Högt tryck på Säs när tre virus härjar: ”Pressat läge”

Tre olika luftvägssmittor cirkulerar i samhället just nu – något som märks på Södra Älvsborgs sjukhus. Det har lett till att man tvingats ställa om i verksamheterna, högre sjukfrånvaro bland personalen och att man ökat platserna på barnkliniken.
– Det nuvarande läget är ansträngande för oss, säger chefen Joakim Höstner.

ANNONS

Efter jul- och nyårshelgerna råder ett ökat tryck på sjukvården inom Säs, Södra Älvsborgs sjukhus, som har mottagningar i bland annat Skene och Borås.

Det som är annorlunda nu jämfört med under pandemin, är att det finns tre luftvägssmittor i samhället samtidigt: RS-virus, corona och influensa. Det berättar läkaren Joakim Höstner, som just nu har rollen som produktions- och tillgänglighetschef på Säs.

– På grund av restriktionerna under pandemin så fanns i princip inte RS-viruset eller influensan. Nu när restriktionerna är borta så handskas vi med samtliga tre, säger han.

På sjukhuset i Borås under onsdagsförmiddagen var 43 patienter inlagda med corona, 17 patienter med RS-smitta, varav majoriteten av dem vårdas på barnkliniken, samt 30 patienter som vårdas för influensa. Siffrorna inkluderar inte äldreboenden, berättar Joakim Höstner.

– Det här speglar hur det ser ut i samhället men man följer det inte på samma sätt som man gjorde under pandemin. Vi kan se att covid ökar relativt långsamt, RS-viruset ligger väldigt högt och influensan ökar kraftigt särskilt i Sjuhäradsområdet, säger han.

”Gjort ett antal åtgärder”

Torsdagens statistik från Folkhälsomyndigheten visar 14 sjukdomsfall av corona vecka 52 i Marks kommun. Det är en minskning jämfört med vecka 51 då det fanns 16 bekräftade sjukdomsfall i kommunen.

Samtidigt ser Joakim Höstner en tydlig ökning av de olika virusen under jul och nyår.

– Sjukhuset i helhet är hårt pressat av kombinationen av luftvägssmittor, och det nuvarande läget är ansträngande för oss, säger han.

På grund av det ökade trycket har Säs tvingats ställa om i verksamheterna, bland annat i ledningsstrukturen och man följer utvecklingen på daglig basis, inklusive på helgerna.

– Vi har gjort ett antal åtgärder. För att kunna ta hand om patienterna med luftvägssmitta har vi ökat platserna på barnkliniken bland annat, säger han.

Att många är sjuka märks även bland personalen inom Säs. Sjukfrånvaron förra veckan låg på strax under åtta procent.

– Det leder till extra belastning hos de som är i tjänst. De jobbar oerhört hårt, säger Joakim Höstner.

Vad har du att säga till Markborna innan man söker sig till Säs?

– Det styrs av hur man mår och om man har andra sjukdomar. Men har man kraftiga andningsbesvär är akuten rätt plats att söka sig till. Är man osäker bör man ringa 1177 som kan lotsa en till rätt ställe.

LÄS MER:Högt inflöde av patienter med RS-virus till SÄS – även vuxna vårdas: ”Ovanligt”

LÄS MER:Högt tryck på barnakuten

LÄS MER:Socialnämndens avgående ordförande: ”De här fyra åren, jag vill verkligen inte vara utan dem”