Elevboendet i Skene kan bli hem för korttidare

Elevboendet för RIG-eleverna på gymnasiet kan bli korttidsboende. Nu vill socialnämnden i Mark att kommunstyrelsen ska rösta för en förstudie.
– Vi kan konstatera att det kan vara ett intressant förslag, säger Michael Jonsson, verksamhetschef för funktionsstöd på Marks kommun.

ANNONS
LocationSkene|
|

Sedan tidigare finns ett nämndsbeslut om att flytta verksamheten för korttidsvistelse från Björkeberga i Sätila till Habyskolan utanför Skene. Skolan behöver byggas om för att nå upp till kraven som finns på en verksamhet för korttidsvistelse.

För över ett år sedan uppmanades teknik-och serviceförvaltningen att påbörja projekteringen för ombyggnationen av Habyskolan.

Men nu drar teknik- och serviceförvaltningen i bromsen. Kostnaderna för ombyggnationen har kommit att svälla. I skrivande stund bedöms slutnotan ligga på 21,6 miljoner kronor, mot de 16,9 miljoner som kommunfullmäktiges budget ligger på för åren 2022-2025, något som BT var först med att rapportera.

Det som framförallt bedöms varit kostnadsdrivande är omfattande brandskyddskrav, som inte framgick vid den första förstudie som gjordes för ett par år sedan. Det handlar också om att verksamheten har utökats med antal dygn inom verksamheten.

Nu föreslår socialnämnden att kommunstyrelsen fattar beslut om en förstudie för att eventuellt flytta korttidsboendet till elevboendet på Marks gymnasieskola istället. Det elevboende som idag är hem för RIG-elever.

Mer centralt läge för korttidsboendet

Michael Jonsson är verksamhetschef för funktionsstöd på Marks kommun, och är insatt i ärendet.

– Det är TS (teknik-och service, reds. anm.) som kommit med det som tänkbart förslag, berättar han för Mark-Posten.

Det mest positiva är det centrala läget i kommunen, säger Michael Jonsson.

– Det är nära till skolor, det minskar transporter. Vi ska bedriva ett korttidsboende för unga med närhet till skolor och centrum.

Han bekräftar att verksamheten har växt under arbetets gång, även om det avstannat under det senaste året.

– Redan från starten skulle man vara trångbodda. Vi ska tillgodose behoven av övernattningsrum.

I dagsläget ligger antal inskrivningar för korttidsvistelser på 50 personer, enligt Michael Jonsson.

– I regel stannar man ett eller två dygn på korttidsvistelse. Det skiljer väldigt mycket. Det ser olika ut.

Tidigast efter sommaren kan kommunstyrelsen hantera frågan.

Hur bråttom är det?

– Det är angeläget att det sker så snart som möjligt. Samtidigt har vi en fungerande korttidsverksamhet som fungerar idag.

Elevboendet på gymnasieskolan är idag hem åt RIG-eleverna på basketgymnasiet. Hur en sådan flytt skulle påverka den verksamheten är oklart. RIG-gymnasiet kommer avvecklas fram till och med 2025, då Norrköping har tagit över RIG-statusen från Mark.

Mark-Posten har sökt Mats Dahl, verksamhetschef och ansvarig för elevboendet på Marks gymnasieskola.

LÄS MER:Fraktföretag i Skene ska ingå i miljardkoncern efter sammanslagning

LÄS MER:Nu öppnar den obemannade livsmedelsbutiken i Örby

LÄS MER:Så drabbades grannarna i Rydal av laxprojektet