Här invigs ”Porten till Mark” - Kinna resecentrum

Nu är det officiellt invigt med pompa och ståt. Den gamla stationsbyggnaden från 1966 har ersatts av nya Kinna resecentrum. Under fredagen hölls invigning och bandklippning.
– Jag tycker det är fantastiskt trevligt att vi har samlats här för att inviga första delen i det här, sa kommunalrådet Tomas Ekberg (M) som tillsammans med kommunalråd Ulf Dahlberg (S) invigningstalade.

ANNONS
|

Doften av kaffe och våfflor spred sig utanför resecentrum i Kinna i fredags. I vänthallen blev det snabbt fullt av Markbor som kommit för att ta del av invigningen.

Systrarna Agneta Ekholm och Karin Bergström driver den nya kiosken. De har flyttat bara några meter från sin tidigare kiosk till den nya byggnaden

– Det är bra med en invigning, nu när vi har varit här ett tag och hunnit bli varma i kläderna, säger de, dagen till ära iförda festhattar.

Systrarna Agneta Ekholm och Karin Bergström fortsätter driva den anrika kiosken, nu i splitternya lokaler.
Systrarna Agneta Ekholm och Karin Bergström fortsätter driva den anrika kiosken, nu i splitternya lokaler. Bild: Boel Ferm

Lokala kören Carpe Vocalis bjöd på skönsång och kommunalråd Ulf Dahlberg (S) och oppositionsråd Tomas Ekberg (M) stod för tal och bandklippning.

– Vi behöver fler som åker kollektivt i Mark. Denna byggnad ska inbjuda fler till att göra sin resa med buss eller tåg i stället för bilen. Denna byggnad är för oss som reser kollektivt och vill justera sin livstid och sina resvanor och ansluta sig till det kollektiva resandet, sa bland annat Ulf Dahlberg.

Han kallade också den nya byggnaden för porten mot Mark.

– Det är både vackert att skåda och har de funktioner som vi ville ha.

Arkitekten om byggnaden

Kinna resecentrum är en modern byggnad utförd i material som trä, glas och sedum. Här finns väntsal, cykelgarage och kiosk. Arkitekt Mikael Rigert kom som representant för BSV Arkitekter & ingenjörer AB som haft uppdraget att utforma resecentrum.

– Vi ville framför allt få in alla de nödvändiga funktionerna i byggnaden, den ska kännas trygg och utgöra en väntplats för alla resenärer. Samtidigt är den det första man möter när man kommer hit som resenär med tåg eller buss. Resecentrum är ett ansikte utåt.

Arkitekt Mikael Rigert uppvaktade vid invigningen.
Arkitekt Mikael Rigert uppvaktade vid invigningen. Bild: Boel Ferm

Mikael Rigert pratar varmt om de stora glaspartierna som gör att väntande passagerare kan sitta inomhus men ändå se när tåg och bussar kommer.

– Byggnaden är utformad med ganska skarpa hörn och vinklar som ska ge intrycket av fart och fläkt, ungefär som man har när man reser. Vi har använt oss mycket av naturmaterial. Inredningen är av mer mjuka organiska former.

Av den gamla stationen är det bara skyddsrummet som finns kvar. Det är nu cykelgarage i fredstid men fortfarande även skyddsrum.

Ingela och Bengt Brandt var några av alla som kom till invigningen.
Ingela och Bengt Brandt var några av alla som kom till invigningen. Bild: Boel Ferm

Kinna fotoklubb visade svartvita bilder från sitt arkiv med tema järnväg och det fanns även en liten miniatyrjärnväg från föreningen Juniortåg från Göteborg.

Kinna Hembygdsförening sålde lotter och det fanns våfflor med tillbehör att köpa.

– Det här är en härlig anläggning. Man trivs ju här i centrum, vi kommer säkert att resa både mot Göteborg, Borås och västkusten, säger paret Bengt och Ingela Brandt från Brättingstorp som kom till invigningen.

Kinna Resecentrum

Marks kommun har hållit i byggnationen i samarbete med Trafikverket.

Arkitektbyrå: BSV arkitekter & ingenjörer AB

Projektledare: Ahmet Zejnulahu.

Budget: Från början 25 miljoner kronor men har gått upp till 29 miljoner kronor på grund av världsläget med bland annat dyrare material. Nio miljoner kommer från statliga bidrag.

LÄS MER:Extra allt i Kinnas nya resecentrum

LÄS MER:Kommunalrådet om skadegörelsen

LÄS MER:Kinna resecentrum vandaliserat – innan det ens invigts

LÄS MER:Vemod och pepp i nya Servicekiosken i Kinna