Gemenskapen viktigast för tävlande i lag-SM med islandshästar

Medan de tävlande spänt väntar på resultatet från lag-SM för islandshästar är det gemenskapen som lyfts fram av de aktiva som den stora glädjen.
– Vi gör det inte för att vinna, vi gör det för gemenskapen. Det tror jag är en viktig grej, säger ryttaren Isabell Steen.

ANNONS
LocationMark|
|

Jennie Jedenberg, Isabell Steen, Åsa Jensen Håkanson möter upp på gården i Fritsla. Jennie och Åsa är båda involverade i ungdomssektionen Jór Islandshästförening, där de är ansvariga.

När vi möts har det gått någon vecka sedan föreningen tävlade med två lag i kvalet till lag-SM för islandshästar. Kvalet gick av stapeln i Göteborg, och föreningens lag slutade etta och tvåa. Deltagarna får vara mellan 13 till 21 år gamla i SM-tävlingarna.

– Det gick jättebra, säger Isabell Steen.

Hon red själv förra året, men i år är hon lagledare för ett av lagen, tillsammans med Elsa Hedlund.

– Det var mycket annat för oss och hästen kanske inte kändes på topp men jag ville ändå vara engagerad och stötta. Då blev det så här.

Deltagarna bedöms på en skala mellan 0 och 10, och laget får ett snitt på tolv grenar. 5,5 och 5,3 blev slutpoängen för de båda lagen.

– Vi gör det inte för att vinna, vi gör det för gemenskapen. Det tror jag är en viktig grej, säger Isabell Steen.

Sonja Jedenberg, Isabell Steen, Tage Håkanson, Malin Seger och Sigrid Söderström.
Sonja Jedenberg, Isabell Steen, Tage Håkanson, Malin Seger och Sigrid Söderström. Bild: Gustaf Hallin

Totalt var fem lag med på kvaltävlingen i Göteborg, men fler lag deltar via så kallade digitala kval, vilket gör att föreningen ännu inte vet om deras prestation räcker för en plats på SM.

– Man kvalar genom att skicka in filmer typ. Vi vet inte riktigt än om vi har kommit med, men resultatet var bra, så vi tror ju det, säger Isabell Steen.

Hästföreningen i Mark har fått fler medlemmar

Föreningen var med även med föregående år och tävlade med 10 ekipage, och slutade på en sjunde och en nionde plats, enligt Isabell Steen och Jennie Jedenberg. I år är de ytterligare två ekipage.

Det beskrivs som en nysatsning 2023. Även antalet medlemmar i föreningen har ökat, enligt Jennie Jedenberg.

– Vi har fått ännu fler som vill vara med på detta. Det har gått upp nu, för vi har ungdomsverksamheten som har ökat en hel del, säger hon.

Isabell Steen flikar in:

– Vi har över 40 ungdomar, säger hon.

I början på juni tävlade 12 ungdomar och ekipage från Jór islandshästförening i kvalet till lag-SM i Dalarna i juli. Ungdomarna delades upp i två lag, Cirkus Jórius kom på första plats och Riddarna från Jór på andra plats i kvalet.
I början på juni tävlade 12 ungdomar och ekipage från Jór islandshästförening i kvalet till lag-SM i Dalarna i juli. Ungdomarna delades upp i två lag, Cirkus Jórius kom på första plats och Riddarna från Jór på andra plats i kvalet. Bild: Gustaf Hallin

På Åsa Jensen Håkansons gård i Fritsla hyr klubben in sig för olika aktiviteter och träningar. Föreningens medlemmar finns runt om i hela kommunen.

– Vi har dragit ihop alla lagträningar. Sen är det mycket ansvar att träna själv hemma. För det är mycket att känna sig säker. Man tränar med sin häst hemma. Det är en viktig del, säger Isabell Steen.

Jór islandshästförening bjuder in instruktörer

Medlemmarna tränar en del tillsammans på gemensamma pass, men oftast är det på egen hand.

– Det kan man inte göra varje dag. Vi försöker få ihop det ganska ofta. Att alla känner att de får hjälp med det dem behöver göra liksom, säger Isabell Steen apropå gemensamma lagträningar.

Jennie Jedenberg berättar att föreningen bjuder in instruktörer ibland, som håller träningspass tillsammans med ungdomarna.

– Det var en domare vi engagerade för några veckor sedan. Då fick de rida på en ovalbana och så gav domaren kommentarer till ekipagen, då fick de träna tillsammans allihopa.

Hon fortsätter:

– Sen har vi varit på exca-banan i Björketorp. Det gjorde vi också tillsammans. Det är viktigt att vi gör såna aktiviteter också, för att stärka lagkänslan.

’”Eftersom hästar är flyktdjur är de naturligt rädda för allting som är annorlunda.”

Tage Håkanson, Sigrid Söderström, Sonja Jedenberg och Malin Seger var alla med och red under kvalet, och är med på gården, för att visa upp ett par av de olika grenarna. Närmare bestämt flagglopp och smali.

– Du har gångartsgrenar, där man rider på en oval bana. C-grenar som till exempel rida slalom mellan de här pinnarna, eller att det är flagglopp med tunnor. Det är lite olika. C-grenarna kanske mer de vi satsar på. Det är mer annorlunda jämfört med andra tävlingar, säger Isabell Steen.

Hon fortsätter:

– Det mesta går att träna på här. Vi vet dock inte vad som kommer när vi är ute och tävlar, så man får försöka se brett. Försöka hitta saker, normala saker som kan bli läskiga för hästen. Man får vara påhittig.

Sonja Jedenberg visar hur flagglopp går till.
Sonja Jedenberg visar hur flagglopp går till. Bild: Gustaf Hallin

Grenarna kan handla om allt från att öppna och försöka stänga en grind från hästryggen, att man lastar på en transport. Även att gå genom ett bollhav, eller att rida genom en bäck förekommer.

– Eftersom hästar är flyktdjur är de naturligt rädda för allting som är annorlunda. Tanken bakom lag-sm är nog mycket att man ska ha en häst som både är duktig i ovalbanorgrenarna men även är en stabil bästa kompis som klarar av mycket av de vardagliga utmaningarna, som ungdomarna kan ha roliga grenar med, säger Jennie Jedenberg.

Alla ekipage måste delta i minst en C-gren i tävlingen. Något som främjar en häst som ryttaren har tränat många olika situationer med, enligt Jennie Jedenberg.

– De bedömer framförallt att man genomför det på ett bra sätt, att man är snäll mot sin häst. Att man kan lita på sin häst och att hästen kan lita på ryttaren liksom, säger Isabell Steen.

Jennie Jedenberg återkommer till gemenskapen under intervjun.

– Vi vill få ungdomar att komma ihop. Att främja att man gör roliga saker tillsammans, man knyter kontakter, man får gemenskap med andra ryttare med samma intressen. Det blev också en väldigt rolig kontakt med andra ryttare, säger hon om vistelsen på kvalet till lag-SM.

Isabell Steen fyller i:

– Vi är många som står på den här anläggningen och i närheten och de tävlingar som är runtomkring är vi alltid på tillsammans nästan. Och hejar och peppar varandra. Så det blir även gemenskap där, med tanke på att vi är så tajta redan.

Lagen

Cirkus Jórius

Novalie Frisérus, Alda från Jenn

Klara Sjögren, Landaljómi från Västanåmarka Gård

Kornelia Johnsson, Spænir från Milåsa

Annie Amour, Alvar från Stormbo

Sigrid Söderström, Natan frá Ormsstöðum

Linnéa Ferm, Glitnir från Gibraltar

Riddarna från Jór

Malin Seger, Þjálfi frá Hofsstöðum

Minou Lindahl, Ljósálfur frá Fellskoti

Signe Abbes, Háleggur från Milåsa

Sonja Jedenberg, Prins frá Eystra-Fróðholti

Tage Håkanson, Mestur från Milåsa

Anna Prütz, Katla frá Litlalandi Ásahreppi.

Lagledare:

Isabell Steen och Elsa Hedlund

LÄS MER:Johanna tror på hästar som stöd för unga

LÄS MER:Liam från Fritsla kände sig fram efter gymnasiet – nu har han hittat rätt

LÄS MER:Med pilbåge från hästryggen – Tiddly River Ranch bjöd på träning i beridet bågskytte

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.