Värdefull traktor stals – DNA och GPS fick fast tjuv från Mark

En man från Mark döms för grov stöld efter att ha stulit en hjullastare värd över 300 000 kronor från ett företag i Borås. Med hjälp av GPS-spårning och DNA-analys kan polisen placera mannen på platsen.

ANNONS

I oktober 2022 stal en man från Mark en hjullastare, som är en slags traktor med skopa som främst är till för att lyfta grus och sand, från ett företag i Borås. Traktorn är värd över 300 000 kronor och på grund av det höga värdet döms nu mannen för grov stöld i Borås tingsrätt. Mannen döms även för narkotikabrott och är sedan tidigare ett återkommande namn i belastningsregistret.

Det var under en höstnatt förra året som hjullastaren försvann från ett maskinuthyrningsföretag i Borås. Morgonen därpå upptäckte personalen att maskinen var borta och begav sig ut för att leta efter den. Då hjullastaren var utrustad med inbyggd GPS kunde de snabbt lokalisera hjullastaren till ett låst förråd i närheten.

Händelsen polisanmäldes och efter att ha begärt och beviljats en husrannsakan kunde polisen ta sig in i det låsta förrådet. Där hittades hjullastaren som hade flera skador såsom uppbrutet lås, stulen radio och märken i lacken. Saker som kunde identifiera den, som serienummer, hade även tagits bort men den kunde ändå identifieras som företagets saknade hjullastare.

Mannen förnekar stöld av hjullastare

Ägaren av förrådet avskrevs snabbt som misstänkt. Polisen svabbade då hytten i hjullastaren på DNA och kunde då knyta mannen från Mark till brottsplatsen.

Men mannen förnekade ändå brott. Han menade att han bara använde hjullastaren för att dra upp sin bil ur diket och sedan lämnade den i förrådet. Därför, menade mannen, hade han inte något uppsåt att behålla den och nekar därför till grov stöld.

Efter en undersökning av mannens telefon kunde mannens historia dock motbevisas. Genom att utgå ifrån GPS:en i hjullastaren syns det tydligt hur hjullastaren rörde sig direkt från företaget till förrådet där den sedan hittades av polis. GPS:en i mannens telefon visade samma rörelsemönster vid samma tidpunkt.

Rätten kan därför slå fast att mannen är skyldig och att det inte finns någon annan rimlig förklaring till agerandet än att mannen ska ha tagit hjullastaren för att behålla den.

Nu döms mannen till sex månaders fängelse för grov stöld, på grund av hjullastarens höga värde, och ska betala skadestånd på cirka 10 000 kronor till företaget och deras försäkringsbolag.

Mannen, som sedan tidigare är dömd flera gånger för bland annat för rån, misshandel och rattfylleri, döms även för narkotikabrott efter att ha innehaft cannabis och amfetamin vid ett annat tillfälle.

LÄS MER:Succé! Idol-Saga direkt till fredagsfinal i TV4

LÄS MER:Från kyrkan i Örby till Ullevi – det här är Saga Ludvigsson

LÄS MER:Skenebor dömda för penningtvätt och häleri