Väverskan om företagsklimatet: ”Känner oss lite isolerade”

Företag trivs bättre och bättre i kommunen, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv. Helena Jönsson driver väveriet Ateljé Westragothia i Kinna. Hon är av annan åsikt:
– Kommunen har inte så mycket att erbjuda oss.

ANNONS
LocationKinna|
|

Ett pressmeddelande med glada rubriker gick ut från kommunens kommunikationsavdelning under onsdagen. Marks kommun klättrar 38 placeringar på den lista som årligen sammanställs av Svenskt Näringsliv som avser hur nöjda företagare är med hur samarbetet med kommunen fungerar.

Nu landar Mark på en något blygsam 139:e plats av Sveriges 290 kommuner. Ett steg i rätt riktning enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S).

– Nästa år hoppas vi på att riktningen håller i sig. Ambitionen är att vi ska nå uppåt hela tiden, säger han.

Fick ingen hjälp när företaget letade lokal

I Kinna, åt Fritslahållet, håller Ateljé Westragothia hus. De väver textilier avsedda för kyrkomiljöer och Helena Jönsson är en av två som driver företaget.

– Vi känner oss ganska isolerade, vi är nischade så vårt företag är inte så kopplat till andra i vår omgivning, säger hon.

Hon blir inbjuden till Företagarnas träffar men har inte deltagit på länge.

– Vi var på sådana saker i början men samtidigt så tar det arbetstid från oss. Möjligheten finns men för oss finns inte så mycket att hämta, vi har ett fungerande företag, säger Helena Jönsson.

Nu är det länge sedan företaget bytte lokaler, över tio år sedan, men då minns hon inte att hon fick någon hjälp från kommunen.

– Vi kontaktade dem men fick inte så mycket hjälp. Jag kan känna att småföretag inte får så mycket hjälp, det är mer när man ska projektera större saker, säger hon.

Önskar cykelväg från Fritsla

Samtidigt poängterar Helena Jönsson att hon inte heller behövt speciellt mycket kontakt med kommunen. Hon menar att kommunen inte har erbjudit hjälp men att hennes företag inte heller bett om det.

Vad gäller tryggheten i kommunen ser hon inga problem för företagets del, infrastrukturen kunde dock bli bättre i och med att hennes kollega pendlar från Fritsla.

– Hon vågar inte cykla den vägen när det är mörkt. Men har man tid på sig går det att komma hit kommunalt, säger hon.

Skulle du rekommendera en vän att starta företag i Marks kommun?

– Jag har inte haft mycket kontakt med kommunen och ändå hållit på med företagande i 20 år. Jag skulle säga att det är viktigare att personen gör det den vill göra men att man får vara ganska driven själv och hitta lösningar.

LÄS MER:Mark klättrar på lista – bättre företagsklimat i kommunen

LÄS MER:Strålande sommar för Rydals museum – tack vare regnet

LÄS MER:Torestorps bil planerar för framtiden