Humana assistans AB får fortsätta sin verksamhet i väntan på dom.
Humana assistans AB får fortsätta sin verksamhet i väntan på dom.

Humana får fortsätta i väntan på dom

Efter att Humana assistans AB överklagat så får bolaget tillfälligtvis fortsätta att erbjuda assistans. Försäkringskassan kommer inte att betala några pengar till företaget.

ANNONS
|

Mark-Posten har tidigare skrivit om att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, dragit in tillståndet för Humana assistans AB att bedriva verksamhet med assistans, ledsagarservice, avlösarverksamhet och hemtjänst. Åtta personer i Marks kommun är berörda av beslutet eftersom de får sin assistans från bolaget.

Humana överklagade Ivos beslut och nu har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat om så kallad inhibition. Det innebär att Humana får fortsätta sin verksamhet tills domstolen har fattat ett slutligt beslut, om Humana ska få tillbaka sitt tillstånd eller inte.

Trots domstolens beslut har Försäkringskassan beslutat att inte betala ut några pengar direkt till bolaget. Den som har haft assistans hos Humana kommer att få utbetalningen direkt till sig och får själv bestämma vilket bolag som ska anlitas.

”Försäkringskassan gör bedömningen att omständigheterna som framkommit i Ivos utredning ändå gör att myndigheten inte ska betala ut till bolaget” står det i pressmeddelandet.

LÄS MER:Humanas tillstånd återkallas

LÄS MER:Så påverkas kommunen av Humana-beskedet

LÄS MER:Humanakrisen: Brukare kan tvingas byta assistenter