Fick lägenhet av soc – Marks Bostad stoppar inflyttning

En kvinna fick genom socialtjänsten beviljat en träningslägenhet men Marks Bostads AB, som äger lägenheten, vägrar låta henne flytta in.
– Det är helt galet, säger Anna-Lena Gunnarson (C), socialnämndens ordförande till Mark-Posten.

ANNONS
|

En kvinna blev i mars beviljad en träningslägenhet av socialförvaltningen i Marks kommun. De hade då gjort bedömningen att kvinnan styrt om sitt liv i den mån att hon nu skulle klara av att bo på egen hand, dock med socialförvaltningen som ansvarig för kontraktet.

Socialförvaltningen råder över ett antal lägenheter inom det kommunala bostadsbolaget Marks Bostads AB och det var en av dem som den berörda kvinnan anvisades. Någon inflyttning blev det dock inte.

MBAB vägrar hyra ut till kommunen

Marks Bostad satte nämligen stopp och hänvisade till att de tidigare avhyst kvinnan från en av sina lägenheter. Något kvinnans mamma reagerat på genom en skrivelse till kommunen. Även Anette Eriksson, enhetschef på vuxenenheten inom socialförvaltningen är kritisk.

– Vi ser att personen har ett stort behov och tycker att den har rätt till det här stödet, vi behöver verkställa beslutet. Jag är högst frustrerad, säger Anette Eriksson.

Enligt henne har Marks Bostad hävdat att de har rätt att vägra kvinnan boende med anledning av hennes tidigare beteende då hon varit hyresgäst hos dem. Något som i praktiken innebär att det kommunala bostadsbolaget stoppar ett myndighetsbeslut eftersom några andra avtal med privata fastighetsägare saknas.

– Man måste förlita sig på det arbete socialtjänsten gör, vi har utrett behovet och gjort en bedömning. Vi hade kunnat köpa andra former av boenden med mer omfattande personalinsatser, säger Anette Eriksson.

Ska ”upprätthålla goda samverkansrelationer”

Enligt Eriksson har dock personen det handlar om ändrat sitt beteende och anstränger sig hårt för att komma in i samhällets struktur igen.

– Jag hade önskat att Marks Bostad varit trygga med vår bedömning, säger hon.

Själva hyresavtalen skrivs mellan Marks Bostads AB och teknik- och serviceförvaltningen som i sin tur har ett samarbete med socialförvaltningen. Enligt ett svar som Anette Eriksson författat angående de synpunkter som mamman till den berörda kvinnan lämnat in godkänner teknik- och serviceförvaltningen Marks Bostads beslut för att ”upprätthålla goda samverkansrelationer.”

– Vi vill gå emot bostadsbolagets förbud, säger Anette Eriksson men framhåller också att ingen tjänar på att de olika kommunala aktörerna provocerar varandra.

– Jag kan förstå att bostadsbolaget tar ställning för sina hyresgäster, säger hon.

Socialnämndens ordförande: ”Helt galet”

En anmälan till Inspektionen för vård och omsorg har lämnats in angående situationen. Även socialnämndens ordförande Anna-Lena Gunnarson (C) är bestört över hur situationen har kunnat uppstå.

– Det är helt galet att Marks Bostad ska kunna blockera en träningslägenhet, säger hon och fortsätter:

– Det är socialförvaltningens ansvar och fungerar det inte flyttar de på personen. Träningslägenheter är till för personer som fått bekymmer och har fått hjälp. Kommunen måste skapa förutsättningar för att detta ska kunna fungera.

Att socialförvaltningen endast har samarbete med ett bostadsbolag rörande den här typen av ärenden har också dryftats inom socialnämnden.

– Det finns en tanke men det har inte hunnit bli mycket mer. Men det är viktigt att alla byggherrar är med och ser att man inte bara kan ta russinen ur kakan, säger Anna-Lena Gunnarson.

Kvinnan hänvisad till vandrarhem

Den berörda kvinnan är nu hänvisad till vandrarhem och att söka privata fastighetsägare på egen hand. I september hålls ett ordinarie samverkansmöte mellan socialförvaltningen, teknik- och serviceförvaltningen och Marks Bostads AB.

– Just nu ser vi olika på just det här ärendet så vi ska prata om hur vi kan hantera sådant här framöver, säger Anette Eriksson, chef för vuxenenheten.

Anna-Lena Gunnarson (C), socialnämndens ordförande, hoppas dock att problemet kan få en lösning tidigare än så.

– Jag har möte med förvaltningen på måndag och ska ta upp där hur vi kan få till något innan dess, säger hon.

Mark-Posten har sökt svar från företrädare för Marks Bostads AB och teknik- och serviceförvaltningen utan framgång.

LÄS MER:Telefonsamtal urartade i misshandel – vänner till rätten

LÄS MER:Marks Havsfiskeklubb slår larm – vill se kalkning i vattendrag

LÄS MER:Skenebo åtalad för bedrägeri mot äldre par: ”Vem som helst kan bli lurad”