Michael Jonsson, enhetschef i kommunen, säger att Marks kommun har kapacitet att erbjuda assistans för de drabbade brukarna.
Michael Jonsson, enhetschef i kommunen, säger att Marks kommun har kapacitet att erbjuda assistans för de drabbade brukarna. Bild: Gustaf Hallin

Humanakrisen: Brukare kan tvingas byta assistenter

Totalt påverkas åtta brukare i Marks kommun om Humanas assistansverksamhet försvinner. Brukarna kan tvingas att betala kostnaden själva om de inte hittar en annan lösning.

ANNONS
|

Mark-Posten skrev i onsdags om att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, dragit in Humanas tillstånd att bedriva verksamhet inom personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst. Beslutet gäller från 10 februari.

Michael Jonsson som är verksamhetschef för funktionsstöd i Marks kommun har kontrollerat vilka som berörs i kommunen. Det rör sig om en person som har personlig assistans inom LSS-lagstiftningen som kommunen tagit beslut om samt sju personer som har assistans genom socialförsäkringen och i de senare fallen är det Försäkringskassan som tagit beslutet om assistans.

Det kan bli så att det blir kommunen som utför assistansen åt flera av de personerna i fortsättningen. Det hänger på om beslutet överklagas och hur brukarna själva väljer att agera.

– Utifrån den volymen är bedömningen att vi ska kunna hantera det. Det kommer säkert att kräva en mobilisering och nyrekrytering, men vår bedömning är att vi ska kunna hantera det, säger Michael Jonsson.

Kommunen kommer att informera den enskilde om att tillståndet är indraget och vilka möjligheter man har då. Michael Jonsson vet i dagsläget inte hur många som är intresserade av att byta till kommunal assistans.

Kan starta eget företag

Humana har meddelat att företaget planerar att överklaga beslutet. Det kan innebära att Ivo tar ett nytt beslut om att tillfälligt upphäva stoppet tills det finns ett slutgiltigt beslut.

För Humanas del och de brukare som berörs är det en kamp mot klockan.

Formellt är det så att den enskilde inte kan fortsätta att anlita Humana från den dagen det ska vara avslutat, då får man inte betalt. Varken från Försäkringskassan eller kommunen.

Därmed står brukaren inför tre val. Antingen kan brukaren anställa en assistent som ett eget företag, eller anlita ett annat assistansbolag som har tillstånd. Tredje alternativet är att anlita kommunens egna utförare.

LÄS MER:Humanas tillstånd återkallas

LÄS MER:Så påverkas kommunen av Humana-beskedet

LÄS MER:Här är företaget som vågar tänka utanför boxen