Nekades inflyttning i beviljad träningslägenhet – nu svarar Marks Bostad AB

En person blev genom socialförvaltningen tilldelad en träningslägenhet, men det kommunala bostadsbolaget Marks Bostads AB satte stopp, något Mark-Posten tidigare skrivit om. Nu svarar vd Svante Dahlqvist på kritiken.
– Det är olyckligt, säger han.

ANNONS
|

I mars blev en kvinna beviljad en träningslägenhet genom socialförvaltningen i Marks kommun. Upplägget innebär att personen flyttar in, men att socialförvaltningen ansvarar för hyran och att situationen fungerar. De har genom teknik- och serviceförvaltningen avtal med det kommunala bostadsbolaget Marks Bostads AB.

Men kvinnan, som tidigare blivit avhyst från en av Marks Bostads lägenheter, kunde inte flytta in efter invändningar från bostadsbolaget. Enligt en skrivelse från Anette Eriksson, enhetschef på vuxenenheten, godtog teknik- och serviceförvaltningen detta för att ”bevara goda samverkansrelationer.”

– Jag hade önskat att Marks Bostad varit trygga med vår bedömning, sa hon tidigare till Mark-Posten samtidigt som hon också uttryckte förståelse för att bostadsbolaget har ett ansvar gentemot sina befintliga hyresgäster.

Socialnämndens ordförande Anna-Lena Gunnarson uttryckte sig också kritiskt mot förfarandet.

– Det är helt galet att Marks Bostad ska kunna blockera en träningslägenhet, sa hon då.

”Inte färdigpratat”

Mark Bostads VD Svante Dahlquist är nu tillbaka från semestern och bemöter kritiken.

– Det är inte färdigpratat om det här ärendet utifrån vilken deras plan och förhållningssätt är. Deras bedömning är gjord men vad innebär den?

Han menar att de har olika ingångspunkt i ärendet och har olika typer av lagrum att förhålla sig till. Kärnan är att ärendet inte har kommunicerats tillräckligt.

Samtidigt innebär synpunkterna från Marks bostad att personen i fråga hindras från att flytta in i den träningslägenhet som hon av socialförvaltningen bedömts vara mogen för.

Litar ni inte på socialförvaltningens bedömning?

– Jo, absolut, och i den bästa av världar har vi en gemensam bas och känner att vi gör något bra utav det, men ibland tar det lite mer tid.

Men att konkret stoppa personen från att flytta in har inte Marks Bostad mandat att göra.

– Vi kan inte kategoriskt säga nej till att de ska använda sina lägenheter, vi kan bara ha reflektioner och tankar kring de som är tänkta att bo i dem. Det enda vi vill är att ha en dialog och att vi är öppna mot varandra, säger Svante Dahlquist.

Erik Glansin, teknik- och serviceförvaltningen: ”Finns tillit”

De som däremot har det mandatet är teknik- och serviceförvaltningen som är avtalspart gentemot bostadsbolaget vad gäller de lägenheter som socialförvaltningen förfogar över.

– Vi har ett etablerat samarbete och inom det ska alla parter hitta en lösning som fungerar, säger Erik Glansin, verksamhetschef för lokalförsörjning inom teknik- och serviceförvaltningen.

Han menar också att det finns en tillit mellan samtliga parter, men att man kommer in från olika håll i frågan.

– I de här fallen arbetar alla för att hitta bra lösningar som fungerar på ett så snabbt sätt som möjligt men tyvärr kan det ta lång tid, uppenbarligen, säger han.

Att teknik- och serviceförvaltningen hörsammar Marks Bostads synpunkter och invändningar gentemot den berörda personen innebär dock i praktiken att socialförvaltningen stoppas från att genomföra sitt beslut.

– Vi ställer oss inte över deras beslut men på grund av olika omständigheter tar det olika lång tid att hitta lösningar, säger Erik Glansin.

Men ert beslut betyder ju att den här personen inte får den hjälp hon beviljats?

– Jag förstår att det kan uppfattas som konstigt men jag vidhåller att vi jobbar på det.

Du säger att ni litar på socialförvaltningen men samtidigt innebär ert agerande att ni inte följer deras bedömning, det är ju något som saknas här?

– Jag förstår att du skulle vilja ha ett mycket tydligare svar men för att sammanfatta har vi ett samarbete vi tre parter och i det ingår också Marks Bostads hyresgäster. Sedan önskar ju inte vi att någon är utan bostad, det är ju därför vi har sociala system.

Men varför har ni då gjort såhär?

– Det kan jag inte gå in på utan att kommentera det enskilda fallet, säger Erik Glansin.

LÄS MER:Fick lägenhet av soc – Marks Bostad stoppar inflyttning

LÄS MER:Är det Marks Bostads AB eller Marks kommun som bestämmer?

LÄS MER:Elevboendet i Skene kan bli hem för korttidare