Västra Götalands landshövding Sten Tolgfors besökte Rydal: ”Nu sätter vi samarbetet i spinn”

I februari inledde Västra Götalands landshövding en turné till alla länets 49 kommuner. Under onsdagen var turen kommen till Marks kommun.
– Jag besöker nu alla kommuner i länet för att få en bild av viktiga lokala frågor och resonera med kommunledningarna, säger Sten Tolgfors.

ANNONS
|

Efter midsommar återstår cirka tio kommuner att besöka till hösten. Vid varje besök deltar en av länsstyrelsens chefer. Till Marks kommun åtföljdes Sten Tolgfors av Lena Malm, avdelningschef på länsstyrelsens samhällsavdelning.

Före mötet sade kommunstyrelsen ordförande Ulf Dahlberg (S) att en fråga som han ville ta upp med landshövdingen var en detaljplan som länsstyrelsen tidigare sagt ja till.

– Jag hoppas att vi ska få bra beslut och få informerat landshövdingen om att vi inte ser ungefär på samma sätt i allt. Vi vill komma vidare både med Lyngnern, Smälteryd och kvarteret Folkskolan i Kinna centrum.

Ulf Dahlberg förklarar att det finns ett tidigare beslut med godkända detaljplaner för ungefär samma områden och med samma avstånd från miljöfarlig verksamhet.

– Det bygger på ett liknande underlag men nu har vi fått ett förhandsbesked om att vi inte kommer att kunna genomföra detaljplanen. Det vill vi informera om och prata om.

Rundvandring bland slamrande spinnmaskiner

Rydals museum stod som värd för mötet och landshövdingens besök inleddes med en kort rundvandring bland spinnmaskinerna tillsammans med representanter från kommunen. Christina Shearer, intendent på museet, demonstrerade en ringspinnmaskin.

Ulf Dahlberg inledde mötet med en presentation av bygden och de företag som fört Mark framåt.

På agendan stod bland annat gemensamma beröringspunkter mellan Marks kommun och länsstyrelsen i Västra Götaland med frågor som ”Vad har Mark för utmaningar?” Och ”vad kan länsstyrelsen göra för att hjälpa till, inom ramen för kommunens uppdrag?”

– Direkta kontakter är oerhört värdefulla inte minst i dessa tider av grön omställning, sade Sten Tolgfors.

En del av det halvtimmeslånga mötet bestod av information och diskussion om klimat och problemet med att få tillräckligt med el.

– De investeringar som planeras i vårt län saknar historisk motsvarighet. Det handlar bland annat om batterifabriker, omställning av petrokemiindustrin och av hamn och sjöfart, menade StenTolgfors.

Sten Tolgfors berättar om erfarenheter från tidigare kommuner som han har besökt.
Sten Tolgfors berättar om erfarenheter från tidigare kommuner som han har besökt. Bild: Boel Ferm

Även om det i Marks kommun inte finns planer på batterifabriker kommer de tre som planeras i Västra Götaland att påverka.

– Underleverantörsledet är omfattande vilket gör att vi ställer om hela ledet, sade Sten Tolgfors.

Han pratade även om länsstyrelsens uppdrag av regeringen att förbereda prövning för havsbaserad vindkraft.

– Vi importerar 70 procent av vår el från andra länder, vad kan vi göra för att hitta mer el i länet?

Lillemor Berglund Andreasson passade på att ta en selfie med sig och Sten Tolgfors. I onsdags var det ju också ”selfiens dag”.
Lillemor Berglund Andreasson passade på att ta en selfie med sig och Sten Tolgfors. I onsdags var det ju också ”selfiens dag”. Bild: Boel Ferm

– Jag fick en jätterolig introduktion här, jag tycker mycket om blicken mot historiken. Hur den har påverkat hela länet och ligger till grund för stora företag här.

Det som fastnade efter mötet i Rydal var bland annat Marks samarbete med närliggande kommuner i Halland.

– Det är en viktig sak att diskutera, det länsövergripande samarbetet gentemot Halland.

Något försenad satte sig landshövdingen i väntande bil på väg mot nästa kommun, Alingsås.

– Vi är och ska vara ett starkt län som gör den här betydelsefulla omställningen tillsammans. Det är viktigt att vi skapar en länskänsla, avslutade landshövding Sten Tolgfors.

Rundvandring med landshövding Sten Tolgfors i Rydal.
Rundvandring med landshövding Sten Tolgfors i Rydal. Bild: Boel Ferm

Landshövding Sten Tolgfors

Född 1966 i Forshaga.

Svensk politiker som var riksdagsledamot 1994–2013 och försvarsminister i regeringen Reinfeldt.

Den 9 juni 2022 tillsatte statsminister Magdalena Andersson Tolgfors som landshövding i Västra Götalands län för perioden 1 september 2022 till 31 augusti 2028.

Landshövdingen är regeringens företrädare i Västra Götaland.

En viktig uppgift för landshövdingen är att samordna den statliga verksamheten i länet genom att leda arbetet på länsstyrelsen.

Landshövdingen ska även följa länets tillstånd och informera regeringen om länets behov.

Landshövdingar infördes i Sverige redan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden (län).

Det är regeringen som utser landshövdingen.

Källa: Länsstyrelsen

LÄS MER:Vindkraftsplanerna i Halland - så påverkar de Mark

LÄS MER:Budget i Marks kommun klubbad i kommunfullmäktige

LÄS MER:Småföretagskonjunkturen i Sjuhärad är högst i Sverige – Mark ligger bra till