Cykeltvillingarna Elinore och Linnea Nilsson redo för ungdoms-EM

Under onsdagen går ungdoms-EM i cykling av stapeln och både Elinore och Linnea Nilsson från Mark tävlar för Sveriges räkning. Tävlingen pågår mellan 2-6 augusti i Barga i italienska Toscana och tjejerna är hoppfulla.
– Det är en väldigt tuff bana, säger Elinore Nilsson vid IK Trasten.

ANNONS
|

Tvillingarna Elinore och Linnea Nilsson, 16, har tävlat i olika cykelgrenar sedan de var små. Under veckan ska de båda tävla i ungdoms-EM i Italien. När Mark-Posten når Elinore svarar hon med andan i halsen: hon är ute och tränar inför den stundande tävlingen och återkommer ett par timmar senare.

– Jag körde förra året, då blev jag tvåa. Det känns bra nu, jag tror att jag har bra chanser och jag hoppas att jag går vidare, säger Elinore förväntansfullt från Italien.

Elinore och tvillingsystern Linnea kom ner till tävlingsområdet under måndagen och har redan testat alla tävlingsbanor de kommer att köra på under veckan. Elinore säger att banorna är tuffa men att det känns bra.

– I morgon är första tävlingen. Det är en väldigt tuff bana, det är väldigt mycket uppåt med branta backar och mycket svängar som kan vara luriga. Det är halt för det är väldigt lös sand men jag har testat alla banor och kört på och det känns ändå bra.

Motståndet blir tufft

Första tävlingen går av stapeln under onsdagen och är XCT (Cross Country Time Trial). Då startar de tävlande en och en och det går på tid. Tidigare i sommar tävlade Elinore även i ungdoms-OS i Slovenien. Då gick det inte riktigt som hon ville och hon slutade på en elfte plats av 26 startande efter att ha kraschat i nerförsbacke. Nu är Elinores förhoppningar större.

– Det kommer avgöras väldigt mycket uppför, nerför får man vara försiktig för det är väldigt lätt att krascha. Då får man vara försiktig i kurvorna. Men jag gillar banan, jag tror den passar mig, säger Elinore.

De 45 bästa från onsdagens tävling går vidare till fredagens tävlingar, men motståndet är tufft.

– Under OS har jag fått känna på motståndet. De flesta som var där kommer vara på EM också men här är det fler. Där (under OS, reds. anm.) var det uttagning men nu är det väldigt många här. Det kommer vara tufft, säger Elinore.

Ritualen före tävling: “Vi äter alltid …”

Under torsdagen tävlar Elinore tillsammans med två killar från Sverige i stafetten XCC (Cross Country Short Track) och hon är laddad. Hon har tre saker de alltid gör före tävlingar.

– Vi äter alltid kycklingkebab med ris innan, värmer alltid upp på samma sätt och efter uppvärmningen tar vi en sur godisnapp. Det har bara blivit en grej som är lite kul, skrattar Elinore.

Systrarna tävlar ofta tillsammans och även om det finns tävlingsanda dem emellan finns det ingen osämja.

– Vi gör typ allt tillsammans så det är kul. Vi tävlar ju mot varandra men vi vill ju att det ska gå bra för varandra så vi hejar ju på varandra, säger Elinore.

LÄS MER:Så gick det för Trasten-cyklisterna på OS

LÄS MER:Markcyklister uttagna till ungdoms-OS

LÄS MER:Julgranarna på vandringsleden inväntar vintern

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.