Sofia Åstedt laddar för sim-VM i Japan

Skenebördiga Sofia Åstedt har bytt västkust mot östkust, och hoppas på resultat i sim-VM i Japan.
– Det är klart jag vill vässa mina tider. Man vill alltid simma snabbare. Mitt stora huvudmål är att bli uttagen till OS-truppen nästa sommar, säger Åstedt.

ANNONS
LocationSkene|
|

Intervjun görs över telefon. Någon timme tidigare avslutade 19–åringen ett träningspass inför världsmästerskapet i japanska Fukuoka. Åstedt fick under fjolåret veta att hon kvalificerade sig dit, och har kunnat träna på under vinter och vår med sommarens mästerskap i sikte.

Under fredagen gick flyget till Japan, och där väntar mediaträffar och träningar inför mästerskapet, som börjar 23 juli och håller på till och med 30 juli.

– Det ska bli jättekul. Det är verkligen det man tränat för ända sedan i december när vi var i Australien, säger hon och syftar på när hon tävlade på kortbane-VM i vintras.

Hon fortsätter:

– Så fort träningen gick igång var det här det man simmade för. Jag tänker ofta att det ska bli sjukt roligt.

Simmar lagkapp med Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson

Om målsättningen för mästerskapet säger hon:

– Det är klart jag vill vässa mina tider. Man vill alltid simma snabbare. Mitt stora huvudmål är att bli uttagen till OS-truppen nästa sommar.

Tillsammans med Louise Hansson, Michelle Coleman och Sarah Sjöström ska hon troligtvis simma lagkappen. Hon ställer även upp i 200 meter fritt.

– Att vi ska ta oss till en final, det har vi goda chanser till och i mitt 200-meterslopp är det att jag ska fortsätta jobba med den mentala delen. Vara säker i min simning, och sen vill man alltid slå personbästa. Det är roligt att komma ner och simma under två minuter.

Vann tre SM-guld i Umeå

19–åringen kommer närmast från SM i Umeå, där hon ställde upp i 50, 100 och 200 meter fritt, och vann SM-guld på samtliga distanser. Hon tävlar fortfarande för SK Elfsborg.

– Jag gillar att simma lag. Jag valde att åka på SM utifrån att vi i Elfsborg, vill ha bilden att vi i Elfsborg simmar lag och vi ställer upp för varandra. Vi finns där för varandra. Simning är en individuell sport, men vi är också i en klubb. Men också för att få träffa mina kompisar som jag inte träffar så ofta när vi inte tränar så mycket längre.

Det var första gången hon tog en trippel på sina favoritdistanser, och även första gången hon vann 200 meter frisim.

– Såklart det är en vinst i sig att vinna ett SM-guld. Jag är hur glad som helst. Men jag är nästan ännu gladare att mina hjärnspöken på 200 meter fritt har släppt. Jag kan gå in och vara bekväm i min simning och i mig själv, och är inte så nervös.

Sofia Åstedt fortsätter:

– Det är kanske det enda negativa kan jag se, det blir en press på ett annat sätt. Man har kommit upp på den nivån nu att folk förväntar sig ofta att man ska prestera på topp på varje tävling.

Sofia Åstedt har flyttat från Helsingborg till Stockholm

Året har inneburit en hel del förändringar för Sofia Åstedt. Hon har nyligen flyttat upp till Stockholm för att träna med övriga landslagssimmare vid nationellt elitcenter (NEC). Det innebär att hon lämnat Helsingborg, där hon bodde i fyra år under gymnasiestudierna.

– Jag kanske finner en större glädje i att komma från Helsingborg. Det har varit väldigt tuffa år där. Haft mycket med mitt mående för några år sen där. Men också, det har varit tufft i skolan. Skönt att man kan få en nystart, nästan allt är nytt. Det är samma sport men det är ny anläggning, ny tränare.

Flytten innebär också att hon tränar tillsammans med flera av landslagskollegorna på Eriksdalsbadet och att hon har fått en ny tränare i form av Antonio Lutula.

Om deras samarbete säger hon:

– Jag har haft honom på många landslagsuppdrag och känt honom i många år. Han jobbar väldigt likt som min tränare jag hade i Helsingborg. Det är väldigt skönt, att de har samma träningsupplägg.

Hon fortsätter:

– Det är bra variation mellan fart och det är lite längre träningar med mer uthållighet och så.

Sofia Åstedt, Simklubben Elfsborg, efter att ha tävlat i damernas 50 m frisim final under dag 3 av SM-veckan den 29 juni 2023 i Umeå.
Sofia Åstedt, Simklubben Elfsborg, efter att ha tävlat i damernas 50 m frisim final under dag 3 av SM-veckan den 29 juni 2023 i Umeå. Bild: MAXIM THORE

Hon arbetar mycket med att bli en mer uthållig simmare, berättar hon.

– Uthålligheten tycker jag är grunden till snabb simning, både 100 och 200 meter. Att kunna hålla det höga tempot längre. Om man fastnar i sprinttänket klarar man inte 200. De simmar väldigt bra i 75, men sista 25 blir alldeles för tungt. Det är sällan hållbart, så man lägger en bra grund när man är så pass ung som jag är.

Hon har ännu inte hunnit utforska sin nya hemstad, men trivs än så länge.

– Jag tycker det fungerar bra. Det är väldigt roligt att vara i en ny stad. Det finns mycket att upptäcka i Stockholm. Jag har inte upptäckt så himla mycket än. Jag har varit här förut, men mest varit på träningshelger.

Sofia Åstedt avslutar:

– Än så länge känns det här väldigt bra. Det är passande för mig. Jag känner att jag har hittat rätt väldigt snabbt.

Sofia Åstedt

Ålder: 19

Bor: Stockholm

Från: Skene

Aktuell med: Ska simma VM i japanska Fukuoka 23-30 juli.

LÄS MER:Första VM-medaljen för Skenefostrade simmaren

LÄS MER:Skolsimskolan på Kaskad utökar sin verksamhet – färre elever är simkunniga

LÄS MER:Enduroläger för tjejer i Skene: ”Ren glädje”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.