Brister kvarstår hos Lära för livet i Varberg

Det finns fortfarande frågetecken kring Montessoristiftelsen Lära för livets ägar- och ledningskrets och verksamhetens ekonomi. Detta enligt Carina Uvenfeldt, chef på förskole- och grundskoleförvaltningen i Varbergs kommun.
– Det här är ett komplext och oerhört udda ärende som är väldigt allvarligt. Det är familjer som sätter sina barn i verksamheten och som huvudman har du ett stort ansvar.

ANNONS
LocationBreared|
|

Montessoriskolan Lära för livet fick ett viteshot på 300 000 kronor. Detta på grund av allvarliga och omfattande brister i skolans arbete, enligt Skolinspektionen. Även Varbergs kommun har påtalat brister i förskolan under en längre period.

Montessoriskolan driver dels en förskoleverksamhet och grundskola i Varbergs kommun och sedan även en grundskola för högstadielever i Sätila i Marks kommun. Montessoriskolan i Sätila saknar tillstånd från Skolinspektionen.

Artikeln fokuserar på Montessoriskolans förskoleverksamhet, där Varbergs kommun har tillsynsansvar. Det är Skolinspektionen som har ansvaret för tillsynen av grundskolan, och verksamheten har fram till den 11 september att åtgärda brister.

Lära för livet hade fram till den 10 maj samt 1 juni på sig att åtgärda och redovisa en lång rad brister i förskolan till Varbergs kommun. (Se faktarutan längst ner i artikeln.)

Verksamheten har skickat in ett omfattande material. Bland annat en kopia på ett utskick till vårdnadshavare om att det serveras frukost, lunch och mellanmål varje dag på förskolan. Lunchen lagas i Ankarskolans kök och köksbiträde har ansvar att beställa livsmedel till frukost och mellanmål. I det inskickade materialet, som Hallands Nyheter tagit del av, finns även rutiner kring barn i behov av särskilt stöd och rutiner kring orosanmälan till socialtjänsten. Lära för livet har även skickat in kopior på jobbannonser där behörig personal sökes och fakturor där personal har anmälts till fortbildning.

Har ni fått det ni har efterfrågat?

– De har svarat på allt. Men av handlingarna kan vi konstatera att de inte riktigt förstår allvarlighetsgraden av bristerna. De har svarat men inte på ett fullvärdigt sätt, säger Carina Uvenfeldt.

På vilka punkter brister svaren?

– Det kvarstår brister i ägar- och ledningskretsen och vi ser att verksamheten har ett försämrat ekonomiskt läge. Vi ser att deras förutsättningar att bedriva verksamhet blir svår.

Lära för livet har inget tillstånd att bedriva förskoleklass och därför börjar barn födda 2017 i andra skolor under hösten. Enligt uppgifter (26/7) från Skolinspektionen hade inte Montessoristiftelsen Lära för livet ansökt om att få starta en F-klass.

Enligt Varbergs kommun var 27 förskolebarn inskrivna på Lära för Livet i juni 2023. Sju har sagt upp sin plats och fyra av dem börjar i förskoleklass.

Det finns alltså för få barn i verksamheten för att den ekonomiskt ska gå runt?

– Ja, om barn och elevantalet inte ändras är det vår bedömning.

Tidigare var det oklart vem som var rektor. Är det klargjort?

– Nej. Vi har bara fått veta att de kommer att ha en hyrrektor.

Hur aktuellt är det med föreläggande med vite?

– Vi för ett resonemang inom förvaltningen nu inför politikens beslut den 30 augusti.

Nya styrelseledamöter i Montessoristiftelsen

Kommunen har också riktat kritik mot att det endast sitter en person i styrelsen, vilket inte är godtagbart i stiftelser. I juni utökades styrelsen med två personer. Ingemar Stridh, bosatt i Falkenberg, är ny i ledningskretsen.

– För drygt 20 år sedan var jag ordförande för Montessoristiftelsen i Falkenberg. Mina barn har alla gått i Montessoriförskola och även i den skolan som kommunen byggde här. Jag har lärarlegitimation för ett antal ämnen på gymnasiet och jag har varit ordförande i ett antal styrelser, bland annat i Falkenberg Energi.

Han känner sig inte tillräckligt insatt – än så länge– i verksamheten för att bemöta kommunens kritik. HN har sökt de övriga två personerna i styrelsen utan att få svar.

Fotnot: Den 30 augusti tas beslut om hur förskole- och grundskolenämnden går vidare i ärendet om Lära för livet.

Varbergs kommuns kritik mot förskoleverksamheten bottnar i flera punkter. Här är ett urval:

Enligt Varbergs kommun finns det inga behöriga förskolelärare bland den ordinarie personalen. Det har även varit oklart vem som är rektor och därmed också vem som ska leda det pedagogiska arbetet. I kommunens utredning har det framkommit att förskolebarnen vanligtvis måste ha med sig frukost och mellanmål. Kommunen bedömer därför att Lära för livet brister i att servera näringsrik och varierad kost. Förskolan brister även i regler för maxtaxa eftersom det innebär en kostnad, utöver maxtaxan, för föräldrar att skicka med mat.

Kommunens utredningen har också visat att utbildningen på förskolan inte bedrivs utifrån skollagen och att förskolans syn på barn och dess lärande är inte tidsenligt.

Ägar- och ledningsprövning

En huvudman som är godkänd att bedriva verksamhet inom skolväsendet är skyldig att löpande säkerställa att kraven på erfarenhet eller insikt samt lämplighet är uppfyllda inom ägar- och ledningskretsen. Huvudmannen behöver också löpande säkerställa att det finns ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten. Kommunen har tillsyn över att så är fallet för de fristående förskolorna som kommunen godkänt.

Källa Varbergs kommun

Montessoriskolan Lära för livet i Varberg

Montessoriskolan Lära för livet är en fristående skola i Varberg.

Montessoriskolan Lära för livet startades 1994 och omfattar förskola och grundskola till och med årskurs 9.

Läsåret 2021/2022 gick 68 barn och elever i Montessoriskolan Lära för livets förskola och grundskola varav 32 i grundskolan.

Källa: Montessoriskolan Lära för livet

LÄS MER:Fortsatta frågetecken kring kritiserade Montessoriskolan i Sätila

LÄS MER:Otillåtna friskolans hus var utdömt för övernattning – saknade brandskydd

LÄS MER:Riksdagsledamot reagerar starkt på nya uppgifter om Montessoriskolan i Sätila