Fler bostäder på gång i Kinna

Fler bostäder kan vara på gång i Kinna. Ett företag har ansökt om att få bygga 24 bostadsrätter.
– Sammantaget behövs det fler bostäder i kommunen och i centralorten är trycket extra stort, säger Pelle Pellby (S) ordförande i bygg- och miljönämnden.

ANNONS
LocationKinna|

Under torsdagens sammanträde beviljade politikerna i bygg-och miljönämnden ett planbesked för ett nytt bostadsprojekt. Området i fråga ligger vid Lyddevägen, i höjd med infarten till golfbanan i Kinna.

Det är företaget ByggArvid som lämnat in en ansökan om att få bygga totalt 24 bostadsrätter. Skisser visar på radhus i två våningar och totalt sex huskroppar.

Ambitionen är 24 bostäder, men det är inte säkert att det blir så många när detaljplanen är klar, enligt politiker som Mark-Posten pratat med.

Noterbart är att den avsedda marken ligger granne med en husvagnsparkering. Från början var marken avsedd för verksamhet men kommunen har inga invändningar mot att ändra i i planen för att göra det möjligt att bygga bostäder.

Bedömningen är att ansökan motsvarar cirka fem procent av det behov av bostäder på orten som kommunens bostadsförsörjningsprogram har angett fram till år 2030.

Stor efterfrågan i Kinna

Om allt går i lås så innebär det med andra ord ett steg på vägen för att målen för Kinna uppfylls.

– Sammantaget behövs det fler bostäder i kommunen och i centralorten är trycket extra stort, säger Pelle Pellby (S) ordförande i bygg- och miljönämnden.

Tjänstemännen ställer sig positiva till planerna, men ser flera utmaningar i form av bland annat eventuella föroreningar på platsen, och att en del av fastigheten ligger inom ett skyddsområde för farlig verksamhet. Det råder också osäkerhet kring hur dagvattenhanteringen ska hanteras.

Även trafiksituationen pekas ut som ett möjligt problem, då korsningen mellan Lyddevägen och Rättarevägen i närheten av planområdet kan begränsa möjligheterna att ansluta till närliggande vägar.

”Frågan om utfarten i planansökan ligger minst 10 meter från närmaste korsning bör utredas”, skriver man i ett utlåtande.

Planen från tjänstemännen är att planarbetet kan dra igång under senhösten 2023.

LÄS MER:Tufft läge på bostadsmarknaden i Mark

LÄS MER:Bakslaget för Kungsfors-projektet – 300 bostäder står på spel

LÄS MER:Så ska Horred växa – plan för 95 nya bostäder