Bakslaget för Kungsfors-projektet – 300 bostäder står på spel

Företagaren Hans-Erling Anderssons stadsdelsprojekt i Kungsfors har åkt på käppar i hjulet. Detta efter att länsstyrelsen inkommit med synpunkter om bland annat skyfallshantering. Nu är framtiden för projektet med bland annat cirka 300 bostäder och förskola osäker, vilket Markbladet var först med att rapportera.
– Jag vet inte alls hur det kommer bli, säger Hans-Erling Andersson.

ANNONS
LocationSkene|
|

Mark-Posten skrev i april att visionen om den nya stadsdelen i Skene tagit ett steg närmare verklighet, då politikerna i bygg- och miljönämnden godkände planerna.

Nästa steg i processen var att ställa ut detaljplanen på en ny granskning, för att därefter kunna skriva ett exploateringsavtal.

I slutet av maj skickade länsstyrelsen in flera synpunkter till kommunen om detaljplanen. Synpunkterna kretsade kring hantering av skyfall och vatten, något som tjänstemännen på kommunen skulle besvara.

Synpunkterna kom dock inte fram till Hans-Erling Andersson, något han är kritisk mot. Han menar att företaget skickat in samma utredningar vad beträffar synpunkterna tidigare.

– De kräver oss på att vi får skicka in, men det finns papper på detta redan. De utredningar länsstyrelsen kräver nu, de finns vad jag förstår. Det verkar väldigt knepigt.

Han fortsätter:

– Nånting har gått fel i alla fel. Jag vet inte vad jag ska kommentera mer.

Hans-Erling Andersson.
Hans-Erling Andersson. Bild: Ola Pilhem

Ett svar från kommunen och Hans-Erling Andersson kommer dröja till efter sommaren, då flera av de berörda tjänstemännen är på semester.

Han befarar att tidsplanen för projektet kommer förskjutas med upp till ett år. Förhoppningen var att vara klar med detaljplanearbetet innan sommaren, för att den senare skulle kunna gå tillbaka till de politiska nämnderna, och kommunfullmäktige för ett slutgiltigt beslut.

– Det är sex till sju olika processer vi ska igenom då, och då måste vi ha skrivit på avtalet. Men när vi inte fått in anmärkningar som varken teknik- och serviceförvaltningen eller länsstyrelsen lämnat, kan vi inte svara och då blir det tidsfördröjande innan vi kan lämna svar och få ordning på det. Det lär dröja minst mellan ett och tre år innan vi är framme igen.

Framtiden osäker för projektet i Kungsfors

Projektet i Kungsfors handlar om förskola, 300 bostäder, hotell, och äldreomsorg. Framtiden för projektet är numera oklart. Skulle kraven från länsstyrelsen och den kommunala förvaltningen vara för omfattande, så tvekar han inför en fortsättning.

– Jag har lagt tio miljoner där, ska jag slänga dem i sjön eller vad tycker du? Det vore tragiskt om jag skulle behöva göra det.

Han fortsätter:

– Jag vet inte vad jag ska tro om det här. Det är bara tråkigt på så sätt att Markborna blir drabbade. De kan inte få någon som kan satsa så här, genom att de beter sig såhär. Jag vet inte vad det är som gör att det blir på det viset.

Enligt tjänstemän på kommun som Mark-Posten har pratat med, är det oklart när ett svar kan komma.

– Det jag vet är att man håller på och tittar på vad det här kommer innebära. Man vet inte i dagsläget någonting om den här tidsplanen. Hur kommunen kommer besvara de synpunkterna har vi inte fastställt än. Det arbetet pågår fortfarande. Just nu vet man inte, säger en anställd som Mark-Posten pratat med.

Ulf Dahlberg om kritiken: ”Vi ska ta emot kritiken och jobba med den för att bli bättre.”

Företagaren Hans-Erling Andersson har riktat kritik mot att Marks kommun inte informerat honom om beskedet från länsstyrelsen inom rimlig tid. Ulf Dahlberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, tycker att det är ”tråkigt” om det upplevs som att det tagit för lång tid för kommunen att återkoppla till Andersson:

– Och där kanske kommunen då utifrån mitt perspektiv ska vara mer på tå för att kommunicera detta att säga att vi har lite problem med det här, svarar Ulf Dahlberg, och menar att kommunen arbetar för att undvika sådana problem i framtiden.

– Men det som jag tar till mig är att vi ska ta emot kritiken och jobba med den för att bli bättre. Och där har vi utifrån politikens sida och utifrån ambitionen med den politiska ledningen ett program där vi jobbar med att vår organisation ska jobba så effektivt som möjligt.

Hans-Erling Andersson har börjat tröttna på att, som han beskriver det, kommunen i det närmaste lagt hinder i vägen för hans projekt och funderar på att lägga ner projektet. Istället för bostäder och välfärdsverksamheter kan det bli lagerlokaler på marken, säger han till Mark-Posten.

– Han äger ju marken och han får planera och bygga det han vill. Och tänker han att det är bättre och lättare att komma fram och göra det för att han tycker att kommunen är senfärdig så ska han göra det.

Kommunfullmäktige antog i slutet av mars 2017 ett bostadsförsörjningsprogram som gick ut på att man fram till 2030 skulle bygga 1 400 bostäder, varav 550 skulle byggas i centralorten Kinna-Skene-Örby.

Hur tänker ni lösa det?

– Ja, nu står vi ju inte riktigt på noll där. Vi har byggt under den perioden från och med att vi sjösatte bostadsförsörjningsprogrammet, så vi är ju gott och väl halvvägs på det i tätorten. Och vi har ju även andra entreprenörer som bygger, så det står inte och faller med Hans-Erling, svarar Ulf Dahlberg.

LÄS MER:Så blev Hans-Erling kungen av Kungsfors

LÄS MER:Mastodontprojekten i Skene ett steg närmare verklighet

LÄS MER:Kungsfors ägare planerar för ny lågprisbutik