Markbo åtalas för grovt vapenbrott – hade magnumrevolver

Den 29-årige Markbon dömdes så sent som i december till två års fängelse för grovt narkotikabrott. Nu åtalas han på nytt för annan liknande brottslighet. Det handlar om både grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Enligt åtalet ska han ha haft en så kallad Magnumrevolver och ytterligare två vapen.
– Han är känd för brottslighet i Mark och ingår i något nätverk där, säger kammaråklagare Sofia Bryngelsson.

ANNONS
LocationMalmö|
|

29-åringen avtjänar för närvarande ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott efter en dom vid Malmö hovrätt. Nu åtalas han för andra brott som han misstänks ha begått under samma tidsperiod under hösten 2020, i Malmö och i Marks kommun.

Anledningen till att han åtalas för brott som ska ha begåtts för tre år sedan är att Polismyndigheten i Sverige har fått tillgång till material från fransk polis, material som samlats in från ett chatt-program.

– De är ju ett material från Sky. Man har haft krypterade mobiltelefoner och så har man fått beslut från det franska rättssystemet, säger kammaråklagare Sofia Bryngelsson.

Att det blir ett nytt åtal beror på att det är andra brott som inte ingick i det förra åtalet.

– Det är ny brottslighet, det är helt andra gärningar. Det är en helt annan hantering av narkotika.

Enligt åtalet vid Borås tingsrätt ska 29-åringen ha avtalat om att få köpa fem kilo cannabis 30 oktober 2020. Han tog emot tre kilo cannabis i Skene senare samma dag och en månad senare, 28 november, tog han emot en leverans på två kilo cannabis i Horred.

Magnumrevolver bedöms som extra farlig

Brottet bedöms som grovt eftersom det handlar om en stor mängd narkotika och att hanteringen misstänks ha ”utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning”.

Vad gäller det grova vapenbrottet så handlar det om en revolver och två pistoler som han ska ha haft hand om under hösten 2020 och sedan lämnat över till en annan person i Malmö 26 november samma år. Att det räknas som ett grovt vapenbrott beror dels på att det rör sig om flera vapen och dels på att revolvern, en så kallad Magnumrevolver, bedöms som särskilt farligt.

– Det är med hänsyn till kalibern. Det är ett kraftfullt handeldvapen. Vi gör gällande att det har överlämnats till en person i Malmö som är med i ett kriminellt nätverk, säger Sofia Bryngelsson.

Även med tanke på att han redan avtjänar ett fängelsestraff så riskerar han enligt åklagaren att dömas till ett längre fängelsestraff.

– Oavsett att det handlar om flera brott så hävdar jag att vi landar i flera år här.

I bevisningen ingår bland annat foton på vapnen, foton som enligt åtalet ska ha tagits hemma hos 29-åringens föräldrar i Mark. I förhör så nekar han till brotten.

Mark-Posten söker den åtalades försvarsadvokat för en kommentar.

LÄS MER:Fem män får fyra års fängelse för narkotikasmuggling

LÄS MER:Markbo döms till två års fängelse i narkotikahärva

LÄS MER:Fem personer bosatta i Mark åtalas för narkotikasmuggling