Marks Bostad vänder – tillåter inflyttning i träningslägenhet

Mark-Posten skrev i slutet av juli om en kvinna som beviljats träningslägenhet av socialtjänsten men som nekades tillträde av Marks Bostad. Nu har bostadsbolaget vänt i frågan.
– Ibland stöter man på patrull, säger Anette Eriksson, enhetschef på vuxenenheten.

ANNONS

En kvinna fick i somras en träningslägenhet beviljad av socialtjänsten i Marks kommun. Det går i stora drag ut på att personen får skriva på ett andrahandskontrakt med socialförvaltningen på en lägenhet men att ansvaret vad gäller skötsamhet och annat fortsatt ligger på socialförvaltningen.

Kvinnan hade tidigare bott i en lägenhet i Marks Bostads bestånd och blivit avhyst. Därför stoppades inflyttningen av allmännyttan. Konsekvensen blev alltså att ett myndighetsbeslut från en kommunal förvaltning stoppades av ett kommunalt bostadsbolag.

– Det är helt galet att Marks Bostad ska kunna blockera en träningslägenhet, sa Anna-Lena Gunnarson (C), socialnämndens ordförande till Mark-Posten då.

Kvinnan har fått flytta in

På frågan om Marks Bostad inte litar på socialförvaltningens bedömning svarade Vd Svanste Dahlqvist följande:

– Jo, absolut, och i den bästa av världar har vi en gemensam bas och känner att vi gör något bra utav det, men ibland tar det lite mer tid.

Nu har Marks Bostad vänt i frågan och kvinnan har kunnat flytta in i träningslägenheten enligt Anette Eriksson, enhetschef på vuxenenheten.

– Vi har haft två möten och fortsatt dialog kring det och även om vi ser olika på det och alla ser det utifrån sin horisont har vi landat i att vi följer den överenskommelse som finns, säger hon.

"Ibland behöver man skaka om lite”

I ett samverkansdokument framgår att socialförvaltningen har juridisk rätt att placera de personer de bedömt lämpliga i lägenheterna de rår över men att berörda parter ska informeras. Att det denna gång blev grus i maskineriet tror hon beror på den mänskliga faktorn.

– Vi får ha sådana här diskussioner mellan varven, det kommer ny personal och ibland behöver man skaka om lite. Även om man informerar får man hålla det vid liv hela tiden och jag tänker att det var länge sedan vi gjorde det, säger Anette Eriksson.

Ett informationsmöte är planerat i början på oktober för att alla parter ska vara införstådda i socialförvaltningens myndighetsutövning.

– Ibland stöter man på patrull och det kan vara nyttigt att det kommer in ett klagomål. Vi stod på oss och då ledde det till slut till det här, säger hon.

Mark-Posten har sökt VD:n för Marks Bostad, Svante Dahlqvist, för en kommentar.

LÄS MER:Fick lägenhet av soc – Marks Bostad stoppar inflyttning

LÄS MER:Nekades inflyttning i beviljad träningslägenhet – nu svarar Marks Bostad AB

LÄS MER:Dömd fritidsledare jobbar på friskola – kritik mot rektorn