden av planen alldeles intill nya skolan, ligger det plåtar som täcker betong.

– Den delen ska utgöra källare till kommande byggnad. Där finns just nu skyddsrum, pumprum, datarum och sådant. Därför är den kvar.

Det sitter fortfarande både skylt och varningsband om asbest runt om tomten.

– Staketen ska ställas i ordning och vi ska ta bort asbestvarningarna. De gäller inte längre. Så fort vi vågar låta folk gå där tar vi även bort staketen runt den stora ytan, säger Stefan Gabrielsson.

Victoria Bengtsson samhällsutvecklingschef, bekräftar att området jämte Lyckeskolan är så gott som klart.

– Detaljplanen för området har precis varit ute på samråd och just nu pågår ett intensivt arbete hos oss med att bearbeta de synpunkter som kommit in för att gå ut på granskning av detaljplanen. Därefter kan förhoppningsvis planen antas och byggnationen starta, säger hon.

Kort efter att avtalet sades upp med entreprenören gick företaget i konkurs. Kommunen har sökt ersättning från entreprenörens försäkringsbolag men ärendet är inte avgjort.

Marken som saneras på gamla Lyckeskolans tomt.
Marken som saneras på gamla Lyckeskolans tomt. Bild: Boel Ferm

LÄS MER:Nu ska alla gamla lysrör bytas ut i Marks kommun efter EU-beslut – tar 8 år till

LÄS MER:Kränkningsanmälningarna i Marks skolor ökar

LÄS MER:Lösning närmar sig för damm vid gamla sågverket