Japanskt flicklag på besök i Örby

För tionde året äger en internationell fotbollsturnering rum på Örby IP. Ett japanskt flick- och ett pojklag möter lokala lag.
– Min favoritspelare är Mbappé, säger Sakura Masuda i JEF United Chiba.

ANNONS
|

Normalt brukar ett par amerikanska lag delta, men på grund av pandemin har de uteblivit under ett par år. Mark-Posten hinner få en kort intervju med Akari Hoshino, 26 år, den ena av de två japanska tränarna i tjejlaget JEF United Chiba, innan de ska möta ett lokalt flicklag. Hon har själv varit målvakt men är nu tränare på heltid.

De svenska tjejerna är så långa och verkar väldigt starka och snabba.

– Det är första gången detta lag är i Sverige och det är första gången för mig. Laget är fortfarande smått jetlaggat och bävar lite grann för matchen. De svenska tjejerna är så långa och verkar väldigt starka och snabba. Det blir en tuff match, säger hon.

Det finns ett par stjärnspelare i det japanska laget som kan öka chanserna för japanerna.Två av tjejerna har spelat med i det japanska landslaget för ungdomar. Laget består av 17 tjejer som är mellan 16 och 17 år, dessutom har de två coacher och en sjukgymnast med sig. De kom hit i onsdags och stannar två dagar till. Sedan bär det av till Göteborg för att deltaga i Gothia cup.

Första besöket i Sverige för japanskt flicklag

Hoshino tycker att det är väldigt fint här och är väldigt imponerad av den svenska frukosten:

– Vi får jättegod skinka, fräscha grönsaker och frukt. Men det är klart att min favoritmat är den japanska, säger hon och ler.

Sakura Masuda, 17, är i Sverige för första gången och ser fram emot att få möta det svenska laget. Hon började spela fotboll när hon var sex år.

Japanska tjejlaget JEF United Chiba spelar träningsmatch i Örby.
Japanska tjejlaget JEF United Chiba spelar träningsmatch i Örby. Bild: Urban Hamid

– Det var en killkompis som inspirerade mig. Fotboll gör mig lycklig. Jag gillar lagandan i laget. Vi gör saker ihop på fritiden, berättar hon lite stressat.

Det är dags att möta det svenska laget och hon vill hinna samla sig för matchen.

Känner du till någon svensk fotbollsspelare?

– Nej, svarar hon,

Har du någon favoritspelare?

– Kylian Mbappé, svarar hon utan att tveka.

Huvudtränaren Mari Sekine jagar på tjejerna så att de inte ska komma försent till matchen som precis ska börja. Hon springer bakom laget med en tavla i handen, som ser ut lite grann som ett schackbräde med små plastfigurer på.

Tioårs jubileum

Richard Ryerson och hans två bröder, Tim och Rob, ligger bakom ett initiativ för att amerikanska ungdomar ska få en chans att komma till Kinna och Gothia cup. Trion samarbetar med en japansk coach som spelat i samma lag som Ryerson. Han har själv bott i Kinna och spelat fotboll i Örby IFK i två år. Det var 1988 och 1989 som han fick chansen efter att ha fått ett amerikanskt stipendium. Sedan några år tillbaka bor Richard Ryerson i Las Vegas där han arbetar som huvudcoach på University of Nevada i Las Vegas. Han har en lång karriär som professionell fotbollsspelare bakom sig.

– Jag vill ge amerikanska ungdomar en chans att komma till Sverige och bekanta sig med den svenska kulturen här i Kinna. Samtidigt förbereder de sig inför Gothia cup, säger han.

I väntan på träningsmatch i Örby.
I väntan på träningsmatch i Örby. Bild: Urban Hamid

En del av de amerikanska ungdomarna kommer från familjer som inte har råd att betala flygresan till Sverige. Men de kan få hjälp med kostnaderna. I vissa fall är det lokala näringsidkare som sponsrar barn ur sämre bemedlade familjer. Men man försöker även få in pengar för att täcka kostnaderna på andra sätt, genom insamlingar och lotterier. Det är ungdomarna själva som gör jobbet.

Richard Ryerson har kommit till Kinna för att guida de två japanska lagen häromkring. Men han hoppas att han redan nästa år ska kunna komma tillbaka med ett par amerikanska lag.

LÄS MER:Baskettalang från Kinna klar för Borås – går i pappas fotspår

LÄS MER:Här erbjuds unga gratis sommaraktiviteter

LÄS MER:Sjuttonåringen åkte till Island för att spela fotboll

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.