Jarl räddade paviljongen i Viljans park

Mitt under joggingturen såg Jarl Larsson hur det brann från en klädhög i träbyggnaden. Snabbt sprang han till närmsta lokal och hämtade en hink med vatten.

ANNONS

Hade det inte varit för Jarl Larsson i Fritsla kanske den fina träpaviljongen i parken hade brunnit ned. Han var den som först upptäckte röken och slog larm.

– Jag var ute och joggade och såg att det rykte fån paviljongen, jag tänkte först att nån grillar men såg att det brann på golvet, säger han.

En hög med något som Jarl beskriver som kläder och skräp glödde och brann på golvet. Genast ringde han 112 och sprang för att hämta vatten.

– Det ligger en liten skyltfabrik i närheten. Jag hade SOS i telefonen och sprang dit och kunde låna en hink från herren som jobbade där, säger han.

Fritslabon Jarl Larsson agerade snabbt när han såg rökutvecklingen från vägen.
Fritslabon Jarl Larsson agerade snabbt när han såg rökutvecklingen från vägen. Bild: JOAKIM_ERIKSSON

Brann i plankorna

När han återvänt med hinken med vatten så hade träplankorna i golvet börjat brinna på allvar. Men vattnet i hinken kunde få ner lågorna.

– Jag hällde vatten på men det pyrde och rykte fortfarande. Det var en kvadratmeter med lågor. Det brann i plankorna på golvet, säger han.

Räddningstjänsten kom fram och fortsatte släckningen. Man sågade även upp golvet för att undvika spridning. Glöden och branden hade krupit ner mot marken.

– När det var släckt såg man att det var förkolnat under. Det hade börjat brinna där under.

Tackades av räddningstjänsten

Räddningstjänsten riktade ett tack till Jarl Larsson för att han agerade snabbt.

– De tackade. Det känns ju bra, man har gjort sitt liksom. Man blir ställd när det brinner så, men det gäller att inte tveka, sedan var alla så hjälpsamma, säger han.

Polisen misstänker att branden kan vara anlagd. Jarl Larsson kan inte dra sig till minnes att något liknande hänt mot paviljongen tidigare.

– Det är en jättefin gammal paviljong, det är fin arkitektur. Den används ofta av folk i byn och det hade varit jätteledsamt om den brann ner. Han jag lånade hinken av hade inte heller varit med om något liknande.

LÄS MER:Larm om brand i parkpaviljong

LÄS MER:Man tog stulna pengar – ursprungstjuven på fri fot

LÄS MER:Räddningsledare kritiserar Trafikverket efter tågkollisionen

LÄS MER:Krock mellan godståg och personbil