Markbo åtalas för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott

En man i Mark åtalas bland annat för grovt brott mot vapenlagen efter att polisen hittat en kniv och en kolsyrepistol med tillhörande stålkulor i mannens ryggsäck.

ANNONS
|

I juli stoppade polisen en man i närheten av en ICA-butik i centrala Fritsla. Mannen uppvisade tydliga tecken på narkotikapåverkan och polisen upptäckte snabbt att mannen bar på olagliga och farliga föremål. Det rör sig om en medelstor kniv och en kolsyrepistol med ammunition i form av stålkulor som hittades i mannens ryggsäck.

Då detta skett på allmän plats där det rörde sig mycket folk åtalas nu mannen för brott mot vapenlagen, grovt brott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Mannen nekar brott och menar att han endast transporterade föremålen. Att bära kniv eller andra farliga vapenliknande föremål på allmän plats är olagligt, men det finns situationer där det är okej att bära kniv på allmän plats.

– Den som exempelvis ska på picnic i parken får ha med sig en kniv att skära brödet med och hantverkare som använder kniv i arbetet får naturligtvis ha med sig kniven till jobbet, säger Marcus Agnafors vid Åklagarkammaren i Borås, till Mark-Posten.

Spår av cannabis

Det kallas för befogade skäl, men mannen åtalas nu, då det i stämningsansökan inte anses att mannen inte hade några sådana. Efter att prover visat på spår av cannabis åtalas även mannen för ringa narkotikainnehav. Detta, menar rätten, ökar sannolikheten att vapen kommer till användning och det påverkar brottsrubriceringen.

– Vad gäller knivbrott anses det vara försvårande om gärningspersonen är påverkad av alkohol eller narkotika. Det beror på att lagen syftar till att förhindra att knivar kommer till användning i samband med våldsutövning. Är man påverkad anses man ha mindre självkontroll, säger Marcus Agnafors.

I förhör säger mannen att han inte förnekar att han hade kniven och kolsyrepistolen i ryggsäcken, men menar att det inte är ett grovt brott mot vapenlagen då han endast transporterade dem.

Mannen nekar även till ringa narkotikabrott. Huvudförhandling sker i mitten av augusti.

Knivbrott

Man får inte bära kniv eller andra farliga föremål såsom stilett eller kolsyrepistoler på allmän plats.

Man får bära kniv om det är befogat, exempelvis om man är på väg till en picnic och ska skära bröd eller använder kniven i arbetet.

Grovt brott mot knivlagen kan resultera i böter och/eller fängelse.

LÄS MER:Zebeda chocolate importerar choklad från hela världen

LÄS MER:Lars Wilderängs nya bok ligger på topplistan

LÄS MER:Man misstänktes för mord – nu vill han ha ersättning