Läkaren har överförskrivit läkemedel och brustit i journalföringen

Inspektionen för vård och omsorg har riktat kritik till en läkare i Marks kommun. Läkaren som är i 70-årsåldern har enligt myndigheten överförskrivit narkotiska läkemedel och brustit i journalföringen. Detta är andra gången IVO kritiserar läkaren.

ANNONS
|

Det var i mars 2022 som en person anställd på ett av de apotek som finns inom Marks kommun valde att anmäla läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Medarbetaren hade anmärkt på att läkaren förskrivit läkemedel som överstiger maxdos till flera patienter. IVO valde att initiera en tillsyn och har nu avslutat ärendet med att rikta kritik mot läkaren. Under myndighetens granskning av läkaren har det framkommit att personen varit oförsiktig i att skriva ut recept, men också att läkarens journalföring varit bristfällig.

IVO konstaterade att läkaren bland annat överförskrivit det smärtlindrande läkemedlet Citodon till flera av sina patienter. En patient född 1993 har haft möjlighet att hämta ut det narkotiska läkemedlet i en allt för stor omfattning. Under en längre period har patienten kunnat förbruka 13 tabletter per dag, trots att han ordinerats 6 tabletter per dygn. IVO menar också att läkaren varken haft en nedtrappningsplan eller utvärdering av behandlingen.

Till en annan patient – född 1991 – anser IVO att läkaren överförskrivit det smärtstillande läkemedlet Targiniq. Läkaren hade förnyat recept i förtid och även skrivit ut recept för andra narkotikaklassade läkemedel. I detta fall kunde IVO också konstatera att både planering och utvärdering av behandlingen saknades.

Vidtagit åtgärder för att åtgärda bristerna

Myndigheten menar att den bristfälliga journalföringen har saknat både utvärdering och planering för behandlingarna med de höga doserna. Dessutom har läkaren i flera fall inte angivit anledning till förskrivningen av läkemedlen. Sammantaget anser IVO att den bristande journalföringen utgör en patientsäkerhetsrisk och att den också har bidragit till läkarens överförskrivning av narkotiska läkemedel.

Enligt IVO:s granskning har läkaren vidtagit åtgärder för att åtgärda bristerna. Läkaren har bland annat upphört med förskrivning av narkotiska läkemedel till vissa patienter och minskat förskrivningarna till andra betydligt, så att de nu ligger i linje med ordinerad dos. IVO påpekar också att läkaren numera använder sig av apodoser för att få bättre kontroll på förskrivningarna.

Andra gången läkaren får kritik av IVO

I sitt eget yttrande till IVO påpekar läkaren – som är legitimerad sedan 80-talet – att hans arbetsplats är en stor vårdcentral med flera patienter som har komplexa problem. Enligt honom har han tilldelats majoriteten av dessa patienter, och att han framfört önskemål om att andra läkare också tar ansvar för de tyngre fallen.

Läkaren menar att han tar kritiken på stort allvar, och att han också att aktivt genomför en översyn av nedtrappningsscheman och de ordinerade doseringarna

Läkaren fick så sent som i oktober 2021 kritik från IVO. Även då riktade myndigheten kritik mot läkaren för förskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Detta under en period då han tillsammans med en annan läkare drev en vårdcentral i Göteborg.

LÄS MER:Olaglig tipp på tomten – Markbo riskerar fängelse

LÄS MER:Man åtalas för utpressning av Markbor: ”Vi kommer och skjuter dig ikväll”

LÄS MER:Markbo åtalas för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott