Paketen med cannabis transporterades med personbil genom bland annat Tyskland med slutdestination i Mark.
Paketen med cannabis transporterades med personbil genom bland annat Tyskland med slutdestination i Mark. Bild: Källa: Malmö tingsrätt

Markbo döms till två års fängelse i narkotikahärva

På fredagen kom domen i Malmö tingsrätt. Den 28-årige Markbon döms till två års fängelse för grovt narkotikabrott.

ANNONS
|

I domen tar Malmö tingsrätt hänsyn till att han nyligen har avtjänat ett 18 månader långt fängelsestraff.

– Jag har inte hunnit prata med min klient ännu. Min personliga uppfattning är att domen är korrekt vad gäller min klient, säger 28-åringens försvarsadvokat Gabriel Barsoum.

Mark-Posten har tidigare skrivit om utredningen där 28-åringen från Marks kommun åtalas för grovt narkotikabrott.

När han greps hade han på sig 35 000 kronor i kontanter i en väst och ytterligare 3 000 kronor i fickan. Enligt förundersökningen ska han även ha lämnat över en bil till en av de medåtalade. Bilen förekommer på flera ställen i bevisningen där narkotika och personer i utredningen rört sig mellan olika adresser i Skåne och i Marks kommun.

I bilen på väg från Mark till Helsingborg filmade 28-åringen sig själv när han körde och sedan sedelbunten i en skokartong i framsätet.
I bilen på väg från Mark till Helsingborg filmade 28-åringen sig själv när han körde och sedan sedelbunten i en skokartong i framsätet. Bild: Källa: Malmö tingsrätt

Den 28-årige mannen ska enligt domen ha tagit emot 25 kg cannabis där han distribuerade 10 kg till en annan part och behöll resten själv för att sälja. Polisen misstänker att de stora mängderna narkotika ingick i en omfattande försäljningsverksamhet där 28-åringen var en av de ansvariga. Han ska även ha hanterat 934 gram kokain.

Internationell och organiserad

– Gatupriset på kokainet ligger på 900 000 kronor och gatupriset på cannabisen ligger på 1,5 miljoner kronor, sa kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson till Mark-Posten i en tidigare intervju.

Han är åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO, i Göteborg. Själva rättegången pågick i sex dagar i Malmö tingsrätt.

Det rörs sig om en omfattande utredning där förundersökningsmaterialet omfattar mer än 1600 sidor.

Enligt domen ska 28-åringen ha haft kontakt med en av de medåtalade redan före smugglingen genomfördes och han var intresserad av att köpa hela eller delar av partiet med cannabis. Tingsrätten dömer honom inte för den delen av åtalet som rör kokain, bland annat eftersom det kan röra sig ett brott som han redan dömts för tidigare.

Straffvärdet totalt sett bedöms som lägre än de medåtalades eftersom han enbart varit inblandad som köpare och innehavare av narkotikan och att den cannabis han köpte var av låg kvalitet.

Sammanlagt 17 års fängelse

Förutom Markbon så åtalades en 35-åring och en 46-åring för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt en 42-åring som stod åtalad för grovt narkotikabrott. Dessa tre är bosatta i Skåne.

42-åringen döms till 3 års fängelse, 35-åringen döms till 7 års fängelse och 46-åringen till 5 års fängelse. Samtliga fyra ska vara kvar i häkte tills domen kan verkställas.

Som bevisning har åklagaren bland annat redovisat krypterade meddelanden från ett chat-program, analyser från husrannsakan på en plats i Marks kommun och avlyssnade samtal samt spaning och förhör med de misstänkta.

Brotten skedde under sommaren och hösten 2020. Anledningen till att åtalet inte kommer förrän nu är att utredningen pausades eftersom polisen inte kunde knäcka de krypterade meddelanden som de åtalade skickat mellan sig. När polisen i Sverige fick hjälp av Europol och polismyndigheter i flera andra europeiska länder under 2022 så kunde de avkoda krypteringen och läsa meddelandena.

Narkotikasmugglingen ska ha genomförts från Tyskland. Polis från Nederländerna, Tyskland och Frankrike har medverkat i utredningen.

LÄS MER:Markbo riskerar att dömas till sju års fängelse

LÄS MER:Internationell polisinsats- Markbo fast i knarkhärva

LÄS MER:Så kommer knarket in i Mark