Onsdagen inleddes med regn över Mark. Arkivbild.
Onsdagen inleddes med regn över Mark. Arkivbild. Bild: Kent Eng

Mer regn än vanligt i Mark – då vänder det

Planerna på sol och bad får nog vänta lite till. Ett kraftigt regn har nått Mark och enligt SMHI dröjer solen ett tag till.

ANNONS

Många är på semester och kanske hade man planer på att sola och bada i veckan. Men så lär det inte bli, i alla fall om man pratar med Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Onsdagen inleddes med ett kraftigt regn över Marks kommun.

– Senare under dagen ser det ut som att det sammanhängande regnet rör sig mot nordost men det kan fortsatt komma lite skurar, säger hon.

Enligt SMHI:s prognos är det utöver skurarna mestadels uppehåll och molntäcket kan komma att luckras upp. Det blir en temperatur på cirka 15 grader.

– När det kommer ett kraftigare regn ser man oftast att temperaturen sjunker cirka tre till fem grader, säger Marie Staerk.

Håll utkik efter åska

Torsdagen börjar molnigt och det finns risk för skurar som kan komma in västerifrån från havet. Enligt Marie Staerk kan det också bli åska under eftermiddagen.

Hon berättar att det har kommit mer nederbörd än normalt i juli, om man jämför med SMHI:s normalvärde.

Varför regnar det så mycket?

– Vi har haft en del lågtryck som passerat, det här är nederbörd som är knutet till fronter vilket innebär ett mer ihållande regn.

Då vänder det

På fredag har de flesta av skurarna dragit bort. Det ser ut att bli uppehåll med soligt väder och en temperatur på cirka 20 grader. Däremot kan det vara lätt molnigt.

– Det är en del moln i prognosen på lördag men jag ser tendenser till att molntäcket luckras upp under eftermiddagen. Varmare luft rör sig och det kan bli dryga 24 grader i kommunen, säger Marie Staerk.

Uppehållet är dock kortvarigt. Redan inpå lördagsnatten kommer ett sammanhängande regn tillbaka och väntas stanna tills på söndagsförmiddagen.

Planerna på sol och bad får nog vänta lite till.

LÄS MER:Risk för översvämning – SMHI varnar för skyfall

LÄS MER:Regn i sikte – men brandrisken fortsatt stor

LÄS MER:Trots torkan – därför vill MSB inte ha grillförbud 2023