Sjuttonåringen åkte till Island för att spela fotboll

I början av juni åkte Skenebon Anton Olsson, 17, till Reykjavik för att spela fotboll.
– Det är den bästa resan jag har gjort, säger Anton Olsson och ler stort.

ANNONS
|

Ända sedan Anton Olsson lärde sig att gå, har han spelat fotboll. Idag går han på fotbollsgymnasium och ägnar en stor del av fritiden åt världens största sport. När Mark-Posten möter upp honom en mulen sommarförmiddag på Vävarevallen i Skene, berättar han om fotbollsresan till Island.

– Mammas bror bor på Island och han hade nämnt mig för tränaren och sen hördes vi av, förklarar Olsson.

Sagt och gjort. Anton Olsson bestämde sig för att resa till Reykjavik för att träna med det lokala fotbollslaget Reykjavik KR och med förhoppningen om att även få spela match. När han anlände till träningen visade det sig att laget bestod av elitsatsande 20- till 25-åringar – och de var betydligt större än Olsson.

– De var stora killar, mer muskler och snabbare, berättar sjuttonåringen med förvåning.

Den isländske tränaren var nöjd

När den första träningen var över visade det sig att tränaren var nöjd. Olsson hade spelat bra och han passade in, så trots att Olsson egentligen skulle träna med de yngre spelarna efterkommande dag, fick han spela med det elitsatsande laget en gång till.

– De hade träning samtidigt på planerna bredvid varandra, så jag fick gå över till de äldre igen, skrattar Anton Olsson och ser ut över den tomma fotbollsplanen på Vävarevallen.

Trots att tränaren bara pratade isländska, gick det bra att kommunicera med hjälp av de andra spelarna som pratade engelska. Olsson berättar engagerat hur lärorik resan varit för honom, både språkligt med engelskan som han vande sig vid, och fotbollsmässigt:

– De är mer tekniska, de tar bollen mycket lättare och de är inte rädda. Jag lärde mig att våga mer, som att våga dribbla i straffområdet och att bara kämpa.

Jordbävning under fotbollsträningarna

Dessvärre blev det ingen match i slutet av veckan för Olsson, han förblev reserv eftersom laget var fulltaligt. Däremot fick han uppleva jordbävningarna från vulkanen i närheten av Reykjavik som har utbrott nu, Litli-Hrutr.

– Islänningarna kallade det för en turistvulkan. Det var inget särskilt jag behövde göra. Man fick förbereda sina saker inomhus bara, som att ställa in glas så att de inte skulle ramla ner, förklarar Olsson.

Förutom fotbollsträning med jordbävningar, hann Anton Olsson också åka runt och besöka varmvattenkällor och gejsrar tillsammans med sin morbror som har bott på Island i ungefär 30 år.

– På somrarna på Island är det som att klockan är två på dagen hela sommaren. Det är ljust hela tiden, ler Anton Olsson.

Ögonen lyser och han tillägger:

– Jag vill jättegärna åka tillbaka! Det var den bästa resan någonsin.

Fakta om Anton Olsson

• Född: 2006

• Bor: Skene

• Bakgrund: Skene IF, IF Elfsborg, Kinna IF

LÄS MER:Halvtidskoll för fotbollslagen i Mark

LÄS MER:Halvtidskoll fotbollslagen i Mark – del två

LÄS MER:Marktränarna om Zlatans besked

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.