Offret uppger i förhör med polis att han bredde mackor med den kniv som han sedan attackerades med.
Offret uppger i förhör med polis att han bredde mackor med den kniv som han sedan attackerades med. Bild: Polisen

Byggarbetare drog kniv på fyllan i Öxnevalla – åtalas

Efter att ha avslutat sin arbetsdag började ett gäng arbetare dricka alkohol i Öxnevalla. När de hållit på i några timmar drog en av dem kniv mot en annan. Nu åtalas han för försök till grov misshandel
– Jag ångrar mig, sade mannen som nekar till brott.

ANNONS

Vid 23-tiden den 4 november i år kallades polis till en adress i Öxnevalla efter larm om att någon attackerats med kniv på platsen.

När man patrullen kom fram möttes de upp av offret, som hade en mindre sårskada på handen. De allra flesta som polisen talade med på platsen var berusade. Några av dem varför fulla för att förhöra, det framgår i det förundersökningsprotkoll som Mark-Posten tagit del av.

Jack Parsland är åklagare i målet och har tidigare berättat att samtliga inblandade var gästarbetare.

– Både målsägande och misstänkt är gästarbetare i Sverige och det finns uppgifter om att det finns någon form av upplevd konflikt. Det leder till att misstänkt försöker skada målsägande med kniv, sade han då.

Bredde smörgåsar med vapnet

Mannen som utsattes förklarade för polispatrullen att han suttit med sina kollegor i en stuga på adressen och druckit alkohol efter att ha avslutat dagens arbetspass. Plötsligt dök en av hans kollegor som bodde i grannstugan upp och fick tag i en kniv.

– Alltså kniven låg på bordet för jag höll på att fixa smörgåsar, han fick tag i den då och han var helt tokig alltså när han fick tag i kniven. Jag minns att kompisarna hjälpte till för han hade för avsikt att hugga mig med den kniven. Jag blev lite skakig för det är första gången jag hamnat i en sådan situation, berättade mannen som attackerades i förhör med polis.

Mannen som höll i kniven hade gått och lagt sig när polisen anlände till platsen och var såpass berusad att han var svår att väcka. När han hade sovit ruset av sig förhördes han av polis.

– Jag höll kniven och jag viftade med den lite. Och jag ville säga att han skulle lämna oss i fred, berättade mannen i förhör.

Nekar till brott: ”Jag ångrar mig”

Mannen står nu åtalad för försök till grov misshandel, men nekar till brott. Han menade att han bara försvarat en annan kollega som offret varit elak mot tidigare under kvällen.

Han nekar att han hade för avsikt att skada kollegan i grannstugan utan att han mest ville skrämmas för att förmå honom att sluta.

– Jag sa att han inte ska komma dit, inte skapa problem för oss som bor där i huset.Tre gånger har jag bett att han ska lämna oss ifred och gå därifrån. Flera gånger har jag varnat honom och bett honom gå därifrån, berättade han i förhöret.

Han fortsatte förklara:

– Jag är ledsen för hela incidenten som hänt. Jag ångrar mig. Jag måste upprepa ännu en gång jag ville inte skada honom, jag ville skrämma honom.

”Det blir ofta missförstånd”

Polisen förhörde också den man som den nu åtalade mannen hävdat att han tagit i försvar. Han nekar till att han blivit utsatt, men tillstår att det lätt blir missförstånd när alkohol är inblandat.

– Det blir ofta missförstånd. Vi var tre eller fyra personer som hade samma namn som jag, till exempel. Det blir missförstånd, man vet inte vilken av oss man pratar om, sade mannen som alltså delar förnamn med den nu åtalade mannen.

I sin stämningsansökan har åklagaren i andra hand yrkat på att mannen ska dömas för grovt olaga hot, om tingsrätten skulle bedöma att han inte gjort sig skyldig till försök till grov misshandel.

”Ovan gärning är i vart fall att bedöma som ett grovt olaga hot då gärningen varit ägnad att framkalla allvarlig rädsla hos NN för dennes personliga säkerhet”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

LÄS MER:Man flydde från polis i Kinna– var beväpnad med kniv och batong

LÄS MER:Markbo döms till fängelse – efter knivincident på Arlanda

LÄS MER:Man häktas efter knivbråket i Öxnevalla